ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ

   Για πολλούς, το τελετουργικό της απόλαυσης ενός φλιτζανιού καφέ, είτε για να ξεκινήσετε τη μέρα σας είτε για να απολαύσετε ένα χαλαρό διάλειμμα, είναι σχεδόν ιερό. Ωστόσο, για ένα μικρό ποσοστό, η προσθήκη γάλακτος στον καφέ μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η κατανόηση του γιατί το γάλα στον καφέ προκαλεί δυσανεξία σε μερικούς ανθρώπους οφείλετε στην περίπλοκη αλληλεπίδραση της βιολογίας, της γενετικής και των διατροφικών επιλογών. Η δυσανεξία στη λακτόζη προέρχεται από την ανεπάρκεια ενός ενζύμου που ονομάζεται λακτάση. Χωρίς επαρκή λακτάση, η λακτόζη παραμένει άπεπτη στο έντερο, οδηγώντας σε μια σειρά από πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα, αέρια, κράμπες και διάρροια.

Καφές + γάλα

Όταν το γάλα προστίθεται στον καφέ, εισάγει λακτόζη στο ρόφημα, γεγονός που αποτελεί αυτόματα δυσανεξία σε μερικούς από εμάς. Η περιεκτικότητα μπορεί να ποικίλλει, αλλά ακόμη και μικρές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητα συμπτώματα. Η γενετική προδιάθεση παίζει σημαντικό ρόλο ενώ, η οξύτητα του καφέ μπορεί να επιδεινώσει την υπάρχουσα γαστρεντερική δυσφορία, ενώ η καφεΐνη μπορεί να επιταχύνει τη διέλευση της λακτόζης μέσω του πεπτικού συστήματος, οδηγώντας σε πιο έντονα συμπτώματα.

Εναλλακτικές επιλογές

Για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσανεξία με το γάλα στον καφέ, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για να απολαύσουν αυτό το αγαπημένο ρόφημα χωρίς ενόχληση. Οι εναλλακτικές λύσεις γάλακτος φυτικής προέλευσης, όπως το γάλα αμυγδάλου, το γάλα σόγιας, το γάλα βρώμης και το γάλα καρύδας, προσφέρουν επιλογές χωρίς λακτόζη που μπορούν να ενσωματωθούν απρόσκοπτα στον καφέ. Αυτές οι εναλλακτικές προσφέρουν μια κρεμώδη υφή και μια ποικιλία γεύσεων που ταιριάζουν σε διαφορετικές προτιμήσεις.

Επιπλέον, τα συμπληρώματα ενζύμου λακτάσης διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, επιτρέποντας σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη να απολαμβάνουν τροφές που περιέχουν γαλακτοκομικά χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις. Αυτά τα συμπληρώματα μπορούν να ληφθούν πριν από την κατανάλωση γάλακτος στον καφέ για να βοηθήσουν στην άμβλυνση της πεπτικής δυσφορίας βοηθώντας στη διάσπαση της λακτόζης. Επίσης, η κατανάλωση καφέ γάλακτος με άδειο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από κινδύνους για την υγεία, όπως πεπτικά προβλήματα, καούρα, παλινδρόμηση οξέος και έλκη στομάχου. Συνιστάται να αποφεύγετε την κατανάλωση καφέ γάλακτος με άδειο στομάχι. Αντ’ αυτού απολαύστε ένα καφέ αφού φάτε κάτι.

Πηγή: onlymyhealth.com

Featured image: freepik.com/@azerbaijan-stockers

You may also like