Γιατί νυστάζουμε το μεσημέρι;

Tο 34% του ενεργού πληθυσμού εμφανίζει συμπτώματα έντονης υπνηλίας κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Πολλοί από εμάς παίρνουμε κι έναν υπνάκι λίγων λεπτών χωρίς να το καταλάβουμε, όπως αποκαλύπτει έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία.

Μπορεί Εγγλέζοι να μην είμαστε όμως τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήχθη στη Μεγάλη Βρετανία βρίσκουν εφαρμογή παντού, ανεξάρτητα από γεωγραφικό μήκος και πλάτος. 

Νυστάζω μετά από το μεσημεριανό γεύμα

Η υπνηλία που μας ταλαιπωρεί νωρίς το απόγευμα έχει άμεση σχέση με τον προγραμματισμό του βιολογικού ρολογιού μας. Το φαινόμενο οφείλεται στην έκκριση της ορμόνης μελατονίνη. Είναι αυτή που προετοιμάζει τον οργανισμό μας για τον ύπνο και η οποία αρχίζει να παράγεται την ώρα που ξυπνάμε. Αντίθετα ο μηχανισμός που μας βοηθάει να παραμένουμε ξύπνιοι ενεργοποιείται το απόγευμα, με συνέπεια να υπάρχει ένα χρονικό κενό όταν τα βλέφαρά μας βαραίνουν και νιώθουμε την ανάγκη πάρουμε έναν υπνάκο. Επίσης ρόλο παίζουν και τα γονίδια· σύμφωνα με τον Δρ Γκάι Μέντοουζ, διευθυντή του Σχολείου Υπνου στο Λονδίνο οι άνθρωποι χωρίζονται σε πρωινούς και βραδινούς τύπους. Οι πρωινοί τύποι είναι φυσικό να νυστάζουν το μεσημέρι ενώ οι βραδινοί έχουν την τάση να χουζουρεύουν το πρωί.

Νυστάζω διαρκώς

Ασχημα τα μαντάτα. Η μόνιμη υπνηλία αποτελεί ένδειξη ανεπαρκούς ή διαταραγμένου ύπνου. Αν «κοιμάστε» λοιπόν 7-8 ώρες την ημέρα αλλά παρόλα αυτά δεν μπορείτε να συγκρατήσετε τα χασμουρητά σας… Πρέπει να αναρωτηθείτε ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο σας. Μήπως πέφτετε στο κρεβάτι με το λάπτοπ και τσεκάρετε τα μηνύματά σας πριν κλείστε το φως; Μήπως τρίζετε τα δόντια σας όταν κοιμάστε; Η επιστημονική ονομασία του προβλήματος είναι βρουξισμός… Και αντιμετωπίζεται με την χρήση προστατευτικού νάρθηκα από σιλικόνη. Μήπως πάσχετε από το σύνδρομο άπνοιας ύπνου; Μήπως ροχαλίζετε; Μια επίσκεψη στο γιατρό θα δώσει τη λύση.

Μήπως φταίνε τα φάρμακα;

Κάποια φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα αντισταμινικά και τα σκευάσματα για το κρύωμα προκαλούν ατονία ή και υπνηλία. Μάλιστα, οι ουσίες που περιέχονται σε αυτά δεν επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο ούτε στον ίδιο βαθμό -κάποιοι είμαστε πολλοί πιο ευαίσθητοι στην μία ή στην άλλη ουσία.

Είναι θέμα φύλου;

Οι γυναίκες πάσχουν με μεγαλύτερη συχνότητα από αϋπνίες λόγω ορμονικών διαταραχών και της τάσης τους να ανησυχούν περισσότερο. Παρόλα αυτά οι γυναίκες υποκύπτουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, πολύ πιο σπάνια στην κούραση και τη νύστα στη διάρκεια της ημέρας.

@brunovdkraan/ unsplash.com

Μήπως φταίει η ηλικία μου;

Πολλοί άνθρωποι αποδίδουν τους impromptu υπνάκους που παίρνουν οι ηλικιωμένοι στην έλλειψη βραδινού ύπνου. Ομως, αυτό που πραγματικά λείπει από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους είναι η έκθεση στο ηλιακό φως, το οποίο είναι απαραίτητο για να μένουμε ξύπνιοι.

Μήπως το παράκανα στον ύπνο το σαββατοκύριακο;

Πολλοί κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε ότι το σαββατοκύριακο είναι μια ευκαιρία για να ισοφαρίσουμε την έλλειψη ύπνου της υπόλοιπης εβδομάδας. Ομως η αναστάτωση που προκαλείται με αυτό τον τρόπο στο βιολογικό ρολόι μας εντείνει το αίσθημα κούρασης και η «κούρα» να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα.

Μήπως φταίει η δίαιτά μου;

Ενα μεσημεριανό γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες εκτοξεύει στα ύψη την τιμή του σακχάρου στο αίμα και δημιουργεί προσωρινό αίσθημα ευφορίας. Στη συνέχεια το επίπεδο του σακχάρου πέφτει απότομα με εποτέλεσμα να νιώθουμε κουρασμένοι και να έχουμε ανάγκη από ύπνο. Ανάλογα συμπτώματα παρουσιάζονται και στους ανθρώπους που δεν πίνουν αρκετό νερό · ο οργανισμός τους υπολειτουργεί για να περιρίσει τις απώλειες νερού.

Μήπως φταίει το περιβάλλον;

Η έκκριση της ορμόνης κορτιζόλη που παίζει αποφασιστικό ρόλο στην εγρήγορση ρυθμίζεται ανάλογα με τις διακυμάνσεις του φωτός. Αν λοιπόν εργάζεστε σε περιβάλλον όπου δεν υπάρχει ηλιακό φως, φροντίστε να βγαίνετε όσο μπορείτε πιο τακτικά έξω για μια σύντομη βόλτα. Θα νιώστε αναζωογονημένοι.

Featured image: pexels.com/@karolina-grabowska

You may also like