Our Sunday Oscar Pic(k): The Sound Of Music

Οσκαρικό βράδυ Κυριακής έφτασε κι αύριο νωρίς το πρωί θα ξέρουμε τους νικητές – εκτός αν κάποιοι γενναίοι κάνουν ολονυχτία για να τους μάθουν in real time – έχετε τον αμέριστο θαυμασμό μου, να σας πω! Απόψε το αφιέρωμά μας “ρίχνει αυλαία” με μία κλασσική ταινία που ξεχώρισε στις δύο κυριότερες κατηγορίες.

               Η Maria (Julie Andrews) εκπαιδεύεται για να γίνει καλόγρια, εντούτοις η ανέμελη κι ενθουσιώδης φύση της σαφώς απέχει από την πράα συμπεριφορά που αναμένεται από μία καλόγρια. Έτσι η ηγουμένη της μονής τη στέλνει ως γκουβερνάντα για τα επτά παιδιά του χήρου βαρόνου Georg Von Trapp (Christopher Plummer). O βαρόνος, πληγωμένος από το θάνατο της γυναίκας του, μεγαλώνει τα παιδιά του με στρατιωτική πειθαρχία – στην κυριολεξία. Ο ερχομός της Maria, όμως, θα μάθει στα παιδιά (και θα θυμίσει στο βαρόνο) πως η ζωή είναι για να τη ζεις: να γελάς, να τραγουδάς να αγαπάς… Η ζωή της οικογένειας Von Trapp αλλάζει τόσο με τη Maria στη ζωή όλων, αλλά (δυστυχώς) και με την άνοδο του ναζισμού…

               Η ταινία “Η Μελωδία Της Ευτυχίας” είναι μία διασκευή του ομότιτλου musical του 1959 των Russell Crouse και Howard Lindsay, ενώ εμπνέεται από τα απομνημονεύματα της Maria Von Trapp. Το κινηματογραφικό σενάριο υπογράφει ο Ernest Lehman (“Sabrina”, 1954, “The King And I, 1956 & West Side Story”, 1961). Η σκηνοθεσία είναι του Robert Wise, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Lehman και για το “West Side Story”.

               Η ταινία που γίνεται one of our “favourite things”!

Όσο περίεργο κι αν σας ακουστεί, όταν έκανε πρεμιέρα το 1965 η “Μελωδία Της Ευτυχίας” δεν είχε την ίδια απήχηση που έχει τώρα: επιγραμματικά , οι κριτικοί την είχαν χαρακτηρίσει “γλυκανάλατη” (!!!). Πού να ήξεραν πως η ταινία που χαρακτήρισαν “cheesy, corny” και-δεν-ξέρω-κι-εγώ-τι-άλλο θα ήταν σήμερα μία ταινία που έχει δει το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού (στο μικρό τμήμα που δεν την έχει δει ανήκει κι ο άντρας μου, άλλο σοκ αυτό!)…Και θα γιόρταζε φέτος τα 60α της “γενέθλια”!

Αυτό που χαρακτηρίστηκε ως γλυκανάλατο, στην ουσία είναι μία τρυφερή ιστορία όπου μία οικογένεια ξαναβρίσκει τη διάθεση να ζήσει τη ζωή: επτά παιδιά να ζουν όσα πρέπει για την ηλικία τους κι ο πατέρας τους επανακτά τη θέληση να μοιραστεί τη χαρά της ζωής μαζί τους και (γιατί όχι;) να κάνει μία νέα αρχή. Κι ο Wise καταφέρνει να δημιουργήσει μία ενέργεια αισιοδοξίας που μιλά στην καρδιά όλης της οικογένειας – γιατί είναι όντως μία ταινία για μικρούς και μεγάλους. Σε συνδυασμό μάλιστα με τα πανέμορφα πλάνα της εξοχής της Γερμανίας, αλλά και την υπέροχη μουσική των Richard Rodgers και Oscar Hammerstein II, στην οθόνη μας φτάνει μία γλυκύτατη (κι ουχί γλυκανάλατη σε καμία περίπτωση) ταινία που κερδίζει το σινεφίλ κοινό ακόμη και σήμερα. Δίκαια, λοιπόν, αυτή η χαρούμενη ιστορία κέρδισε το Oscar Καλύτερης Ταινίας, ενώ ο Wise δικαιώθηκε απέναντι σε όσους κατέκριναν την ταινία με το Oscar Σκηνοθεσίας.

Η αλήθεια, όμως, να λέγεται… η υπέροχη Julie Andrews “κουβάλησε” την ταινία στην πλάτη της. Η αστείρευτη ενέργειά της κι η μοναδική της φωνή έδωσαν ζωή τόσο στη Maria όσο και στην επιρροή της στην οικογένεια Von Trapp. Και φυσικά υπήρξε μία εξαιρετική χημεία ανάμεσα σε αυτήν και τον Christopher Plummer, κάνοντας το ζευγάρι Maria και βαρόνο Von Trapp ένα από τα κλασσικά ζευγάρια του σινεμά.

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Julie Andrews, Christopher Plummer, Charmian Carr, Heather Menzies, Nicholas Hammond,,κ.α.

               Photo credits: IMDb

Φέτος για το Oscar Καλύτερης Ταινίας υποψήφιες είναι οι εξής ταινίες:

American Fiction”

“Anatomy Of A Fall”

“Barbie”

The Holdovers”

“Killers Of The Flower Moon”

Maestro”

“Oppenheimer”

“Past Lives”

Poor Things”

The Zone Of Interest”

Ενώ το Oscar Σκηνοθεσίας διεκδικούν οι:

Jonathan Glazer, “The Zone Of Interest”

Γιώργος Λάνθιμος, “Poor Things”

Christopher Nolan, “Oppenheimer”

Martin Scorsese, “Killers Of The Flower Moon”

Justine Triet, “Anatomy Of A Fall”

You may also like