9+1 Αλήθειες για τον Έρωτα, από την Έλενα Καμπισοπούλου

73377c2ba30a4623cdf0fa7ef91d828aΜπορεί η ημέρα των ερωτευμένων να έχει περάσει, αλλά ο έρωτας είναι πάντα  ένα επίκαιρο θέμα προς ανάλυση… Επίκαιρο ή  μήπως επίκεντρο…; Και τα δύο. Όπως και να ‘χει είναι ένα αίσθημα, μία κατάσταση που με ένα μαγικό θα λεγες τρόπο κάνει τη γη να γυρίζει…

Γιατί όσο κυνικοί και αν έχετε γίνει, όσο κι αν έχετε τη διάθεση να χλευάσετε τη μέρα των ερωτευμένων κατά βάθος πολύ θα λαχταρούσατε να νιώσετε αυτό το συναίσθημα που κάνει τα χρώματα να δείχνουν πιο έντονα, τις μυρωδιές πιο θελκτικές,  τα μάγουλα σας πιο ροδαλά, τα τραγούδια  να μοιάζουν σα να ‘ναι γραμμένα για εσάς και το αντικείμενο του πόθου σας…

Όποιος είναι ερωτευμένος αλλά και όποιος έχει ερωτευτεί γνωρίζει ότι ο έρωτας είναι ένα από τα πιο σημαντικά ανθρώπινα συναισθήματα με τη μεγαλύτερη «ανταμοιβή» (ψυχολογικός όρος- αγγλικά: reward) και ταυτόχρονα από εκείνα που μας προκαλούν τη μεγαλύτερη σύγχυση!

Δε φαντάζομαι να διαφωνείτε… Ας ρίξουμε μια ματιά λοιπόν σε ορισμένα ψυχολογικά δεδομένα που μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα την επιστήμη, τη μαγεία και το μυστήριο του έρωτα.

1. Αν νιώθετε πεταλούδες στο στομάχι…

Η αίσθηση ότι έχετε πεταλούδες στο στομάχι είναι πραγματική και προκαλείται από την έκλυση αδρεναλίνης. Όταν είστε ερωτευμένοι, ειδικά στην αρχή είναι δύσκολο να αποφύγετε τις πεταλούδες αφού είναι μέρος της αντίδρασης του σώματός σας στην αντίδραση της φυγής ή της πάλης (αντίδραση του στρες).

2. Αν αισθάνεστε σα να έχετε πάρει ναρκωτικά…

Η εμπερία του έρωτα φαίνεται να έχει τις ίδιες νευρολογικές επιπτώσεις που έχει στο νευρικό μας σύστημα η κοκαίνη. Επιδρά στον εγκέφαλο μας παράγοντας παρόμοια συναισθήματα και αίσθηση ευφορίας με αυτή που θα είχαμε αν είχαμε πάρει μια δόση κοκαίνης. Όταν είμαστε ερωτευμένοι, διάφορες χημικές ουσίες που προάγουν αυτό το συναίσθημα εκλύονται στο σώμα μας διεγείροντας περίπου 12 περιοχές του εγκεφάλου.

8bffd51cd2705b99335ce635a13dbb093. Αν αισθάνεστε ότι δεν είστε ο εαυτός σας…

Οι άνθρωποι που είναι ερωτευμένοι, έχουν από χημική άποψη , ομοιότητες με άτομα που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Η έρευνα δείχνει ότι τα ζευγάρια που βρίσκονται σε ένα αρχικό στάδιο στη σχέση τους, έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης, που συνδέεται με την ευτυχία και την ευεξία και υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης που συνδέεται με το στρες. Αυτά τα επίπεδα είναι πολύ παρόμοια με ανθρώπους που υποφέρουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Αυτό εξηγεί γιατί νιώθουμε, σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε σα να μην είμαστε ο εαυτός μας όταν ερωτευόμαστε κάποιον.

4. Αν η αγαπημένη σας, σας θυμίζει τη μαμά σας…

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες ελκύονται περισσότερο από γυναίκες οι οποίες έχουν το σωματότυπο της μητέρας τους. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό στην ψυχολογία με τον όρο «σεξουαλικό εντύπωμα» (sexual imprinting).

5. Αν μια περιπέτεια σας έφερε κοντά…

Η έρευνα έχει δείξει ότι εάν ενας άνδρας γνωρίσει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια μιας επικίνδυνης κατάστασης, ή το αντίθετο (μια γυναίκα έναν άνδρα) είναι πιο πιθανό να ερωτευτούν ο ένας τον άλλο παρότι αν συναντιόντουσαν σε μια συνηθισμένη καθημερινή κατάσταση. Είναι δηλαδή πιο πιθανό να ερωτευτείτε σε μια εκδρομή rafting παρά στο γραφείο…

6. Αν σας «ράγισαν» την καρδιά…

Το ράγισμα της καρδιάς είναι πραγματικό. Η έρευνα έχει δείξει ότι έντονα ή τραυματικά γεγονότα όπως ένα χωρισμός, ένα διαζύγιο, η απόσταση ή η απώλεια ενός αγαπημένου μας μπορεί να συμβάλλει στο να αισθάνεται πραγματικά πόνο στην καρδιά του ένας άνθρωπος . Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς». Αυτό συμβαίνει όταν ο ψυχικός πόνος διεγείρει το νευρικό μας σύστημα σε βαθμό που να προκαλεί συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος ή δύσπνοια. Παρατηρείται πιο έντονα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

50892fa88b2fd971ff17ebc01376fabc7. Αν ερωτευτήκατε κεραυνοβόλα

Προσοχή σε τίνος τα μάτια κοιτάζετε γιατί αν συναντήσετε τη ματιά του άλλου μπορεί να τον/την ερωτευτείτε… Δεν έχουν άδικο που λένε ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας αφού απλά κοιτάζοντας κάποιον στα μάτια για μερικά δευτερόλεπτα, ακόμη και αν δε τον ξέρουμε, μπορεί να νιώσουμε έντονα συναισθήματα γι αυτόν. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι όταν συναντάμε τη ματιά κάποιου το σώμα μας παράγει φαινυλαθυλαμίνη, μια χημική ουσία που συνδέεται με την αντίδραση της φυγής ή της πάλης.

8. Αν αναρωτιέστε γιατί σας έτυχε τώρα…

Το timing στον έρωτα παίζει το δικό του σημαντικό ρόλο.Είναι πιο πιθανό να βρείτε τον έρωτα εάν το timing είναι με το μέρος σας. Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ερωτευτούν εάν είναι σε στιγμή στη ζωή τους  που αναζητούν την περιπέτεια, μόνοι, σε μια ξένη χώρα, σε ένα νέα φάση ζωής, ή/και οικονομικά και ψυχολογικά νιώθουν έτοιμοι να μοιραστούν τον εαυτό τους ή να ξεκινήσουν μια οικογένεια.

9. Αν νιώθετε απόλυτα συντονισμένοι…

Είναι πιθανό να είστε! Όταν δύο άνθρωποι που είναι ερωτευμένοι κοιτάζονται στα μάτια, οι καρδιακοί τους παλμοί συγχρονίζονται. Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν σε ένα ερωτευμένο ζευγάρι κοιτάζει ο ένας τον άλλο στα μάτια μετά από τρία λεπτά, ο καρδιακός παλμός του ενός συγχρονίζεται με αυτόν του άλλου.

10. Αν νιώθετε ότι ο έρωτας πέρασε…

Μπορεί να ‘ναι κι έτσι…Καθώς ο καιρός περνάει ο έρωτας, ως χημικό φαινόμενο τείνει να ξεθωριάζει. Έτσι, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να χωρίσουν μετά από ένα διάστημα 3-5 μηνών από την αρχή της σχέσης τους, εάν δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν μια μεγαλύτερη οικειότητα και ένα πιο βαθύ συναισθηματικό δέσιμο.

Όσο όμως κι αν η επιστήμη προσπαθεί να εξηγήσει το μυστήριο του έρωτα, εστιάζοντας στην οικουμενικότητά του, αυτός παραμένει μια εμπειρία βαθιά υποκειμενική που μόνο βιώνοντάς τη μπορεί κανείς να εντρυφήσει στη μαγεία της. Και όπως είπαμε: έχει μεγάλη ανταμοιβή αλλά και μεγάλη σύγχυση…Να είστε προετοιμασμένοι!

 

Περισσότερα για την ψυχολόγο Έλενα Καμπισοπούλου μπορείτε να διαβάσετε εδώ

 

You may also like