Αφράτη Galette φράουλας (foodurismo.com)

Galette φράουλας. Μια αφράτη, μπισκοτένια “φωλιά” με μια ολόγλυκη σάλτσα από φρέσκες φράουλες στο εσωτερικό της.  Η βάση αυτής της φρουτένιας τάρτας, της galette, είναι μια εύκολη ζύμη που δεν απαιτεί ιδιαίτερη δεξιοτεχνία ούτε στην παρασκευή ούτε στο άπλωμά της. 

Ο Μάιος είναι ο μήνας της φράουλας, η γεύση τους είναι πολύ γλυκιά, η τιμή δεν είναι τόσο απαγορευτική πια όσο στην αρχή της εμφάνισής τους, οπότε η galette φραουλας είναι ένα καλό… ξεκίνημα.

υλικά τάρτας

ΥΛΙΚΑ:

Για την galette

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. Αμύγδαλα όσο πιο λεπτοαλεσμένα μπορείτε
  • 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε κύβους, κρύο
  • 25 γρ. άχνη
  • 1 αυγό
  • ξύσμα από μισό μικρό λεμόνι
  • μια “τσιμπιά” αλάτι
υλικά galette φράουλας

Για τη γέμιση

  • 450 φράουλες
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 15 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 ασπράδι
  • 1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας ή ένα φακελάκι άρωμα βανίλιας
  • 1 κουταλιά της σούπας κρέμα βαλσαμικού ξυδιού (μπορείτε και με γεύση)
  • ξύσμα από μισό μικρό λεμόνι
  • λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Στον κάδο του μίξερ ή ενός μεγάλου multi βάζουμε όλα τα υλικά για την galette, προσθέτουμε και 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό και αναμειγνύουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. Αν το ζυμώσουμε στο χέρι θέλει λίγη προσπάθεια γιατί το κρύο βούτυρο δεν διευκολύνει πολύ την κατάσταση. 

γειγμα ζύμης galette

Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε.

κοψιμο φράουλας

Σε ένα μεγάλο μπολ καθαρίζουμε τις φράουλες από τα κοτσάνια τους και τις κόβουμε σε φέτες. Προσθέτουμε το ξύσμα, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το ασπράδι, τη βανίλια, την κρέμα βαλσαμικού και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

μειγμα φραουλας

Είναι καλή ιδέα να “χτυπήσετε” λίγο το ασπράδι πριν το ρίξετε στις φράουλες γιατί έτσι ανακατεύεται πιο εύκολα.

Αφήνουμε τις φράουλες στην άκρη. 

ζύμη galette

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Κόβουμε δύο μεγάλα κομμάτια χαρτί ψησίματος. Βάζουμε το ένα στον πάγκο εργασίας σας, ακουμπάμε πάνω τη ζύμη και καλύπτουμε με το άλλο. Με έναν πλάστη “ανοίγουμε” τη ζύμη σε φύλλο. Το πάχος του να είναι τέτοιο ώστε να μην τρυπάει εύκολα και να μπορείτε να το δουλεύουμε με άνεση. Υπολογίζουμε να είναι μισό εκατοστό, όχι περισσότερο.

Επίσης, είναι βοηθητικό να είναι κρύα η ζύμη.

Και τώρα πάμε στο τελικό στάδιο…

Φροντίζουμε το φύλλο να είναι όσο στρογγυλό γίνεται και να έχει διάμετρο περίπου 28-32 εκατοστά.

ζύμη ταρτας galette με φράουλες απλωμενες

Απλώνουμε τις φράουλες πάνω στο φύλλο αφήνοντας περιθώριο γύρω γύρω 2-3 δάχτυλα.

ζύμη ταρτας galette με φράουλες

Γυρίζουμε το αδειανό τμήμα του φύλλου προς τα μέσα, ίσα να κλείσει στην περιφέρειά της η galette. Δεν καλύπτουμε εντελώς τις φράουλες. Δείτε το βίντεο, είναι κατατοπιστικό.

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα. Ψήνουμε την galette για 35 με 40 λεπτά. 

Την αφήνουμε να κρυώσει, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη άχνη και την σερβίρουμε σκέτη, με παγωτό ή creme fraiche.

Για να μαθαίνεις άμεσα ότι νέο αφορά στο foodurismo, ακολούθησε το στο Facebook, στο instagram, στο pinterest αλλά κάνε και subscribe στο κανάλι του foodurismo στο youtube

You may also like