Η «χαρά» της εφορίας και των δημόσιων υπηρεσιών!

images (3)Κάθε μέρα, αλλά τις τελευταίες ακόμα περισσότερο έχω έρθει αντιμέτωπη με την υπέροχη ελληνική πραγματικότητα της γραφειοκρατίας! Είναι πολλές οι φορές που έχω σκεφτεί να γράψω ένα κείμενο για το πόσο όμορφα είναι τα πράγματα στο ελληνικό δημόσιο αλλά δεν το κάνω. Σκέφτομαι ότι και οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι άνθρωποι και δεν τραβάνε λίγα, αλλά αυτή τη φορά αποφάσισα πως όχι, θα πω ό,τι θέλω, γιατί έχω αγανακτήσει!

Ας ξεκινήσω από την «ευγενική» κυρία στο ταχυδρομείο Α’ που όταν πήγα στις 10 το πρωί για να στείλω ένα φάκελο και της είπα ότι θέλω να είναι αύριο στην τάδε πόλη με κοίταξε με ένα βλέμμα όλο απαξίωση και μου απάντησε: «Τώρα που ήρθατε δεν γίνεται, κυρία μου». Κάπου εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι ήμουν απίστευτα ευγενική, με χαμόγελο, από το “καλημέρα σας” . Συνέχισα στον ίδιο ευγενικό και γλυκό τόνο και στην υπηρεσία «Πόρτα- Πόρτα»;» η κυρία πάλι με την ίδια αηδία μού απάντησε : «Τέτοια ώρα, όχι. Έχουμε κλείσει τις αποστολές. Έπρεπε να είχατε έρθει μέχρι τις 8 , όχι μεσημεριάτικα!! Πηγαίνετε στο Β’ (ταχυδρομείο της διπλανής περιοχής που είναι μεγαλύτερη) και αν θα σας το πάρουν, αν!!» Είναι μάλλον περιττό να πω ότι στο Β’ ταχυδρομείο με εξυπηρέτησαν χωρίς κανένα πρόβλημα και όταν τους είπα ότι με έστειλαν από το Α’, γέλασαν!

imagesΤην επομένη εβδομάδα και μετά από αρκετές ασκήσεις ηρεμίας, ήρθε η “Ημέρα της εφορίας” ! Πηγαίνω με το χαμόγελο σε μία κυρία, χτυπώντας ελαφρά το τζάμι:
-Καλημέρα, θα μπορούσα να σας κάνω μία ερώτηση;
Καμία απάντηση…. Αντιθέτως, σηκώνεται και φεύγει. Κάνει μία βόλτα σε άλλα γραφεία και μετά από λίγο σηκώνει το βλέμμα με κοιτάζει και μέσα στον τσαμπουκά, λέγοντάς μου:
-Τι θέλετε;;;
Ξέρετε εκείνο το κόλπο που όταν έχεις νευρά μετράς μέχρι το δέκα από μέσα σου; Ε, λοιπόν δεν είναι πάντα εύκολο! Δεν έχεις πάντα τον χρόνο για να ξεκινήσεις το μέτρημα! Αλλά προσπάθησα πολύ να είμαι Βούδας!
-Να σας κάνω μία ερώτηση;-
-Τι;
Αφού τελικά συνεννοηθήκαμε, με εκείνη με το ύφος «πόσο χαζή είσαι!!» και εμένα να κάνω ασκήσεις ηρεμίας από μέσα μου, μού έδωσε να συμπληρώσω κάποια χαρτιά τα όποια θα έπρεπε να της τα πάω την επόμενη μέρα γιατί το σύστημα δεν είναι τόσο εξελιγμένο για να εκτυπώνουν εκείνοι, τις δηλώσεις μας!
Συνεχίζει λοιπόν η «λατρεμένη» υπάλληλος :
-Μόλις εκτυπώσετε την δήλωση και έχετε συμπληρώσει τα χαρτιά μου τα φέρνετε, αλλά αύριο έχουμε απεργία. Βέβαια, όλο και κάποιος θα είναι εδώ…
-Ευχαριστώ… Κι αρχίζω να μετράω από μέσα μου και να παίρνω βαθιές αναπνοές!

Ούτε που θυμάμαι σε πιο νούμερο ηρέμησα, πάντως πρέπει να ήταν τριψήφιο! Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι για να μην παρεξηγηθούμε, δεν με πειράζει η ταλαιπωρία και το τρέξιμο στις δημόσιες υπηρεσίες, όταν πρέπει να κάνω κάτι. Επίσης έχω αποδεχτεί και την γραφειοκρατία που συνοδεύει κάθε βήμα μας σε τούτη τη χώρα. Εκείνο όμως που δεν αντέχω και δεν πρόκειται πότε να δεχτώ είναι η αγένεια και η αδιαφορία! Δεν είμαι υποχρεωμένη να δέχομαι τα νεύρα κανενός και την ανάγωγη συμπεριφορά κανενός! Απλώς κάνω ότι δεν την βλέπω γιατί δεν μου αρέσουν οι φωνές και οι τσακωμοί.
images (2)Δυστυχώς δεν είναι το στέκι μου η εφορία ή η ΔΕΗ για να μπαίνω μέσα και να με ξέρουν όλοι οι υπάλληλοι ώστε να με εξυπηρετούν αμέσως, έχω να κάνω κι αλλά πράγματα στη ζωή μου! Όταν όμως είμαι εκεί, περιμένω στη σειρά μου και προσπαθώ με τον καλύτερο τρόπο να τους μιλήσω, να μην τους δυσκολέψω και μου συμπεριφέρονται είτε σαν να μην υπάρχω, είτε σαν να είμαι ζώο. Τότε είναι η στιγμή που το ζώδιο μου γίνεται ζωντανή πραγματικότητα και ο ταύρος βγαίνει να τα σπάσει όλα!

Συνεπώς αγαπητοί δημόσιοι υπάλληλοι, ξέρουμε ότι έχετε τα προβλήματα σας. Αλλά σας έχω νέα, όλοι έχουμε! Κανένας όμως δεν χρωστάει σε κανέναν να δέχεται τα νεύρα σας και κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να ανέχεται την όποια απαράδεκτη συμπεριφορά του άλλου επειδή έτυχε να του δοθεί μία «υποτυπώδης εξουσία»! Όποτε σας συμβουλεύω να σκεφτείτε λίγο την συμπεριφορά σας και τον τρόπο αντιμετώπισης των ανθρώπων με τους οποίους έρχεστε καθημερινά σε επαφή. Α …και για να μην με πείτε υπερβολική, μου έχουν τύχει άνθρωποι, απίστευτα εξυπηρετικοί και ευγενικοί, πραγματικά “διαμάντια”, αλλά δυστυχώς είναι η εξαίρεση, και ο κανόνας είναι το κάρβουνο.

trikala-165

You may also like