ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ “ΧΤΙΣΟΥΜΕ” ΜΥΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ;

Από πείρα θα σας πω πως, όσο κι αν θέλουμε να διατηρήσουμε ένα σταθερό πρόγραμμα γυμναστικής και να επισκεπτόμαστε το γυμναστήριο, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Ε, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Αυτό, φυσικά, μας κάνει να αισθανόμαστε και τύψεις πως δεν προσπαθούμε αρκετά για να επιτύχουμε τον όποιο στόχο έχουμε θέσει… Ή μήπως το κάνουμε κι απλά δεν το αντιλαμβανόμαστε. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν μερικές δραστηριότητες που τις κάνουμε σε σχεδόν καθημερινή βάση και μπορούν με τον τρόπο τους να “μετρήσουν” για γυμναστική. Αρκεί να τις μάθουμε και να τις εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε!

01 Περπάτησε ή πάρε το ποδήλατο για τη δουλειά σου.

Εφόσον η απόσταση είναι λογική, γιατί να αγχωθείς να προλάβεις το λεωφορείο… Ή ακόμη χειρότερα, να σε φάει η αγωνία του αν θα βρεις πάρκινγκ εγκαίρως για να πας στη δουλειά; Η βάδιση κι η ποδηλασία είναι δραστηριότητες ήπιας έντασης που, παρ’ όλα αυτά βοηθούν το σώμα να αναπτύξει νέους κι ισχυρούς μυϊκούς ιστούς. Επιπλέον, βελτιώνουν την διάθεσή μας και μειώνουν το άγχος. Ταυτόχρονα εξισορροπούν την καρδιαγγειακή μας λειτουργία και συμβάλλουν στο χειρισμό του βάρους μας.

               02 Πώς τα πας με την κηπουρική;

Ακόμη κι αν δεν έχεις μία ολόκληρη αυλή στη διάθεσή σου, ακόμη κι αν αποφασίσεις να προσθέσεις μερικές γλαστρούλες στο μπαλκόνι για να φυτέψεις φυτά της επιλογής σου… Μπορείς να δεις “θαύματα” στην υγεία σου. Εκτός του ότι είναι μία εξαιρετική ενασχόληση που μπορεί να σε χαλαρώσει, η κηπουρική είναι ό,τι πρέπει για μία ήπια σωματική δραστηριότητα. Πώς; Φροντίζοντας έναν κήπο όπου χρειάζεται αρκετό σκάψιμο και μεταφορά βάρους… Μπορείς να κάψεις από 165 έως 220 θερμίδες μέσα σε μόλις μισή ώρα, πράγμα που μας βοηθά να “χτίσουμε” μύες.

               03 Ξανασκέψου πριν πάρεις το ασανσέρ.

Αν δεν έχουμε σκάλες στην καθημερινότητά μας, είναι πολύ εύκολο να επιλέξουμε χωρίς δεύτερη σκέψη το ασανσέρ. Εντούτοις, η χρήση της σκάλας μπορεί να γίνει μία πολύ καλή εναλλακτική γυμναστικής όταν μας δίνεται η ευκαιρία. Ενεργοποιεί τους μύες των ποδιών – επίσης, σε μόλις μισή ώρα μπορείς να κάψεις έως κι 162 θερμίδες.

unsplash.com/@lindsayhenwood
               04 Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά…

Είναι ένας τρόπος να γυμναστούμε ακόμη κι όταν δεν προλαβαίνουμε “με τίποτα”, μια που μπορεί να αποτελέσει το 20% του εβδομαδιαίου στόχου μας. Το σκούπισμα, το σφουγγάρισμα, ακόμη και το ξεσκόνισμα μπορούν να τονώσουν τους μύες των ποδιών και των κοιλιακών. Ειδικά όταν προσπαθούμε να κινήσουμε κάτι βαρύ μπρος, πίσω αλλά και πάνω από το κεφάλι μας. Από εκεί κι έπειτα, η μετακίνηση αντικειμένων με βάρος όπως το καλάθι με τα ρούχα που έχουν πλυθεί ενεργοποιούν τους μύες των ποδιών, του κορμού και των ώμων. Όποια δραστηριότητα κι αν σκεφτείς σχετικά με το νοικοκυριό, να είσαι σίγουρος πως κανένας μυς στο σώμα σου δεν “τεμπελιάζει”. Κι αυτό μεταφράζεται σε μυϊκή ενδυνάμωση.

               05 Ώρα για φαγητό!

Η προετοιμασία ενός καλού γεύματος δεν παίζει ρόλο μόνο στη σωστή διατροφή… Αλλά, όσο περίεργο μας ακούγεται, μας κινητοποιεί σε βαθμό που ούτε θα το φανταζόμασταν! Η χρήση βαριών σκευών εστιάζει στους μύες των ώμων, των χεριών και του κορμού, αλλά ακόμη κι όταν παίρνουμε θέση squat για να τα μεταφέρουμε πόδια και γλουτιαίοι. Κι όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος… Ξέρουμε πόσο μεγάλη πρόκληση είναι να κρατήσεις σταθερό το σκεύος για να μην καείς. Οπότε φαντάσου πόσο καλή γυμναστική είναι αυτή η κίνηση για τα χέρια. Κι ας μην ξεχνάμε και το πλύσιμο των πιάτων μετά το γεύμα, ακόμη κι αν τη δουλειά την κάνει το πλυντήριο πιάτων . Δεν γεμίζει μόνο του, βλέπεις! Με λίγα λόγια, η μαγειρική είναι μία αναπάντεχη μορφή γυμναστικής που καίει θερμίδες, ενισχύει τα οστά και φυσικά μας προσφέρει μυϊκή τόνωση!

               06 Γυμνάσου… με την οικογένεια

Όταν τα παιδάκια μας μας προσκαλούν στο πάτωμα για να παίξουμε μαζί τους, δεν ενισχύουμε μόνο το δεσμό μας μαζί τους… Αλλά χωρίς αυτά να το αντιλαμβάνονται, μας προσκαλούν να κουνηθούμε λίγο παραπάνω! Και καθώς ξέρουμε πως το παιχνίδι δε θα περιοριστεί σε ένα επιτραπέζιο ή σε ζωγραφική (όλο και θα αρκουδίσουμε μαζί τους!),… Είναι βέβαιο πως θα κάψουμε και μερικές θερμίδες παραπάνω. Ειδικά αν το παιχνίδι είναι πιο… challenging, καθώς έτσι θα κινητοποιήσουμε σχεδόν όλους του μύες του σώματος. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως θα είναι μία… προπόνηση τόσο διασκεδαστική!

               Ακόμη, λοιπόν, κι αν στη μέρα δε χωράει μία επίσκεψη στο γυμναστήριο, μην ανησυχείτε… Όλο και κάπως θα “καλυφθεί” το κενό!

               Πηγή: Very Well Fit

Featured image: unsplash.com/@beccatapert

You may also like