Το μυδοπίλαφο είναι ένας εξαίσιος θαλασσινός μεζές. Το άρωμα του ιωδίου και η απαλή “κρεατένια” υφή των μυδιών έχει αμέτρητους παθιασμένους “εραστές” αλλά και κάποιους ορκισμένους εχθρούς. Αυτή η συνταγή όμως γίνεται για τους πρώτους.
Τα φρέσκα μύδια είναι στην καλύτερή τους εποχή και στο πιο μεγάλο μέγεθος από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο.
Θα χρειαστείτε για μυδοπίλαφο 4 ατόμων
- 600 γρ. ψίχα μυδιών φρέσκια ή κατεψυγμένη
- 200 γρ. ρύζι μπασμάτι ή ρύζι για πιλάφι
- 2 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 μέτριο ξερό
- 1 πιπεριά Φλωρίνης (χρησιμοποίησα και μισή καυτερή πιπεριά κέρατο)
- άνηθος για γαρνίρισμα
- 120 γρ. ντοματάκια κονσέρβας
- 30 γρ. πελτές
- 50 ml λευκό κρασί
- 30 ml ελαιόλαδο+30 γρ. βούτυρο (μπορείτε παραλείψετε το βούτυρο και να χρησιμοποιήσετε σκέτο ελαιόλαδο, 60 ml)
- αλάτι, πιπέρι, κάρι (μισό κουταλάκι του γλυκού από το καθένα)
- 380 ml νερό (για την ακρίβεια 1 μέρος ρύζι και 2 νερό)

Προετοιμασία:
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο, μόλις ζεσταθούν καλά ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5-6 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Αδειάζουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά για 3-4 λεπτά μέχρι να γυαλίσει.
Αυτή η διαδικασία βοηθάει το πιλάφι να μείνει σπυρωτό κατά το μαγείρεμα αλλά και μετά.
Προσθέτουμε και το αλατοπίπερο με το κάρι όσο σοτάρουμε το ρύζι.
Σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε και τη μυδόψιχα. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τον πελτέ και τα ντοματάκια.
Αδειάζουμε το νερό.
Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να μαγειρευτεί. Θα χρειαστεί περίπου 12-14 λεπτά, αναλόγως το ρύζι. Όταν ελέγξουμε το φαγητό και δούμε πως το ρύζι είναι al dente, το αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε σκεπασμένο 4 με 5 λεπτά να απορροφήσει τα υγρά του και σερβίρουμε.
Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό.

Για να μαθαίνεις άμεσα ότι νέο αφορά στο foodurismo , ακολούθησε το στο Facebook, στο instagram, στο pinterest αλλά κάνε και subscribe στο κανάλι του στο youtube
Βρείτε τη συνταγή στο κανάλι μας στο youtube: