ΚΡΑΣΙ: ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΣΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΑΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕΙΣ!

Το αλκοόλ καλό είναι να καταναλώνεται με φειδώ, καθώς όλοι γνωρίζουμε πως μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας. Και μπορεί ένα ποτηράκι κρασί να μη θεωρείται επικίνδυνο… Δεν σημαίνει πως δε μπορεί κι αυτό να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία μας. Ευτυχώς, το σώμα μας γνωρίζει πώς να μας προειδοποιεί όταν το παρακάνουμε ή πως “δεν το σηκώνουμε”.

               01 Δυσκολία στην αναπνοή.

 Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Allergy & Clinical Immunology, το κρασί μπορεί να πυροδοτήσει το άσθμα. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε πως το 33% των συμμετεχόντων δήλωσε ήπια έως κάπως εντονότερα συμπτώματα άσθματος με την κατανάλωση κρασιού να εμφανίζεται ως κοινός παρονομαστής. Αν και πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες στο αντικείμενο… Οι επιστήμονες θεωρούν υπεύθυνα τα θειώδη που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των κρασιών. Επίσης, πιστεύουν πως ρόλο παίζουν κι οι πολυφαινόλες που περιέχουν τα σταφύλια και – κατ’ επέκταση – το κρασί.

               02 Έντονοι πονοκέφαλοι.

Τα σταφύλια και το κρασί (ιδίως το κόκκινο), περιέχουν ισταμίνη. Αυτή βοηθά στη μεταβίβαση μηνυμάτων στον εγκέφαλο μέσω των νευροδιαβιβαστών, συμβάλλει στην πεπτική λειτουργία με την παραγωγή του στομαχικού οξέος. Βεβαίως αυξάνεται όταν το σώμα έρχεται αντιμέτωπο με μία αλλεργική αντίδραση. Η κατανάλωση αλκοόλ απενεργοποιεί το ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση της ισταμίνης στο λεπτό έντερο, κι έτσι είναι πιθανό να ταλαιπωρούμαστε από δυνατό πονοκέφαλο όταν καταναλώνουμε κρασί, καθώς το αλκοόλ διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.

               03 Ζαλάδες.

Το αλκοόλ προκαλεί αίσθηση ζαλάδας, ειδικά αν καταναλωθεί χωρίς μέτρο – κι αυτό ισχύει για οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό. Είτε πρόκειται για ζάλη (αίσθημα ναυτίας και πως μπορεί να λιποθυμήσουμε) είτε για ίλιγγο (η αίσθηση πως όλα “γυρίζουν”).. Η δυσάρεστη διαπίστωση παραμένει.

               04 Κόκκινο δέρμα.

 Εκείνη η ροδαλή απόχρωση μετά από λίγο κρασί στα μάγουλα είναι άλλο ένα καμπανάκι πως ίσως καταναλώσαμε αρκετό ποτό. Όταν το αλκοόλ δε μεταβολίζεται αποτελεσματικά, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο πρόσωπο. Εντούτοις, δε μιλάμε για ένα χαριτωμένο blushingαλλά από μία αντίδραση που μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, χαμηλή αρτηριακή πίεση ή ημικρανίες.

@shotbylana/ unsplash.com
               05 Η κατανάλωση μοιάζει με εξάρτηση.

 Σύμφωνα με μελέτες, γυναίκες κι άνδρες που καταναλώνουν πάνω από 3 ποτά και 4 ποτά την ημέρα αντίστοιχα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν διαταραχή κατάχρησης αλκοόλ. Μπορεί η εξάρτηση από το αλκοόλ να μη σχετίζεται πάντα με την ποσότητα που καταναλώνει κάποιος, όμως εξίσου σοβαροί παράγοντες είναι τυχόν προηγούμενο ιστορικό και θεωρείται χρόνια πάθηση. Σε μία τέτοια περίπτωση, η άμεση αναζήτηση ιατρικής υποστήριξης σχεδόν επιβάλλεται, αν σκεφτεί κανείς πως η εξάρτηση από το αλκοόλ θεωρείται πιο επικίνδυνη ακόμη κι από την κατάχρηση ναρκωτικών.

               Οι παραπάνω κανόνες ισχύουν για οποιοδήποτε οινοπνευματώδες. Αν, λοιπόν, γνωρίζουμε πως να ακούμε το σώμα μας, τότε μπορούμε να το απολαμβάνουμε χωρίς φόβο – εφόσον, επαναλαμβάνουμε, τηρούμε ένα μέτρο.

               Πηγή: Eat This, Not That

Featured image: @matt_j/ unsplash.com

You may also like