ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ 3 ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Καθώς ζούμε σε “μέρες με καύσωνα”, θεωρούμε πως είναι η καλύτερη στιγμή για να καταρρίψουμε τους πιο γνωστούς μύθους σχετικά με αυτόν. Γνωρίζατε ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, περισσότεροι άνθρωποι είχαν καρκίνο του δέρματος σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα είδη καρκίνων; Ή πως ένα άτομο πεθαίνει από μελάνωμα – τη θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος – σχεδόν κάθε ώρα; Αυτά τα στοιχεία από το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος αποδεικνύουν ότι ο καρκίνος του δέρματος είναι σοβαρή υπόθεση και μόνο έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.

Μύθος Νο. 1: Ο καρκίνος του δέρματος δεν είναι θανατηφόρος.

Ίσως η πιο γνωστή παρερμήνευση, σε όλον τον κόσμο. Όπως προκύπτει από την παραπάνω στατιστική, δυστυχώς, ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να είναι θανατηφόρος. Το μελάνωμα, το οποίο αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων από καρκίνο του δέρματος, είναι σχεδόν πάντα θεραπεύσιμο όταν βρίσκεται σε πολύ πρώιμα στάδια (όπως και τα περισσότερα είδη καρκίνου), σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου. Ωστόσο, μπορεί να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, καθιστώντας δύσκολη τη θεραπεία. Εξαιτίας αυτού, το μελάνωμα αντιπροσωπεύει περισσότερους από 10.000 από τους περισσότερους από 13.650 θανάτους από καρκίνο του δέρματος κάθε χρόνο. Κάντε μια συνάντηση με τον δερματολόγο σας για έναν πλήρη έλεγχο του δέρματος τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και κάθε μήνα σημειώστε τυχόν νέους κρεατοελιές ή αλλαγές στους υπάρχοντες σμήνους στο σπίτι. Εάν εντοπίσετε κάτι ύποπτο, επισκεφτείτε έναν γιατρό ή έναν δερματολόγο. 

Μύθος Νο. 2: Δεν κινδυνεύω από καρκίνο του δέρματος, γιατί δεν συμμετέχω σε δραστηριότητες εξωτερικού χώρου.

Λάθος. Λάθος. Και πάλι λάθος. Σύμφωνα και πάλι με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, ακόμη και η σύντομη έκθεση σε βλαβερές ακτίνες UV καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ή ακόμα και η οδήγηση με ανοιχτή ηλιοροφή ή το περπάτημα σε υπαίθριους χώρους (υπολογίστε και το shopping) κατά τις ώρες αιχμής – μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική ζημιά, ειδικά για τα άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Αυτές οι καθημερινές εκθέσεις συνδέονται με τον καρκίνο των πλακωδών κυττάρων, ο οποίος, αν και όχι τόσο επικίνδυνος όσο το μελάνωμα, πιστεύεται ότι προκαλεί μέχρι και το 20% των θανάτων που συνδέονται με τον καρκίνο του δέρματος.

Μύθος Νο. 3: Εφόσον έχω σκούρα επιδερμίδα, δεν κινδυνεύω.

Αυτό είναι απλά αναληθές. Φυσικά οι άνθρωποι με σκουρόχρωμο δέρμα έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος σε σύγκριση με τα άτομα που έχουν ανοιχτόχρωμη, αλλά σίγουρα μπορούν να επηρεαστούν εξίσου. Επιπλέον, δεδομένου ότι ορισμένοι ασθενείς πιστεύουν ψευδώς ότι τα άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα δεν θα νοσήσουν ποτέ από καρκίνο του δέρματος, η διάγνωση συχνά καθυστερεί, κάτι που μπορεί να είναι θανατηφόρο αν η ασθένεια έχει προχωρήσει πολύ. Όλοι πρέπει να λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατεύσουν το δέρμα τους από την έκθεση στον ήλιο και την επακόλουθη βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς και τον αυτοελέγχο και να βεβαιωθούν ότι ένας γιατρός εκτελεί ετήσιο έλεγχο του καρκίνου του δέρματος για οποιεσδήποτε ανωμαλίες.

Featured image: freepik.com/@freepik

You may also like