“ΜΕ ΛΕΝΕ ΓΙΩΡΓΟ”: ΕΝΑ PROJECT – ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ούσα πνεύμα ανήσυχο (όπως κάθε καλλιτέχνης, άλλωστε!), η Μαριλένα Λιακοπούλου δε θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από έργα που μιλούν όχι μόνο στην ίδια αλλά και που στόχο έχουν να  κάνουν το θεατή να σκεφτεί πολλά περισσότερα γύρω από το έργο κι όσα υπάρχουν ανάμεσα στις λέξεις. Έτσι, στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο, η Μαριλένα μας παρουσιάζει το “Με Λένε Γιώργο” του Δημήτρη Οικονόμου. Μαριλένα, το βήμα δικό σου!

Μαριλένα Λιακοπούλου
               Α.Α.: Μίλησέ μας για το “Γιώργο” και τι αναζητά μέσα σε αυτά τα πενήντα λεπτά της παράστασης.

Μ.Λ.: Υπάρχει ένας βασικός και συγκεκριμένος σκελετός ο οποίος αντιμετωπίζεται περισσότερο σαν περφόρμανς οπότε και αναπνέει, αλλάζει και μεταβάλλεται αλλά μέσα στα πλαίσια που του έχουν οριστεί. Η γέννησή μας είναι ένα τυχαίο γεγονός. Εξίσου τυχαίος είναι ο τόπος γέννησης, το φύλο και πολλά ακόμη χαρακτηριστικά που συχνά γίνονται βραχνάς κατά τη διάρκεια της ζωής των ανθρώπων. Το «Με λένε Γιώργο REVISED» είναι μια ωδή στη διαφορετικότητα και την αποδοχή του εαυτού μας. Μια αφορμή να ξεκινήσουμε να κοιτάζουμε τους ανθρώπους δίπλα μας και να αναρωτηθούμε για τις ιστορίες τους. Ένα έργο που μιλάει για τη συμπερίληψη, την πραγματική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και κυρίως για τη βόλτα της ζωής. Μια παράσταση με αισθητική cyberpunk. Ένα μικρόφωνο, μια ντουλάπα, μια λίμνη και η πορεία προς την αλήθεια. 50 λεπτά ηχογραφημένο το κείμενο και όλοι του οι ήχοι και μια συνομιλία μεταξύ του ηχογραφημένου «θεϊκού» και του ζωντανού «ανθρώπινου»

               Α.Α.: Πρόκειται για το σκηνοθετικό σου ντεμπούτο, το οποίο από μόνο του είναι πρόκληση ως βήμα. Θα έλεγες πως και η θεματολογία του έργου συνέβαλλε σε αυτό;

Μ. Λ.: Το έργο με συγκινεί βαθειά. Το διάβασα το 2017 και από τότε ήθελα να το μοιραστώ με κάποιον τρόπο. Η ιστορία ενός ανθρώπου που μέσα από τα μάτια του, τους προβληματισμούς του και τα βιώματά του, που καθρεφτίζεται ολόκληρη η κοινωνία. Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, η ουσιαστική επικοινωνία, το συναίσθημα της διαφορετικότητας και πως το έχουμε, όλοι, νιώσει, είναι θέματα που με αφορούν και θεωρώ ότι είναι η βάση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Α. Α.: Τι είναι, τι σημαίνει ο “Γιώργος” για σένα και το Δημήτρη Οικονόμου, το συγγραφέα του έργου, όχι μόνο ως θεατράνθρωποι, αλλά κι ως άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα του 2024;

Μ. Λ.: Υπάρχουν πολλά προβλήματα στην εποχή μας αλλά θα σταθώ σε ένα. Η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων. Η αποξένωση. Ο «Γιώργος» είναι οι σκέψεις μας και οι προβληματισμοί μας. Είναι το παιδί μέσα μας αλλά και ο γονέας του. Δημιουργεί τα εμπόδια για να τα περάσει και να έρθει η κάθαρση.

               Α. Α.: Σε μία εποχή όπου η διαφορετικότητα πρωταγωνιστεί, τι θα ήθελες να “διδάξει” o “Γιώργος” στον κόσμο που θα έρθει να δει την παράσταση;

Μ. Λ.: Είναι ένα φιλοσοφικό κείμενο και αγγίζει πολύ απαλά τις έννοιες διαφορετικότητα και ταυτότητα. Σε μια εποχή που έχουμε δει -μέχρι και- να βανδαλίζονται στον βωμό του viral. Θα ήθελα ο κόσμος να συνδεθεί με την ευγένειά του και να αγγίξει τις πιο τρυφερές του χορδές.

               Α. Α.: Πού μπορούμε να γνωρίσουμε το “Γιώργο”;

Μ. Λ.: Για αρχή στο φεστιβάλ του θεάτρου Επί Κολωνώ «Off off Athens 14». Η παράσταση θα διαγωνιστεί Τετάρτη 12 Ιουνίου και ώρα 20:15 και Πέμπτη 13 Ιουνίου και ώρα 22:00. Πρόκειται για ένα άρτια οργανωμένο φεστιβάλ που δίνει βήμα σε νέες ομάδες και καλλιτέχνες και είναι μεγάλη μου τιμή να συμμετέχω σ’ ένα τέτοιο εγχείρημα που προάγει την ποικιλία και τη διαφορετικότητα της καλλιτεχνικής έκφρασης. Έχω σκοπό το φεστιβάλ να λειτουργήσει σαν μια αφετηρία στο ταξίδι του Γιώργου και με τη νέα σεζόν να λέει την ιστορία του σε κάποιο θέατρο της Αθήνας.

Εισιτήρια για να παρακολουθήσετε την παράσταση “Με Λένε Γιώργο REVISED” στο φεστιβάλ “Off Off Athens” την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 20:15 ή την Πέμπτη 13 Ιουνίου στις 22:00 μπορείτε να προμηθευθείτε με μία επίσκεψη σε αυτόν τον σύνδεσμο από την πλατφόρμα More.

Photo credits: Άννα Παρασίδου

You may also like