ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ – ΝΙΟΒΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι γυναίκες έχουν πολλούς λόγους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διακυβέρνησης, πόσο περισσότερο στην εκπροσώπησή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ένας λόγος παραπάνω όταν πρόκειται για δυναμικές προσωπικότητες, που έχουν αποδείξει κατά την επαγγελματική τους πορεία, τις δυνατότητες και ικανότητές τους. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Παναγιώτα – Νιόβη Χριστοπούλου που θέτει υποψηφιότητα με τη Νέα Δημοκρατία στις αυριανές εκλογές.

-Γυναίκα επιτυχημένη στον χώρο της δικηγορίας σε Ελλάδα κι Ηνωμένες Πολιτείες, μητέρα και σύζυγος. Πώς αποφασίσατε να κατέβετε ως υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 9ης Ιουνίου;

Π.Ν.Χ.: Μέσα από την εργασία μου σε μια μεγάλη τεχνολογική εταιρία, παρακολουθούσα στενά τις πολιτικές και τις νομοθετικές ρυθμίσεις της ΕΕ σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, και ειδικά την τεχνητή νοημοσύνη. Σε ένα χώρο όπου η ΕΕ υπολείπεται στην τεχνολογία, έχει την νομοθετική πρωτοβουλία και ωθεί σε ευθυγράμμιση παγκόσμιες εταιρίες και οικονομίες. Συνειδητοποίησα λοιπόν ότι θα μπορούσα να συνεισφέρω την διεθνή μου εμπειρία και εξειδίκευση για να εκπροσωπήσω διεθνώς την Ελλάδα στην ΕΕ με απώτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό της αλλά και την ενδυνάμωση της ΕΕ στο διεθνές πλαίσιο.

-Θέλετε να μας πείτε λίγο για την πορεία σας, για να σας γνωρίσουν οι αναγνώστες μας;

Π.Ν.Χ.: Γεννήθηκα στην Αθήνα, μεγάλωσα στο Μαρούσι και έχω καταγωγή από την Αρκαδία και την Αχαΐα. Είμαι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών, 7 και 11 ετών. Αποφοίτησα από τη Νομική Αθηνών και μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Παν/ου Columbia στη Νέα Υόρκη σταδιοδρόμησα σε διεθνείς δικηγορικές εταιρίες με αντικείμενο τις συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιριών. Πιο πρόσφατα εργάσθηκα ως νομική σύμβουλος στην Amazon στα προϊόντα χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) και στην παρούσα συγκυρία ασχολούμαι με επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακές τεχνολογίες.

-Ποιο είναι το όραμά σας, εφόσον με το καλό καταφέρετε να εκλεγείτε; Έχετε ειδίκευση στις νέες τεχνολογίες. Εκεί θα επικεντρωθείτε; 

Π.Ν.Χ.: Θέλω να εστιάσω στην ψηφιακή τεχνολογία και την χρήση της για (α) τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (Β) την δημιουργία κοιτίδων καινοτομίας και (γ) την στήριξη όλου του πληθυσμού μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων για αποτελεσματική χρήση νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητα του πολίτη.

-Ζείτε μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης. Ποιες είναι οι διαφορές που παρατηρείτε στον εργασιακό χώρο όσον αφορά στη θέση της γυναίκας, αλλά και στην κοινωνία;

Π.Ν.Χ.: Είναι πολύ δύσκολο να είναι μια γυναίκα μητέρα και εργαζόμενη στη Νέα Υόρκη γιατί δεν υπάρχει καμία υποστήριξη στο θέμα της φροντίδας των παιδιών και η άδεια μητρότητας εξαρτάται από τον εκάστοτε εργοδότη.  Από την άλλη, η αγορά εργασίας είναι πολύ δυναμική με πολλές ευκαιρίες χωρίς όμως καμία στήριξη στην εργαζόμενη μητέρα.

-Ποια τα σημεία που θα μπορούσατε να βελτιώσετε τη θέση της γυναίκας στην Ευρώπη;

Π.Ν.Χ.: Θέλω να αξιοποιήσω την τεχνολογία για να στηρίξω ευέλικτες μορφές εργασίας για την εργαζόμενη μητέρα και να προωθήσω την γυναικεία επιχειρηματικότητα.

-Ποια είναι για εσάς η γυναίκα-πρότυπο; Υπάρχει κάποια που θαυμάζετε;

Π.Ν.Χ.: Μεγαλώνοντας, το πρότυπό μου ήταν η μητέρα μου γιατί ήταν πάντα κοντά μου ενώ εργαζόταν ως κοινωνική λειτουργός και, παρά την κούραση και τις δυσκολίες της καθημερινότητας, τα κατάφερνε όλα με το χαμόγελο και την καλή διάθεση!

-Είστε μητέρα δύο αγοριών, ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στο μεγάλωμά τους στην εποχή μας;

Π.Ν.Χ.: Είναι μεγάλη πρόκληση να μεγαλώνει μια μητέρα καλά και ισορροπημένα παιδιά γενικά – ειδικά για τα αγόρια, είναι σημαντικό να γίνουν αυτόνομοι και δυνατοί άντρες μεγαλώνοντας, με αξίες και σεβασμό στις γυναίκες.

-Και τέλος μία πιο ανάλαφρη ερώτηση. Ποια η σχέση σας με την μόδα; Πόσο σημαντικό είναι για μια γυναίκα καριέρας -και πολιτικός- να (παρ)ακολουθεί τις τάσεις ;

Π.Ν.Χ.: Λατρεύω την μόδα και εντάσσω την αισθητική στην καθημερινότητα μου όπως μπορώ. Είναι ένας τρόπος έκφρασης και ανανέωσης για εμένα!

Info:

Η κ. Νιόβη Χριστοπούλου είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Βέλγιο και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη, όπου αρίστευσε.

Μετά το πέρας των σπουδών της εργάσθηκε για πολλά χρόνια σε διεθνείς δικηγορικές εταιρίες στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον ως δικηγόρος εξειδικευμένη σε συγχωνεύσεις και εξαγορές και επενδύσεις ιδιωτικού κεφαλαίου. Σταδιοδρόμησε ως νομική σύμβουλος στον κολοσσό της Amazon στον τομέα των παγκοσμίων συστημάτων πληρωμών (fintech).

Στην παρούσα φάση είναι σύμβουλος σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας (με εστίαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη και fintech), και venture partner σε εταιρίες μόχλευσης κεφαλαίων στην Αμερική και στην Ευρώπη.

Ασχολείται συστηματικά με τις διατλαντικές πολιτικές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. σχετικά με την ασφάλεια και ηθική διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, την διαχείριση των δεδομένων και τις ψηφιακές πολιτικές. Συμμετέχει συχνά ως ομιλήτρια σε συνέδρια για την τεχνητή νοημοσύνη, την καινοτομία, και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η Νιόβη Χριστοπούλου κατάγεται από την Πελοπόννησο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ζει στη Νέα Υόρκη με την οικογένεια της και είναι μητέρα δύο αγοριών. Τα οποία, μάλιστα, την προέτρεψαν με ενθουσιασμό να θέσει υποψηφιότητα με τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο!

You may also like