ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΗΠΙΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΖΕΙ…

Ο μεσημεριανός ύπνος του παιδιού μοιάζει να είναι μέρα με τη μέρα όλο και λιγότερο… σταθερός. Τότε ένα πράγμα σημαίνει αυτό: πως το παιδάκι μας πλέον δε θέλει το μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουράζεται.

               Τα περισσότερα παιδιά σταματούν να ξαπλώνουν στη διάρκεια της μέρας μεταξύ 2,5 και 5 ετών, κυρίως επειδή αισθάνονται πως πλέον δεν έχουν ανάγκη τον ύπνο εκείνη την ώρα. Απόδειξη πως είτε θα αντιδρούν είτε θα ξυπνούν νωρίτερα από το σύνηθες. Με γνώμονα, μάλιστα, πως δε θέλουμε το παιδί να καταλήγει να ξυπνάει μέσα στη νύχτα πολύ απλά επειδή “χόρτασε” ύπνο μέσα στη μέρα… Ηη χρυσή τομή είναι δραστηριότητες που και θα το ξεκουράζουν αλλά και στη συνέχεια θα έχει καλή διάθεση, μειώνοντας το ρίσκο για… μάχη όταν έρθει ή ώρα για ύπνο το βράδυ.

               Πώς μπορούμε, λοιπόν, να αντικαταστήσουμε τη σιέστα του παιδιού, δίνοντάς του λίγο χρόνο με τον εαυτό του ταυτόχρονα;

               Audio books

               Αν και πλέον πολλά παιδιά εκτίθεται έμμεσα ή άμεσα σε οθόνες, τα audio books είναι μία εξαιρετική εναλλακτική. Έχουν χαλαρωτική δράση και παράλληλα βοηθούν, όπως κι ένα κλασσικό βιβλίο, την ανάπτυξη λεξιλογίου. Addedbonus; Το audiobookμπορεί να συνδυαστεί με μία άλλη δραστηριότητα, όπως ζωγραφική ή παιχνίδι με πηλό ή τουβλάκια. Μάλιστα υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά ηχεία όπου το παιδί μπορεί να διαλέξει την ιστορία που θέλει να ακούσει απλά τοποθετώντας την ειδική φιγούρα του αγαπημένου του χαρακτήρα στη συσκευή (ναι, έχω ήδη βάλει κάτι τέτοιο στο μάτι!).

               Ζωγραφική

               Αν η ζωγραφική μπορεί να μειώσει το άγχος σε έναν ενήλικα… Φανταστείτε πόσο μπορεί να ηρεμήσει το γεμάτο ενέργεια παιδάκι μας! Τα δε βιβλία ζωγραφικής, όπου το παιδί θα χρωματίσει μέσα στα πλαίσια της εικόνας είναι ιδανικά για να καλλιεργηθούν οι κινητικές του δεξιότητες, ειδικά σε αδρές κινήσεις… Ενώ το να παίξει με σχέδια και χρώματα με κηρομπογιές θα το βοηθήσει να αναπτύξει τη δημιουργικότητά του.

               Κούκλες/φιγούρες

               Το παιδί μπορεί είτε να φροντίσει την κούκλα/φιγούρα ή να αφιερωθεί σε role play με αυτές. Το παιδί έτσι έχει την ευκαιρία να βάλει μπρος τη φαντασία του και να την καλλιεργήσει.

               Τουβλάκια

               Τα παιχνίδια κατασκευών όχι μόνο επιτρέπουν στο παιδί να βελτιώσει και να αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες… Αλλά , ανάλογα τον τύπο του παιχνιδιού, μπορούν να το βοηθήσουν να καλλιεργήσει τη λογική αλλά και τη δημιουργική του σκέψη. Ξύλινα τύπου Legoή μαγνητικά τουβλάκια είναι μόνο μερικές από τις επιλογές!

pexels.com/@cottonbro
               Παζλ

               Τα παιδικά παζλ είναι σχεδόν μαγικά. Δεν είναι δύσκολα, αλλά σίγουρα απασχολούν το ενδιαφέρον του παιδιού μέχρι να ολοκληρωθεί η εικόνα που το πάζλ σχηματίζει. Ξεκινάμε φυσικά με μεγάλα κομμάτια και σταδιακά αναβαθμίζουμε σε παζλ με μικρότερα αλλά και περισσότερα κομμάτια. Σε κάθε περίπτωση, δε ρισκάρουμε να προκαλέσουμε δυσφορία στο παιδί λόγω της δυσκολίας του παζλ… Αλλά προτιμούμε εκείνα που το παιδί θα επιδείξει αυτοπεποίθηση να ολοκληρώσει μόνο του.

               Πάρτε το όμως χαλαρά!

               Αν η μετάβαση σε αυτή τη νέα ρουτίνα δεν είναι τόσο εύκολη όσο περιμένατε, μην απελπίζεστε: εδώ εμείς οι μεγάλοι προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε νέες συνήθειες! Βοηθήστε το παιδί να προσαρμοστεί, αρχικά ορίζοντας το χρόνο που το παιδί θα απασχοληθεί μόνο του με μία δραστηριότητα περίπου στα πέντε λεπτά. Σταδιακά, θα μπορείτε να αυξάνετε το χρόνο. Επίσης, καλό είναι τα υλικά και τα παιχνίδια που θα χρησιμοποιούνται να βγαίνουν μόνο στη διάρκεια αυτού του χρόνου και βεβαίως να τα εναλλάσσουμε κάθε φορά ώστε το παιδί να μείνει επικεντρωμένο σε αυτήν.

               Αν και η ρουτίνα του μεσημεριανού ύπνου του παιδιού μοιάζει μακρινή, μην ξεχνάτε πως και για το παιδί θα είναι ανάλογη πρόκληση. Το να περνάει το παιδί λίγο χρόνο μόνο του με μία απασχόληση επιτρέπει στο παιδί να διοχετεύσει με ηρεμία την ενέργειά του χωρίς να ρισκάρουμε να εξαντληθεί μέχρι το απόγευμα. Φυσικά, αν χρειάζεστε περισσότερη καθοδήγηση ή μερικές ακόμη συμβουλές, ο γιατρός ή ένας επαγγελματίας υγείας θα μπορεί να σας υποστήριξη.

               Πηγή: Very Well Family

Featured image: pexels.com/@mccutcheon

You may also like