ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΣΟΥ

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, ωστόσο συχνά δεν εξετάζουμε πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία του. Η πραγματικότητα είναι ότι εάν μια τροφή δεν είναι καλή για το σώμα σας, σπάνια θα ωφελήσει την επιδερμίδα σας.

Εάν η ημερήσια διατροφική σας πρόσληψη στερείται σημαντικών ομάδων τροφίμων, το δέρμα σας δεν θα λάβει τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζονται για να παραμείνει ενυδατωμένο και σφριγηλό.

Τα περισσότερα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή μπορούν να εντοπιστούν σε μερικά κοινά συστατικά: επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ζάχαρη και νάτριο. Οι δερματικές παθήσεις όπως η ακμή,  η ατοπική δερματίτιδα και η ψωρίαση μπορεί να επιδεινωθούν από αυτά τα βασικά τρόφιμα.

Βέβαια ρόλο παίζει και η φροντίδα του δέρματος. Η προστασία από τον ήλιο, η υγιεινή διατροφή και η ενυδάτωση είναι εξίσου σημαντικά. Ωστόσο, από μόνα τους, δεν πρόκειται να σου δώσουν υπέροχη επιδερμίδα.

Οι χειρότερες τροφές για το δέρμα

Το λευκό ψωμί είναι ένας επεξεργασμένος υδατάνθρακας. Ως εκ τούτου, είναι απαλλαγμένο από πολύτιμες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι αυξάνουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα. Αυτή η αύξηση της ινσουλίνης οδηγεί σε φλεγμονή και αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων ορμονών, αναγκάζοντας τους αδένες του δέρματος να παράγουν περισσότερη λιπαρότητα κι αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ακμής.

Όπως το λευκό ψωμί, έτσι και το λευκό ρύζι είναι απαλλαγμένο από θρεπτικά συστατικά, αφήνοντας την ουσιαστικά καθαρή ζάχαρη να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος.

Η ακμή αγαπά τη ζάχαρη. Η ερυθρότητα και η φλεγμονή θα συνεχιστούν και θα είναι σταθεροί παράγοντες εάν η ζάχαρη δεν αφαιρεθεί από τη διατροφή μας, επισημάνουν διατροφολόγοι και οι δερματολόγοι. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων, μπορεί να εκπλαγείτε από το πόση ζάχαρη περιέχεται σε ορισμένα προϊόντα.

Επίσης χρειάζεται προσοχή σε ό,τι αφορά την κατανάλωση κρασιού και γενικά αλκοόλ, καφέ και γενικά προϊόντων με καφεΐνη.

Γιατί η διατροφή είναι σημαντική για υγιές δέρμα;

Όπως το να κάθεστε στον ήλιο, το φαγητό που τρώτε είναι ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που επηρεάζει το δέρμα σας. Μια καλά ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προάγει το υγιές δέρμα, να μειώσει τις χρόνιες παθήσεις και να βοηθήσει στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης. Η διατροφή που σας δίνει βιταμίνες, μέταλλα και επαρκές νερό την ημέρα μπορεί να προάγει την καλύτερη υγεία του δέρματος.

Featured image: freepik.com/@freepik

You may also like