Insalata Caprese με Καρπούζι, από τη Χριστίνα Θεοχάρη

Το καρπούζι, ειδικά για μας στην Ελλάδα,  είναι το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού. Θυμίζει μαζί με τη μυρωδιά του αντηλιακού, του βρεγμένου μαγιώ, του ψητού καλαμποκιού και της χωριάτικης σαλάτας, νυσταγμένα απομεσήμερα των παιδικών μας χρόνων, δροσερά βράδια στο μπαλκόνι, θερινό σινεμά με άρωμα γιασεμί κι αγιόκλημα..

Κλείστε τα μάτια και θυμηθείτε πόσο απολαμβάναμε τις μεγάλες, ζουμερές μπουκιές από το τραγανό, κατακόκκινο φρούτο και τις σταγόνες που κυλούσαν στο σαγόνι μας…. Τι θα λέγατε να το δοκιμάσετε σε μια πιο gourmet παραλλαγή, ως πεντανόστιμο, δροσερό ορεκτικό για ένα τραπέζι ή ως ελαφρύ βραδινό, σε συνδυασμό με βασιλικό, mozarella, φέτες αλλαντικών (κατά προτίμηση ένα σαλάμι όχι πολύ πικάντικο, όπως το Λευκάδος, αλλά με πιο απαλή γεύση) και ξύσμα λεμονιού;
Δοκιμάστε μια αλλιώτικη Σαλάτα Caprese,  από το αμερικάνικο site Meatified, με συνταγές της Paleo Diet (ή αλλιώς ελληνιστί, της Παλαιολιθικής Διατροφής που κάνει θραύση στην Αμερική)

Οι ροδέλες ντομάτας στην κλασική InsalataCaprese αντικαθίστανται με ροδέλες από δροσερό, ζουμερό καρπούζι. Θα ενθουσιαστείτε!!

Υλικά (για 4 άτομα)
4 – 5 φέτες από ένα μεγάλο καρπούζι
24 ροδέλες τυρί mozzarella
24 φέτες (ροδέλες) σαλάμιαέρος
Μια χούφτα φρέσκα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, ψιλοκομμένα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά βούληση)
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Ε.Π. Ελαιόλαδο για να ρίξετε από πάνω
Επίσης:

  • Για να σχηματίσετε τις ροδέλες του καρπουζιού, χρησιμοποιήστε ένα ποτήρι με περίμετρο 5-6 εκ.
PHOTO: RACHAEL BRYANT

PHOTO: RACHAEL BRYANT

Εκτέλεση

  1. Κόψτε με το ποτήρι, 24 ροδέλες καρπούζι, από τις φέτες του φρούτου.
  2. Σε ατομικό πιάτο,ή σε μια μεγάλη, μακρόστενη πιατέλα σερβιρίσματος, στρώστε πρώτα τις φέτες mozzarella, μετά το σαλάμι και από πάνω τις ροδέλες του καρπουζιού διαδοχικά, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας.
  3. Αλατίστε κατά βούληση και τρίψτε φρέσκο μαύρο πιπέρι πάνω από τη σαλάτα
  4.  Ρίξτε από πάνω τον φρέσκο, ψιλοκομμένο βασιλικό.
  5. Απλώστε σ’ όλη τη σαλάτα, το ξύσμα του λεμονιού.
  6. Τελειώστε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρετε.

Tip #1: Δοκιμάστε ένα αλλαντικό αρκετά λιπαρό αλλά και λίγο στεγνό,όπως το σαλάμι αέρος Θάσου, αλλά όχι τόσο πικάντικο όπως αυτό της Λευκάδος, για μην “σκεπάσει” τη δροσιά του καρπουζιού και να μπορεί να φαγωθεί εύκολα, μαζί με τα υπόλοιπα, μαλακά υλικά της σαλάτας. 

Tip #2 : Το ξύσμα του λεμονιού  δίνει στη σαλάτα  αυτό το kick που χρειάζεται για να μην επικρατήσει η λιπαρή υφή του σαλαμιού, αναδεικνύοντας τα .υπόλοιπα υλικά με τον καλύτερο τρόπο.

Tip #3 : Δοκιμάστε αντί για παρθένο ελαιόλαδο, λάδι αρωματισμένο με βασιλικό που θα ανεβάσει τα…volt, δένοντας ακόμη πιο πολύ τη mozarella με τον φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό. 

Καλό καλοκαίρι!

Πηγή:Food Spells

Περισσότερα για την Χριστίνα Θεοχάρη, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

You may also like