ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ «ΟΚ» ΤΟ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΕΓΚΥΟΣ ΜΕΤΑ ΤΑ 35

Η εγκυμοσύνη μετά τα 35 μπορεί να έχει υψηλότερο κίνδυνο για μερικές επιπλοκές, όμως είναι επίσης πολύ πιθανό οι  περισσότερες γυναίκες να έχουν ομαλή εγκυμοσύνη και να γεννήσουν υγιέστατα μωρά.

Το 2023, η Kourtney Kardashian περιέγραψε το ταξίδι της στην εξωσωματική γονιμοποίηση και την εγκυμοσύνη της σε ηλικία 44 ετών στο τηλεοπτικό ριάλιτι της οικογένειάς της, The Kardashians. Πολλές άλλες διάσημες γυναίκες είχαν επίσης εγκυμοσύνες μετά την ηλικία των 40, συμπεριλαμβανομένων των Michelle Williams, Hilary Swank, Eva Longoria και Christina Ricci.

Δείτε τι λέει η επιστήμη για την εγκυμοσύνη μετά τα 35.

Η εγκυμοσύνη μετά τα 35

Η ασφάλεια είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους σχετικά με τις εγκυμοσύνες σε προχωρημένη ηλικία της μητέρας. Και ενώ είναι αλήθεια ότι η σύλληψη μετά τα 35 συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών -όπως προεκλαμψία, διαβήτης κύησης, χρωμοσωμικές ανωμαλίες – οι περισσότερες γυναίκες γεννούν υγιή μωρά.

Τα καλά νέα είναι…

Μπορείτε να λάβετε μέτρα για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για μια υγιή εγκυμοσύνη. Χρειάζεται να κάνετε ορισμένες εξετάσεις, αφού συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας, πριν μείνετε έγκυος. Και επιπλέον μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η διατήρηση μιας τακτικής ρουτίνας άσκησης, η αποφυγή του καπνίσματος και η διαχείριση υφιστάμενων προβλημάτων υγείας μπορούν όλα να αυξήσουν τις πιθανότητές σας για μια υγιή εγκυμοσύνη σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η εγκυμοσύνη σε αυτή την ηλικία έχει επίσης πολλά οφέλη. Μεγαλύτερη οικονομική και συναισθηματική σταθερότητα, προηγούμενη εμπειρία με τον τοκετό και την ανατροφή των παιδιών ή συναναστροφή με περισσότερους γονείς που έχουν αποκτήσει παιδιά και θα μπορούσαν να παρέχουν υποστήριξη.

Οι γυναίκες που είναι έγκυες για πρώτη φορά μετά τα 35 τείνουν επίσης να έχουν υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης. Μελέτες έχουν δείξει ακόμη ότι οι γυναίκες που κάνουν παιδιά μετά την ηλικία των 35 ετών τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένες συνολικά.

Μερικές γυναίκες αναρωτιούνται αν θα είναι πιο δύσκολο να ανακάμψουν μετά την εγκυμοσύνη όταν είναι μεγαλύτερες. Ανεξάρτητα όμως από την ηλικία, η ανάρρωση μετά την εγκυμοσύνη ποικίλλει για κάθε γυναίκα, ανάλογα με τον τρόπο που γεννά και αν διαχειρίζεται άλλες χρόνιες παθήσεις. Για παράδειγμα, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αναρρώσει μετά από καισαρική παρά μετά από τον φυσιολογικό τοκετό.

Επίσης ίσως μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να χάσουν τα κιλά που πήραν στην εγκυμοσύνη. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που περιλαμβάνουν τακτική δραστηριότητα, μείωση του στρες και υγιεινή διατροφή μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε ένα υγιές βάρος μετά τον τοκετό.

Ο επαρκής ύπνος θα βοηθήσει επίσης στην ανάρρωση και την απώλεια βάρους, αλλά γνωρίζουμε ότι ο ύπνος συχνά αισθάνεται απλά όνειρο τους πρώτους μήνες με ένα μωρό στο σπίτι!

Μ.Ε.

Featured image: freepik.com/@gpointstudio

You may also like