Φυτικές ίνες: πώς συσχετίζονται με τη συνεχή κόπωση

               Κάποιες φορές οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας μπορούν και να μας “νικήσουν”. Και δεν είναι και κάτι πρωτόγνωρο. Τι γίνεται, όμως, όταν ακόμη και τις πιο “ήρεμες” μέρες νιώθουμε σα να έχουμε στερέψει από ενέργεια; Και τι μπορεί να ευθύνεται για αυτό;

               Αρχικά, προτού εστιάσουμε στην πιθανή αιτία, θα πρέπει να διαχωρίσουμε την κούραση και την κόπωση. Κουραζόμαστε όταν δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετές ώρες το προηγούμενο βράδυ ή όταν η μέρα μας ήταν αρκετά έντονη. Από την άλλη, η κόπωση είναι μία συνεχής αίσθηση πως δεν έχουμε το κουράγιο και την ενέργεια να κάνουμε το παραμικρό. Η πρώτη περίπτωση διορθώνεται με την ανάλογη ανάπαυση . Δεν είναι απαραίτητο να είναι ύπνος… Μπορεί να είναι ο,τιδήποτε βάζει φρένο στο μυαλό και θα το χαλαρώσει μαζί με το σώμα. Η συνεχής κόπωση συνήθως πηγάζει από την ανεπάρκεια κάποιων θρεπτικών συστατικών. Η έλλειψη σιδήρου για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει κόπωση.

Εντούτοις, υπάρχει άλλο ένα στοιχείο που μπορεί να συνδράμει στα επίπεδα ενέργειας μας κι ενάντια στην κόπωση. Κι αυτό είναι οι φυτικές ίνες. Ομολογουμένως οι φυτικές ίνες δεν παρέχουν ενέργεια. Αυτά συνήθως είναι οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά….Ωστόσο βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων της. Στην ουσία, οι φυτικές ίνες αλληλοσυμπληρώνουν τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά ώστε το σώμα να έχει την απαραίτητη ενέργεια.

Διαλυτές και Αδιάλυτες ίνες

Οι φυτικές ίνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τις διαλυτές και τις αδιάλυτες ίνες. Αδιάλυτες ίνες: προέρχονται από τα φρούτα και τα λαχανικά και συμβάλλουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, προστατεύοντας το παχύ έντερο σε βάθος χρόνου ακόμη κι από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Διαλυτές ίνες: Τις προσλαμβάνουμε από ξηρούς καρπούς, όσπρια, σιτηρά αλλά και τα φρούτα και τα λαχανικά. Απορροφούν το νερό και ενισχύει την πεπτική οδό μειώνοντας το ρυθμό με τον οποίο τα σάκχαρα εισχωρούν στα κύτταρα. Έτσι διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Με λίγα λόγια, χωρίς τις διαλυτές ίνες το σάκχαρο θα είχε απότομες μεταβολές, οι οποίες έχουν επιπτώσεις και στην ενέργειά μας.

Και βεβαίως, ας μην ξεχνάμε πως οι φυτικές ίνες φέρνουν ευκολότερα την αίσθηση κορεσμού, μειώνοντας τις πιθανότητες να καταναλώσουμε περισσότερο φαγητό που, συνήθως, μας δίνει και περισσότερες περιττές θερμίδες.

Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε αυτό που προαναφέραμε: οι φυτικές ίνες έχουν καλύτερη επίδραση όταν συνδυάζονται στις κατάλληλες ποσότητες με τις πρωτεΐνες αλλά και τα καλά λιπαρά. Αν φτάνοντας σε αυτές τις τελευταίες γραμμές, διαπιστώσετε πως έχετε μείνει κάπως “πίσω” στην επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, ιδού μία καλή ευκαιρία να αναθεωρήσετε το εβδομαδιαίο μενού!

Πηγή: Well + Good

Featured image: unsplash.com/@idelamaza

You may also like