Enoeme: Ένα fashion brand με ιστορία γένους θηλυκού, από την Ανδριάνα Σακκά

2s8kyrrΜετά από δέκα σχεδόν χρόνια στο Λονδίνο και την Νέα Υόρκη, η νεαρή Λία Καστανίδη επέστρεψε στην Ελλάδα και πλέον καταθέτει τις πλούσιες εμπειρίες της σε fashion brand διαφορετικό από όλα τα άλλα δημιουργώντας αποκλειστικά μεταξωτά παντελόνια για τις Αμαζόνες του σήμερα. Ας την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!

Ανδριάνα Σακκά : Παρά το νεαρό της ηλικίας σου, έχεις ήδη μια πίσω σου μια αξιόλογη πορεία στον χώρο της μόδας. Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με αυτόν τον τομέα; Ήταν το παιδικό σου όνειρο;
Το ήξερα ότι αυτό ήθελα να κάνω από μικρή. Έχω κρατήσει μάλιστα ένα χαρτάκι που είχαμε γράψει με μία φίλη μου από την Τετάρτη δημοτικού. Πάνω σε αυτό γράφει ότι θέλουμε να «κάνουμε» μόδα. Έβλεπα συνέχεια Fashion TV, διάβαζα περιοδικά ήδη από την δεκαετία του ’80 που ήμουν μόλις δέκα χρονών, ήξερα ότι μου άρεσε όλο αυτό, επειδή όμως για πολλά χρόνια έκανα και χορό, είχα δώσει μεγαλύτερη έμφαση εκεί. Είχα βρει μάλιστα και πανεπιστήμιο στην Αμερική, και σκόπευα να ακολουθήσω σπουδές σε αυτό το αντικείμενο, αλλά την τελευταία χρονιά προτού φύγω παρουσιάστηκε πρόβλημα υγείας στη μέση μου και κάπως έτσι γκρεμίστηκε αυτό το όνειρο. Τελικά όμως βγήκε σε καλό!

Ανδριάνα Σακκά :Και κάπως έτσι αποφάσισες να σπουδάσεις μόδα;
Αρχικά έφυγα εντελώς αυθόρμητα στο Λονδίνο, όπου σπούδαζε εκείνο το διάστημα ο αδερφός μου. Έμεινα, έψαξα τa μαθήματα και τις σχολές και αποφάσισα να πάω στο London College of Fashion. Μετά το Bachelor εργάστηκα δίπλα στην σχεδιάστρια Liza Bruce. Εκεί ήμουν υπεύθυνη λίγο ή πολύ των πάντων, από τους πελάτες και την οργάνωση παραγωγής μέχρι τον σχεδιασμό και την διαχείριση της μπουτίκ. Μετά έφυγα για ένα χρόνο στη Ν. Υόρκη, στο FIT, για σπουδές Fashion Marketing και έκανα τo costume design μιας ταινίας.

#1402-ASTERIAΑνδριάνα Σακκά : Και έπειτα επιστρέφεις στην Ελλάδα για να δημιουργήσεις την Enoeme;  
Ναι, αν και η Enoeme δεν ξεκίνησε με αυτό το περιεχόμενο που έχει σήμερα. Αρχικά αποτελείτο από μια πλήρη συλλογή ρούχων, απόλυτα casual chic. Δούλευα με κασμίρι, μετάξι, δέρμα και  η συλλογή περιείχε τα πάντα. Πέρυσι έκανα πάλι brainstorming γιατί είχα πια έναν νέο στόχο, ήθελα να ειδικευτώ σε ένα niche προϊόν που δεν υπήρχε πολύ στην αγορά. Έτσι προέκυψε η αποκλειστική συλλογή από μεταξωτά παντελόνια.

Ανδριάνα Σακκά : To brand σου έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, από το όνομα μέχρι και το λογότυπό του. Μπορείς να μας την εξιστορήσεις;
Το Enoeme προέκυψε από την οικογενειακή μας ιστορία και ήταν κάτι που το ήθελα πολύ γιατί είμαι πολύ δεμένη μαζί τους. Ο παππούς μου καταγόταν από την Οινόη.  Εκεί είχε ναυπηγείο και ήταν ο μόνος που κατασκεύαζε τρικάταρτα καράβια για εμπόριο στη Μαύρη Θάλασσα. Έτσι η ιστορία  αυτή μπλέκεται με το concept που επιθυμούσα εγώ, εκείνο της «Αμαζόνας» γυναίκας, οι οποίες επίσης κατάγονταν από τη Μαύρη Θάλασσα. Στο λογότυπο ενώνονται όλα αυτά, το μπλε της θάλασσας που την λατρεύω, το βέλος των πολεμιστριών ως σύμβολο δυναμισμού και οι οικογενειακές ρίζες.

Ανδριάνα Σακκά : Αυτά τα πρότυπα είναι και η φιλοσοφία της συλλογής Enoeme;
Ακριβώς. Θυμάμαι, για παράδειγμα, πάντα την μητέρα μου από μικρή να τρέχει και να τα προλαβαίνει όλα, την δουλειά της, εμάς τα παιδιά, την οικογένεια και πάντα φορούσε παντελόνια. Αυτές οι μνήμες με έχουν επηρεάσει και έτσι η συλλογή των παντελονιών ήρθε πολύ φυσικά στο μυαλό μου σαν ιδέα. Ουσιαστικά ήθελα να εξισορροπήσω δύο διαφορετικά στοιχεία, το ανδρικό και δυναμικό στα παντελόνια και το πιο θηλυκό, ερωτικό και αισθησιακό, στο υλικό και την υφή του μεταξιού. Επιπλέον το παντελόνι είναι ένα ρούχο που σε βοηθάει πολύ στην ελευθερία κινήσεων για να προλαβαίνεις να τα κάνεις όλα, όπως η σύγχρονη γυναίκα. Στάση ζωής για μένα είναι η απλότητα και ήθελα έτσι να προσφέρω ένα μέσο που θα κάνει και την ζωή της γυναίκας πιο εύκολη, χωρίς παράλληλα να της στερεί σε τίποτα την θηλυκότητά της.

Ανδριάνα Σακκά : Η παραγωγή της συλλογής όμως έχει και αυτή μια ιδιαίτερη ιστορία, μια που πραγματοποιείται από μια οικογενειακή επιχείρηση στην Τουρκία. Τι σε έκανε να επιλέξεις αυτή τη συνεργασία;
Από τις αρχές του brand συνεργαζόμουν με εταιρείες στην Κωνσταντινούπολη, απλώς έψαχνα να βρω κάτι πιο μικρό, πιο οικογενειακό και η αναζήτηση με οδήγησε στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Βρίσκεται έξω από τη Σμύρνη, σε ένα παλιό ελληνικό χωριό, με πέτρινα σπίτια, όπου οι παππούδες κάθονται ακόμη στα παραδοσιακά καφενεία, όλο το μέρος δείχνει βγαλμένο από μια άλλη εποχή. Το εργοστάσιο ανήκει σε μία οικογένεια και το ιδιαίτερο είναι ότι εκεί δεν γίνεται μόνο η επεξεργασία του μεταξιού αλλά και η παραγωγή. Μάλιστα οι ίδιοι έχουν αναλάβει και όλα τα μεταξωτά ρούχα των συλλογών του Karl Lagerfeld. Από την αρχή ένιωσα πολύ οικεία μαζί τους, με το αγόρι και το κορίτσι, τα παιδιά που έχουν αναλάβει την δουλειά, γιατί μου θύμισαν εμένα και τον αδερφό μου. Έχουμε αναπτύξει πλέον μια άλλη είδους σχέση με την οικογένεια, περισσότερο φιλική.

TOTAL ENOE ME

Ανδριάνα Σακκά :Ποιες είναι οι προσωπικές σου πηγές έμπνευσης; Τι κάνει το μυαλό σου να ταξιδεύει;
Έχω επηρεαστεί πολύ από τους Αμερικάνους σχεδιαστές, αλλά και από τους Ιάπωνες, όπως ο Johji Yamamoto. Μου αρέσει η αίσθηση της ισορροπίας που εισπράττω από τις δημιουργίες τους, η οποία αποτελεί και δική μου φιλοσοφία.

Ανδριάνα Σακκά : Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου όνειρο για την Enoeme;
Νομίζω να καθιερωθεί ως ένα brand στο οποίο να απευθύνεται κανείς όταν αναζητά αυτό το κάτι πολύ συγκεκριμένο, ένα ιδιαίτερο μεταξωτό παντελόνι. Θα μου άρεσε να μπει με τον καιρό σιγά-σιγά στην καθημερινή γκαρνταρόμπα, όπως το φοράω και εγώ, με αθλητικά, σανδάλια, μπαλαρίνες και φυσικά και το βράδυ. Είναι τόσο απλό που ενδείκνυται για mix and match και ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει και να το προσαρμόσει στο προσωπικό του στιλ !

Website: www.enoeme.com

You may also like