Mom to be? Τα πιο άχρηστα πράγματα που δεν χρειάζεται να αγοράσετε

Το μωράκι πλησιάζει; Μην πανικοβάλλεστε… ένας mini οδηγός για το τι (δεν) θα χρειαστείτε για το πρώτο διάστημα. Θα δούμε μαζί τι μπορεί να καταλήξει ως “πεταμένα λεφτά”

               Καθώς κι εγώ η ίδια πλέον μετράω αντίστροφα για τον ερχομό του μικρού μου, διαπιστώνω πως κι εγώ, όπως πολλές first-time mummies πριν από μένα, είχαν το ίδιο άγχος: να έχω όλα όσα θα χρειαστεί το μωρό μου στην ώρα τους αλλά και να έχω αγοράσει κάθε τι που (νομίζω πως θα χρειαστώ). Η αλήθεια, όμως είναι πως, πάνω στην τρέλα μας είναι πολύ πιθανό να πάρουμε και άχρηστα, αν όχι μη ασφαλή, προϊόντα. Τι θα λέγατε να τα γνωρίσουμε παρέα και να ανταλλάξουμε απόψεις;

               Άχρηστο: Καλαθάκι απόρριψης πάνας

               Μπορεί να φαίνεται τόσο fancy, όμως… πού το κακό με ένα καλαθάκι που θα αδειάζουμε και θα καθαρίζουμε συχνά;

               Δύσχρηστο: φορμάκια με κουμπιά

               Χμ, εδώ θα ομολογήσω πως έχω ένα δίλημμα, καθώς τα κουμπάκια είναι πιο ασφαλή, ενώ με τα φερμουάρ υπάρχει κι η φοβία πως πιθανώς να “μαγκώσουν” στο ευαίσθητο δερματάκι του μωρού. Εντούτοις, πόσο πιο γρήγορα θα αλλάξουμε την πανούλα του όταν θα ξυπνήσει μέσα στην άγρια νύχτα;

               Soon-to-be άχρηστο: οτιδήποτε για νεογέννητο

               Μη με παρεξηγείτε, κι εγώ λιώνω όταν βλέπω κάτι τόσο δα φορμάκια για νεογέννητα! Αλλά με γνώμονα πως το μωρό μας θα μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο, δεν είναι παράλογο να υποθέσει κανείς πως πολύ πιθανό φορμάκια, ριλάξ και καθισματάκια να μας μείνουν… να τα κοιτάμε! Είναι προτιμότερο να επενδύσουμε σε κάτι που θα έχει μία κάπως μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

               Δύσχρηστο: μάρσιπος τύπου “wrap”

               Φαίνεται σίγουρα πιο οικονομικός και πιο άνετος σε σύγκριση με τον κλασσικό μάρσιπο – “σαμαράκι”. Κι ειδικά για την επαφή skin to skin είναι ίσως κι ιδανικός. Πόσο εύκολα μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε, όμως, ειδικά όταν θα το φορέσουμε μόνες μας και θα πρέπει να τακτοποιήσουμε μόνες το μωρό; Προτού αγοράσουμε και πούμε “γκάφαέκανα”, είναι προτιμότερο να δανειστούμε ένα μάρσιπο από μία φίλη μας και να κάνουμε μία ανάλογη πρόβα.

               Επικίνδυνο: απορρυπαντικό ρούχων με άρωμα

               Ποια από εμάς δε θα λαχταράει να μυρίζει το ρουχαλάκι του μωρού φρεσκάδα; Καμία δε θα πει όχι σε αυτό, όμως προϊόντα με πρόσθετα αρωματικά μπορούν να ερεθίσουν το δερματάκι του μωρού. Είναι προτιμότερο να επιλέξουμε προϊόντα που είναι επιβεβαιωμένα υποαλλεργικά και χωρίς πρόσθετα αρώματα.

               Επικίνδυνο: οτιδήποτε χνουδωτό

               Θα το ομολογήσω: κι εγώ πήρα δύο κουκλάκια για το μωρό μου και θέλω πώς και πώς να του κρατάνε συντροφιά. Παρ’ όλα αυτά, λούτρινα κουκλάκια και κουβερτούλες όχι μόνο δεν είναι απαραίτητα τους πρώτους μήνες, αλλά πρέπει και να αποφεύγονται, ειδικά στην κούνια του καθώς μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία.

               Στην πραγματικότητα, για το πρώτο διάστημα, το μωρό δε θα χρειαστεί παρά ένα σταθερό καθισματάκι για το αυτοκίνητο, ένα καλό καρότσι, μπιμπερό, πάνες, μαντηλάκια και ρούχα. Για τα δε ρούχα, υπάρχουν πρακτικές αλλά και οικονομικές λύσεις (ξαναλέμε πως το μωρό θα μεγαλώνει τόσο γρήγορα που χαμπάρι δε θα πάρουμε!), από το να πάρουμε παλιά ρούχα από φίλους ή συγγενείς μέχρι να αγοράσουμε ποιοτικά ρουχαλάκια “δεύτερο χέρι”– είτε στις πλατφόρμες των social media είτε σε εφαρμογές των app stores.

               Ενόσω διανύουμε αυτό το τελευταίο κομμάτι της εγκυμοσύνης μας, πολλά θα διαβάσουμε κι άλλα τόσα θα ακούσουμε για το τι πρέπει να αγοράσουμε. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό θα το διαπιστώσουμε άμα τη αφίξει του μωρού! Επομένως, η συμβουλή ίσως θα έπρεπε να είναι “πάρε πρώτα αυτά που ΣΙΓΟΥΡΑ θα χρειαστείς κι έπειτα βλέπουμε για αυτά που θα ήταν ωραία να έχεις”.

               Πηγή: Very Well Family

Featured image: unsplash.com/@holliesantos

You may also like