Αποφάσισες να πας dairy-free; Ιδού οι 5 καλύτερες εναλλακτικές

               Στην προσπάθεια να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες, αποφάσισες να κάνεις το βήμα και να στραφείς στο γάλα φυτικής προέλευσης – είτε επειδή θέλεις μία αλλαγή για τους γευστικούς σου κάλυκες είτε επειδή το παραδοσιακό γάλα σου φαίνεται πιο “βαρύ”. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το καλό είναι πως δε χρειάζεται να το σκεφτείς πολύ, καθώς τώρα τα προϊόντα φυτικής προέλευσης δεν είναι σπάνιο είδος και μπορούν να βρεθούν στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου. Το πρόβλημα είναι οι πολλές πια επιλογές: ποιο είναι πιο γευστικό, ποιο είναι πιο θρεπτικό; Αυτά και πολλά άλλα είναι ερωτήματα που μπορούν εύκολα να προκύψουν. Κι επειδή έχω δοκιμάσει διάφορες από τις εναλλακτικές, σκέφτηκα να σας τις παρουσιάσω και να ζυγίσετε τις επιλογές σας!

               01 Γάλα βρώμης.

Αυτή η επιλογή είναι ιδανική όχι μόνο για το καφέ μας, αλλά και για να αντικαταστήσουμε το γάλα σε συνταγές, χάρη στη κρεμώδη του υφή και την γλυκιά του γεύση. Σε ό,τι αφορά την θρεπτική του αξία, δεν περιέχει σόγια, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β, πρωτεΐνες και σαφώς φυτικές ίνες. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλο για όσους ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες (λόγου χάρη keto), αλλά ούτε για όσους θέλουν να αποφύγουν την κατανάλωση καρπών.

unsplash.com/@epicantus
               02 Γάλα καρύδας.

Ιδιαίτερα εξωτικό και δημοφιλές, το γάλα καρύδας έχει κερδίσει πολλούς “φίλους”, κυρίως λόγω των ποικιλιών που είναι διαθέσιμες. Τα προϊόντα σε κονσέρβα διατηρούν τα λιπαρά τους και χρησιμοποιούνται συχνά ως βάση για smoothies ή για το πρωινό μπολ με τα δημητριακά. Τα δε προϊόντα στην κλασσική χαρτονένια συσκευασία είναι πιο ρευστή και μπορούν να αντικαταστήσουν το γάλα σε συνταγές ζαχαροπλαστικής. Αξίζει επίσης να πούμε πως τα προϊόντα της κονσέρβας δεν έχουν επιπρόσθετα λιπαρά και μπορεί κανείς να επιλέξει αν προτιμά κάτι με πλήρες ποσοστό λιπαρών ή light. Το μόνο “ελάττωμα” είναι η έντονη γεύση του που μπορεί κάποιους να τους ξενίσει.

               03 Γάλα αμυγδάλου.

Προσωπικό αγαπημένο, το ομολογώ! Άσε που δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεις αυτήν την εναλλακτική στα ψυγεία οποιουδήποτε σούπερ μάρκετ. Με διακριτική γεύση κι ελαφρώς πιο γλυκό από το αγελαδινό γάλα, το γάλα αμυγδάλου έχει πολύ λιγότερες θερμίδες (ένα φλυτζάνι άγλυκου γάλακτος αμυγδάλου περιέχει μόλις 30 θερμίδες!) και πλούσιο σε βιταμίνη Ε, το γάλα αμυγδάλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυριολεκτικά παντού. Εντούτοις, αντενδείκνυται για όποιους έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς. Επιπλέον, δεν είναι τόσο κρεμώδες όσο άλλες επιλογές που πιθανώς κάποιος θα προτιμήσει.

               04 Γάλα cashew.

 Αν και κάπως πιο γλυκό από άλλα προϊόντα (όπως το γάλα αμυγδάλου), το γάλα cashewαρχίζει κι αυτό να αποκτά fans. Η δε κρεμώδης του υφή του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για οποιοδήποτε γάλα ή κρέμα. Αν και είναι πιο ακριβό, είναι πολύ εύκολο να το παρασκευάσει κανείς μόνος του, καθώς δε χρειάζεται στράγγισμα – αυτό σημαίνει είναι πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και θρεπτικά στοιχεία.

               05 Γάλα φουντουκιού.

Η τέλεια επιλογή για τους fans του καφέ και της σοκολάτας, το γάλα φουντουκιού θα γίνει ο καλύτερός τους φίλος! Πλούσια γεύση (με κάπως πιο έντονο το στοιχείο του καρπού), μεγάλη περιεκτικότητας σε βιταμίνες Β1, Β2, Β6 και Ε αλλά και λιπαρά οξέα, ακούγεται σα διατροφικός θησαυρός. Το “κακό” είναι πως δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθεί σε καταστήματα και, αν βρεθεί, θα έχει και μία υψηλότερη τιμή. Αλλά αν βρεθεί στο δρόμο μας (ή στο διάδρομο του σούπερ μάρκετ, για να ακριβολογούμε), τότε αξίζει μία ευκαιρία!

               Για ακόμη περισσότερα οφέλη, μπορούμε να εστιάζουμε σε προϊόντα χωρίς προσθήκη σακχάρων. Από εκεί κι ύστερα, υπό την προϋπόθεση πως δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα αλλεργιών ή δυσανεξίας, η επιλογή θα έρθει από την παραδοσιακή μέθοδο του testing!

               Πηγή: Fit On

Featured image: unsplash.com/@izgubljenausvemiru

You may also like