ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ

Μπορεί να σας ακουστεί υπερβολικό… Αλλά εκεί που πρέπει να εστιάζουμε για να μην έχουμε ενοχλήσεις στη μέση και στο πάνω μέρος του σώματος μας, είναι ο κορμός μας. Αν δουλεύετε πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη και σας απομένει λίγος χρόνος για να γυμναστείτε… Τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε μια διαφορετική μέθοδο στη καθημερινότητα σας. Θα πρέπει να θυμάστε ότι το σώμα χρειάζεται τη κίνηση και δεν είναι στη φύση του να είναι σε καθιστή θέση για πολλές ώρες. Η καθιστική ζωή για μεγάλα χρονικά διαστήματα θεωρείται ότι επιβραδύνει το μεταβολισμό, ο οποίος επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και να διασπά το σωματικό λίπος. Ας δούμε κάποιες συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως πόνους στους μυς, στον αυχένα, ακαμψία στη ράχη και στη μέση.

Ποια είναι τα λάθη και ποιες είναι οι λύσεις τους;

Η έλλειψη κίνησης είναι αρκετά συχνό φαινόμενο εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής. Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αλλάξουμε; Όταν είμαστε στο γραφείο και δουλεύουμε στον υπολογιστή, τα πόδια μας πρέπει να πατάνε αρκετά καλά στο πάτωμα και οι μηροί με τις γάμπες μας να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών, για να κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα. Ιδανικά καθόμαστε σε μία εργονομική καρέκλα που υποστηρίζει τη μέση, την πλάτη και τον αυχένα.

1ο βήμα

Προσπαθείτε να κινείται τακτικά το λαιμό τα χέρια και τους ώμους, ενώ καθόσαστε στο γραφείο, στον καναπέ ή στο αυτοκίνητο. Κάθε 1 ώρα σηκωνόμαστε από τη θέση μας και κάνουμε κάποιες απλές ασκήσεις stretching. Τεντώνουμε τα χέρια μας μπρος – πίσω, τεντώνουμε την σπονδυλική στήλη και τον λαιμό μας, σηκώνουμε το κεφάλι μας. Φανταζόμαστε ότι μία νοητική κλωστή, τραβάει την κορυφή του κεφαλιού μας προς τα πάνω, γυρνάμε το κεφάλι μας δεξιά και αριστερά χωρίς να σηκώνουμε τους ώμους.

2ο βήμα

Διαλέγουμε το περπάτημα ή jogging, με ταχύτητα ούτε πολύ γρήγορα ούτε πολύ αργά. Το σημαντικό είναι να έχουμε ρυθμό και διάρκεια 30 με 40 λεπτά. Αν επιλέξουμε το ποδήλατο δεν χρειάζεται να τρέχουμε, αρκεί να έχουμε μια σταθερή ροήκίνησης και να μην κάνουμε παύσεις για περίπου 20 λεπτά.

3ο βήμα

Η αερόβια άσκηση μέσα στο σπίτι είναι ένας έξυπνος τρόπος να αυξήσουμε την δραστηριότητα μας. Να συνδυάσουμε ένα αεροβικό τρόπο εκγύμνασης… Αν έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε διάδρομο ή στατικό ποδήλατο… Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε  την ώρα που βλέπουμε  τηλεόραση ή ακούγοντας μουσική.

Αν προσπαθήσετε να υιοθετήσετε αυτές τις μεθόδους σιγά σιγά τότε, θα καταφέρετε να νιώθετε πιο ξεκούραστοι και γεμάτοι ευεξία.

Πηγή: nhs.uk/

Photo credits: pexels.com/@ivan-samkov

You may also like