ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΑ… ΜΕ ΕΝΑ ΚΡΥΟ ΝΤΟΥΣ!

Ένα ζεστό ντους είναι ίσως… the next best thing μετά από ένα αφρόλουτρο όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε έπειτα από μία απαιτητική μέρα. Αν, όμως, σας έλεγα πως… ένα κρύο ντους το πρωί μπορεί να μας τονώσει για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με ενέργεια και ηρεμία… Πιθανώς θα σκεφτόσασταν όσο διαβάζετε αυτές τις γραμμές “πάει, τα έχασε το κορίτσι!”!

Σας τρόμαξα, ε; Ναι η αλήθεια είναι πως, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες της εποχής δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, η ιδέα ενός κρύου ντους δεν είναι και τόσο θελκτική. Στην πραγματικότητα, όμως, ένα κρύο ντους επηρεάζει θετικά την πνευματική και τη σωματική υγεία μας και, κατ’ επέκταση, την ψυχολογία μας.

Η χαμηλή θερμοκρασία του νερού στο ντους δρα καταλυτικά σε όλο το νευρικό σύστημα αυξάνοντας τα επίπεδα της γλουταθειόνης. Πρόκειται για ένα αντιοξειδωτικό που παράγει το σώμα μας … Kαι, όπως έχουμε μάθει, τα αντιοξειδωτικά είναι εκείνες οι ουσίες που αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες να αλλοιώσουν τα κύτταρα του οργανισμού μας, ώστε να περιοριστούν οι βλάβες σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο – άλλωστε το stress είναι “ασθένεια” που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα,  Τι σημαίνει αυτό; Πως το κρύο νερό του ντους μπορεί να περιορίσει το stress και (ακόμη και) την κατάθλιψη. Επίσης, ένα κρύο ντους το πρωί μπορεί να μας ξυπνήσει και να μας κάνει να νιώσουμε σε μεγαλύτερη εγρήγορση. Αυτό συμβαίνει πολύ απλά επειδή το σώμα αντιδρά στη θερμοκρασία του νερού. Αυτή η χαμηλή θερμοκρασία ενδείκνυται και για τη διάθεσή μας, περιορίζοντας τις νευρικές αντιδράσεις. Mε αποτέλεσμα να διανύουμε τη μέρα μας με μεγαλύτερη ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Περιμένετε, όμως, το κρύο ντους κάνει καλό και στο σώμα;

Το “τρεμούλιασμα” των μυών ενόσω το σώμα αντιδρά στο κρύο νερό “καίει” θερμίδες, με αποτέλεσμα το κρύο ντους να συμβάλλει στην προσπάθεια απώλειας του περιττού βάρους. Παράλληλα, τονώνει το δέρμα και τα μαλλιά κάνοντάς τα να αποκτούν μία πιο νεανική κι υγιή όψη. Συγκεκριμένα με το κρύο νερό κλείνουν οι πόροι του δέρματος εμποδίζοντας τις εξωτερικές μολύνσεις από το να τους “μπουκώσουν”, ενώ οι θύλακες του τριχωτού της κεφαλής δυναμώνουν, μειώνοντας έτσι την τριχόπτωση.

Τέλος, αν νομίζατε πως ένα ζεστό ντους βοηθά το σώμα σας μετά τη γυμναστική, τότε νομίζω πως είναι καλό να σας πω πως οι αθλητές ανά τον κόσμο προτιμούν το κρύο ντους προκειμένου να αναζωογονήσουν τους μύες τους μετά την προπόνηση!

Με λίγα λόγια… μήπως να δούμε λίγο πιο θετικά το ενδεχόμενο να βάλουμε το δροσερό ντους στην καθημερινότητά μας;

Featured image: unsplash.com/@shotzjc

You may also like