ΝΕΡΟΚΑΡΔΑΜΟ: ΕΝΑ ΝΕΟ SUPER FOOD

Αναζητώντας τις τροφές που μπορούν να αποτελέσουν “δομικό υλικό” για μία ισορροπημένη διατροφή, είναι λογικό να θέλουμε να δώσουμε ευκαιρίες και στα λεγόμενα “superfoods”. Ένα από αυτά είναι και το νεροκάρδαμο (ή watercress), το οποίο ανέδειξε ως υπερτροφή το αμερικανικό κέντρο λοιιμώξεων CDC.

               Το νεροκάρδαμο είναι ένα υδρόβιο φυτό που οι αρχαίοι ημών πρόγονοι φαίνεται να χρησιμοποιούσαν συχνά ως θεραπευτικό βότανο, ενώ ακόμη κι ως σήμερα χρησιμοποιείται ως φυσικό φάρμακο. Αλλά προτού αρχίσουμε να κοιτάμε πώς να φτιάξουμε μαντζούνια κι αλοιφές, θα σας πω πως είναι όντως ένα δυνατό διατροφικό χαρτί και πως η κατανάλωσή του είναι πολύ πιο απλή… Αλλά πώς ακριβώς μας ωφελεί το νεροκάρδαμο;

               01

Όπου και να χρησιμοποιήσεις το νεροκάρδαμο, να είσαι βέβαιος πως θα εξασφαλίσεις μία καλή πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων με αντιφλεγμονώδη δράση. Συγκεκριμένα, το νεροκάρδαμο είναι η καλύτερη πηγή της ένωσης PEITC (Phenethyl Isothiocyanate) η οποία έχει συσχετιστεί σε μελέτες με τη μείωση ορισμένων καρκινικών κυττάρων, ενώ επίσης έχει κι αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

               02

Μία μερίδα νεροκάρδαμου περιέχει περίπου 85gr βιταμίνης Κ. Με γνώμονα πως οι ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη Κ είναι τα 120gr, αυτή η ποσότητα καλύπτει το 70%. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στη ομαλή πήξη του αίματος ώστε να επουλώνονται οι πληγές πιο γρήγορα και να μειώνονται οι μελανιές. Επίσης, η βιταμίνη Κ ενισχύει την οστική μάζα, ενώ ακόμη υπάρχουν ενδείξεις πως βοηθά και στην καρδιακή λειτουργία.

               03

Εντάσσοντας το νεροκάρδαμο στη διατροφή μας, θωρακίζεται η καρδιαγγειακή μας λειτουργία. Πώς ακριβώς;

               Το νεροκάρδαμο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο, τρία στοιχεία που αποδεδειγμένα μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.

               04

Από το νεροκάρδαμο ο οργανισμός προσλαμβάνει δύο αντιοξειδωτικές ουσίες που σχετίζονται με την καλή όραση. Συγκεκριμένα, το νεροκάρδαμο είναι πλούσιο σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο ενώσεις που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών. Οι δύο ουσίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που μπορεί να περιορίσει το ρίσκο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που εκδηλώνεται σε άτομα μεγάλης ηλικίας.

               05

Στοιχεία που περιέχονται στο νεροκάρδαμο όπως η βιταμίνη Κ, το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο κι ο φώσφορος μπορούν να ενισχύσουν τα οστά μας. Αν και το ασβέστιο είναι το πιο γνωστό “boost” των οστών, η βιταμίνη Κ παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο καθώς βρίσκεται στην οστεοκαλσίνη, τη βασική πρωτεΐνη για την ισχυρή δομή των οστών.

               06

Σύμφωνα με μελέτες, το νεροκάρδαμο μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη από ορισμένους τύπους καρκίνου. Για την ακρίβεια, περιέχει γλυκοσινολάτες, μία σειρά αντιοξειδωτικών ενώσεων που αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και δρουν υπέρ της καταστροφής τους.

               Added benefit: φαντάζομαι πως ως τώρα καταλάβαμε όλοι πως το νεροκάρδαμο είναι όντως μία δυνατή προσθήκη στη διατροφή μας. Τι μπορεί να κάνει ακόμη πιο σταθερή στη θέση του σε αυτήν; Πως μας προσφέρει όλα τα παραπάνω και με ελάχιστες θερμίδες, καθώς ένα φλυτζάνι νεροκάρδαμου έχει μόλις 4 θερμίδες!

               Πώς να το απολαύσουμε; Όπως και με κάθε λαχανικό… όρεξη να έχουμε να πειραματιζόμαστε! Ταιριάζει εξαιρετικά στις σαλάτες μας, σε ένα σάντουιτς αλλά και στο πρωινό μας smoothie! Εμείς δεν έχουμε παρά να το αναζητήσουμε σε παραγωγούς ή (ακόμη καλύτερα κι αν έχουμε τη δυνατότητα) να το καλλιεργήσουμε σε δική μας γλάστρα!

Πηγή: EatThis, NotThat

Featured image: @gettyimages/unsplash.com

You may also like