ΛΕΜΟΝΙΑ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΞΙΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ!

Μπορεί η γεύση τους να είναι ιδιαίτερα έντονη, όμως η αλήθεια είναι πως τα λεμόνια δεν προσφέρουν μόνο γεύση σε κάθε ρόφημα, ποτό ή πιάτο, αλλά την ίδια στιγμή μας χαρίζουν ένα αναπάντεχο boost υγείας!

               Αν και… μικρά στο μάτι, τα λεμόνια κρύβουν μία πληθώρα θρεπτικών στοιχείων στη σάρκα τους, το χυμό, αλλά και τη φλούδα τους. Αρχικά θα αναφέρουμε το μαγνήσιο που βελτιώνει τη διάθεση, το απαραίτητο για τα οστά ασβέστιο αλλά και το κάλιο, που είναι ένας απαραίτητος ηλεκτρολύτης για τους μύες. Και βεβαίως, όπως όλα τα εσπεριδοειδή, τα λεμόνια είναι πλούσια στα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και τη βιταμίνη C που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Μάλιστα, τα τελευταία τα βρίσκουμε τόσο στη σάρκα και το χυμό τους όσο και στις φλούδες τους σε ποσότητα ανάλογη με εκείνη των πορτοκαλιών – μην υποτιμάτε το ξύσμα του, λοιπόν!

               Πιο συγκεκριμένα, τα λεμόνια…

               01 … εμποδίζουν την εκδήλωση ασθενειών. Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C αλλά και των φλαβονοειδών προστατεύουν τα κύτταρα από τις φθορές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες – κι εννοούμε τις φλεγμονές που σε βάθους χρόνου οδηγούν σε παθήσεις όπως τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.

               02 … ενισχύουν την πεπτική λειτουργία.Οι διαλυτές ίνες που περιέχουν τα λεμόνια θρέφουν τη χλωρίδα του εντέρου με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται οι φλεγμονές στο στομάχι και να διευκολύνεται η πέψη. Εντούτοις, τα αποτελέσματα είναι πιο “εμφανή” όταν καταναλώνουμε τη σάρκα του λεμονιού…!

               03 … προστατεύουν την καρδιά. Το κιτρικό οξύ επιτρέπει την ομαλή απορρόφηση του μαγνησίου και του καλίου από τον οργανισμό και, όταν αυτό γίνεται επιτυχώς εξισορροπείται η αρτηριακή μας πίεση. Κι όσο πιο σταθερή και ισορροπημένη η αρτηριακή μας πίεση τόσο μικρότερος ο κίνδυνος να εμφανίσουμε κάποια καρδιοπάθεια. Η δε βιταμίνη C εμποδίζει τη διάσπαση του νιτρικού οξέος βελτιώνοντας έτσι τη ροή του αίματος – κι άρα και την πίεση. Και βεβαίως η βιταμίνη Cμπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης.

               04 … βοηθά την απορρόφηση του σιδήρου. Ειδικά για όσους ακολουθούν Μία χορτοφαγική ή veganδιατροφή ή και ψαροφαγία, αυτό είναι ένα added bonus καθώς ο σίδηρος που προέρχεται από αυτές τις τροφές απορροφάται πιο δύσκολα. Η βιταμίνη Cτων λεμονιών, σε συνδυασμό με το σίδηρο αυτών των τροφών, δημιουργεί ένα ισχυρό σύμπλεγμα που γίνεται διαλυτό κι άρα διευκολύνεται η απορρόφηση από το σώμα.

               Υπάρχουν αντενδείξεις;

               Όπως μπορεί να συμβεί με οποιαδήποτε τροφή, έτσι και τα λεμόνια ίσως πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται με μέτρο. Η όξινη φύση των λεμονιών μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε κάποιον που ταλαιπωρείται από γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση. Επίσης, η κατανάλωση πρέπει να γίνεται συνετά καθώς η οξύτητα των λεμονιών μπορεί να επιφέρει βλάβες στο σμάλτο των δοντιών, επιταχύνοντας τη φθορά τους. Τέλος, τα λεμόνια περιέχουν τυραμίνη, μία ουσία που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και καλό είναι σε μία τέτοια περίπτωση να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους από κάποιον που εμφανίζει ημικρανίες.

               Επιγραμματικά, αν έχετε αμφιβολίες για το αν μπορείτε να καταναλώσετε λεμόνια και σε τι ποσότητες, μη διστάσετε να ζητήσετε ιατρική συμβουλή ή καθοδήγηση από έναν έγκριτο διατροφολόγο.

               Από εκεί κι ύστερα, για το πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε; Διάθεση να έχετε! Βάση για σάλτσες και ως καρύκευμα σε φαγητά; Μία ιδέα ξύσματος για πινελιά σε γλυκά; Φρεσκοκομμένες φέτες στο τσάι ή το αναψυκτικό; Όπου κι αν το προτιμήσετε, να είστε σίγουροι πως θα σας ανταμείψει!

               Πηγή: Shape

Featured image: unsplash.com/@laurenmancke

You may also like