Chia σημαίνει δύναμη!

chia 1Ένας καρπός που δεν πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιό σας!
Κατά καιρούς έχουμε μιλήσει για τις ευεργετικές ιδιότητες πολλών καρπών που μας προσφέρει η μάνα γη, όμως για πρώτη φορά αναφερόμαστε σε ένα φυτό που περιέχει ακριβώς διπλή δόση Ω- 3 λιπαρών από ό, τι όλες οι υπόλοιπες πηγές. Κι όμως οι πληροφορίες μας είναι πέρα για πέρα αληθινές. Οι σπόροι chia μπορεί να μην είναι ιδιαιτέρως δημοφιλείς στην Ελλάδα, όμως υφίστανται από αρχαιοτάτων ετών και χρησιμοποιούνταν τόσο ως τροφή όσο και ως φάρμακο από τους Μάγια, τους Ίνκας και τους Αζτέκους. Για την ακρίβεια οι καρποί καταναλώνονταν καθημερινά από τους στρατιώτες, καθώς εξασφάλιζαν στον οργανισμό εξαιρετική ενέργεια και δύναμη. Ας γνωρίσουμε λοιπόν αυτό το τόσο ευεργετικό και τόσο αδικημένο φυτό και ας δούμε πώς μπορούμε να το εντάξουμε στο καθημερινό μας διατροφολόγιο.

Οι σπόροι chia ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία των superfoods, για την οποία έχει γίνει εκτενής αναφορά σε προηγούμενο άρθρο. Τα οφέλη της εν λόγω τροφής για τον οργανισμό είναι πολλά. Το κυριότερο είναι ότι αποτελεί μία πρώτης τάξεως πηγή πρωτεϊνών, που είναι χρήσιμες για την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τις καθημερινές μας ανάγκες. Αν θέλετε λοιπόν να γίνετε πιο δραστήριοι σε όλους τους τομείς εντάξτε τη στη διατροφή σας!
Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε Ω- λιπαρά οξέα. Από αυτά, το 60% είναι Ω- 3, το 15% Ω- 6, το 5% Ω- 9 και το 20% κορεσμένο λίπος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μία κουταλιά της σούπας σπόρων περιέχονται 5 γρ. φυτικών, 3 γρ. πρωτεΐνης, 2.280 mgr Ω- 6 και 752 mg Ω- 6 λιπαρά. Κι όμως! Οι σπόροι περιέχουν 15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο, 3 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, 6 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και 3 φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από τα μούρα! Φαίνεται πως οι Αζτέκοι είχαν βρει τον τρόπο να δυναμώνουν τον οργανισμό τους…
Οι σπόροι καλλιεργούνται στην Κεντρική και Νότια Αμερική, καθώς και στην Αυστραλία και έχουν μεγάλη βιολογική και θρεπτική αξία.

chia 3Ποια είναι η προσφορά τους στην υγεία;
Α) Εξασφαλίζουν γερή καρδιά και μειώνουν την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια (και τα δύο αυτά αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις).
Β) Αποτελούν ένα φυσικό συμπλήρωμα διατροφής και ενέργειας. Μάλιστα οι Αζτέκοι κατανάλωναν τους σπόρους για να βελτιώσουν τη δύναμη και την αντοχή τους στο τρέξιμο. Ο πλούτος τους σε Ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνει και την πνευματική διαύγεια.
Γ) Καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Οι σπόροι έχουν την ικανότητα να καθαρίζουν το έντερο, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα φλεγμονής, που μπορεί να οδηγήσει σε εκκολπωματίτιδα.
Δ) Βελτιώνουν τα συμπτώματα του σακχαρώδους διαβήτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης των σπόρων είναι πολύ χαμηλός. Η ύπαρξη φυτικών ινών, πρωτεΐνης και υδατανθράκων ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και επιβραδύνει την πέψη.
Ε) Βοηθούν στη διατήρηση της σταθερότητας του σωματικού βάρους. Οι φυτικές ίνες απορροφούν το νερό και δημιουργούν στον οργανισμό μία αίσθηση πληρότητας, η οποία μας ωθεί στο να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες.
ΣΤ) Μειώνουν τη φλεγμονή. Οι σπόροι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών και των πρωτεϊνών. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη δυσκαμψία και τον πόνο, καθώς και τον κίνδυνο για καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πού θα το βρείτε και πώς θα το εντάξετε στο διαιτολόγιό σας;
Οι σπόροι chia είναι διαθέσιμοι σε όλα τα καταστήματα βιολογικών τροφών. Εναλλακτικά μπορείτε να τους παραγγείλετε μέσω διαδικτύου.
Το chia μπορείτε να το εντάξετε στο διαιτολόγιό σας με διάφορους τρόπους. Αν προσθέσετε λίγο νερό μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πολύ γευστικό ζελέ, ενώ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σαν βάση για να πήξουν οι σάλτσες που χρησιμοποιείτε στα φαγητά. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε το ως βασικό υλικό για να παρασκευάσετε κέικ, γλυκά και κουλουράκια. Και καλή όρεξη!

You may also like