Hans Rudie Giger: Αφιέρωμα στον “πατέρα” του Alien, από τον Γιάννη Χαρτζανιώτη

giger2Στις αρχές της εβδομάδας, ο μεγάλος Ελβετός εικαστικός Hans Rudie Giger, “έφυγε” σε νοσοκομείο της Ζυρίχης, σε ηλικία 74 ετών.

Γεννημένος το 1940 στο χωριό Chur της Ελβετίας, είχε δείξει από νωρίς τις καλλιτεχνικές του τάσεις, οι οποίες πολλές φορές ήταν ακραίες και αλλόκοτες για την εποχή του.
Ο μικρός Hans, έχοντας μεγάλη αγάπη και ενδιαφέρον για τις τέχνες, είχε σκοπό να τις ακολουθήσει και ως επάγγελμα, κάτι που βέβαια τον έφερνε αντιμέτωπο με τον αυστηρό πατέρα του που όντας χημικός, ήθελε να τον αποτρέψει από το “καλλιτεχνικό” μονοπάτι και να ακολουθήσει μια σχολή σχετική με την Φαρμακευτική.
Ο ίδιος όμως δεν άκουσε τον πατέρα του κι έτσι στα 22 του χρόνια μετακομίζει στην Ζυρίχη όπου εκεί σπούδαζε Αρχιτεκτονική μέχρι το 1970.

Ο ίδιος ο Giger, επηρεασμένος από την Industrial και Gothic τέχνη, ξεκίνησε να σχεδιάζει παράξενες φιγούρες οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιον συμβόλιζαν και εξιστορούσαν τους εφιάλτες του.Ο ίδιος μάλιστα είχε πει πως “όταν δεν μπορείς να ξεπεράσεις τους εφιάλτες σου, μετέτρεψε τους σε τέχνη”.

Το 1975, η ηθοποιός και μεγάλος έρωτας της ζωής του, Li Tobler, αυτοκτόνησε. Ο θάνατος αυτός έμελλε να στιγματίσει για πάντα την καλλιτεχνική πορεία του Giger.

To 1979, βγαίνει η ταινία επιστημονικής φαντασίας του Ridley Scott, “Alien”, όπου τις εξωπραγματικές και creepy φιγούρες τους είχε σχεδιάσει ο ίδιος ο Giger. Οι φιγούρες αυτές έμειναν ανεξίτηλες στον χρόνο και χάρισαν στον καλλιτέχνη το Όσκαρ καλύτερων ειδικών εφέ, το 1980.
Στην συνέχεια της ζωής του είχε ασχοληθεί και με άλλες ταινίες,χωρίς όμως να αποκτήσει επιτυχία παρόμοια του “Αlien”, ενώ είχε σχεδιάσει και το πρώτο Bat-mobile,το θρυλικό αυτοκίνητο του Batman, χωρίς όμως βέβαια να προστεθεί στην ταινία.

hans_rudi_giger__s_retrospective__2_by_psichosisss-d50okdaΣτην συνέχεια της ζωής του ο H.R Giger, ασχολήθηκε με την δημιουργία εξώφυλλων δίσκων για μεγάλα συγκροτήματα της rock και metal σκηνής όπως των Celtic Frost,Τriptykon, Carcass, Blondie, Dead Kennedys και Debbie Harry, της οποίας μάλιστα το εξώφυλλο για τον δίσκο “Kookoo”, θεωρείται ένα από τα 100 σπουδαιότερα εξώφυλλα όλων των εποχών.

Μια επίσης μεγάλη τιμή για τον Giger, ήταν όταν ο γνωστός ζωγράφος Σαλβαντόρ Νταλί τον είχε καλέσει στο σπίτι του στην Ισπανία, εντυπωσιασμένος από την μεταφυσική και σουρεαλιστική προσέγγιση των έργων του, τον οποίον τον είχε χαρακτηρίσει και ως μια ιδιοφυΐα.

Εκτός βέβαια από τα project του που είχαν σχέση με ταινίες, βιβλία και δίσκους, ο Giger αγαπούσε να φτιάχνει και έπιπλα καθώς επίσης να ασχολείται και με τον κήπο του. Το 1990 μάλιστα αγόρασε ένα μικρό παλιό κάστρο στις Ελβετικές Άλπεις, ένας χώρος που ο ίδιος διαμόρφωσε και ανακαίνισε και ουσιαστικά έγινε “ναός” των θαυμαστών του.
Τελειώνοντας, αξίζει να σημειωθεί πως το στίγμα του πέρασε και από την δημιουργία σχεδίων για κιθάρες γνωστών μουσικών του ακραίου χώρου όπως τον Tom G Fisher.

Ο “σκοτεινός” και ιδιότροπος αυτός καλλιτέχνης, σίγουρα θα μείνει στην ιστορία για τα μαγευτικά, απόκοσμα και σχεδόν ανατριχιαστικά έργα του, που συνδύαζαν κυρίως την ανάμιξη της ανθρώπινης ανατομίας με την μηχανική , όσο και για τον υπερρεαλιστικό ονειροπόλο και μυστηριώδη χαρακτήρα του.

You may also like