Oι 7  βασικότερες διατάσεις για τους γοφούς

Μία βασική ομάδα μυών που δεν πρέπει να αμελούμε όταν προπονούμαστε (αλλά και κατά τα “ρεπό” μας) είναι οι καμπτήρες του ισχίου που βρίσκονται στην περιοχή των γοφών. Οι καμπτήρες είναι βασικοί τόσο για την ισορροπία του ασώματος, όσο και για κινήσεις όπως το σκύψιμο κι η περιστροφή του κορμού. Από προσωπική πείρα θα σας πω πως αν αυτοί οι μύες δεν “ξυπνάνε” σε τακτική βάση, η δυσφορία μπορεί να γίνει ένας καθημερινός βραχνάς που περιορίζει ό,τι κάνουμε μέσα στη μέρα μας – ακόμη κι η καθιστική στάση στο γραφείο μπορεί να γίνει αφόρητη. Γι’ αυτό και βρήκαμε, δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε τις παρακάτω ασκήσεις ώστε οι καμπτήρες να είναι πάντα σε φόρμα!

               01 Η προβολή είναι μία εξαιρετική άσκηση ενδυνάμωσης για πόδια και γλουτιαίους

Όμως μπορεί εξίσου να εφαρμοστεί ως διάταση για τους γοφούς. Στεκόμαστε όρθιοι με τα χέρια στηριγμένα στους γοφούς. Κάνουμε ένα βήμα μπροστά με το δεξί μας πόδι. Χαμηλώνουμε ώστε το δεξί γόνατο να σχηματίσει ορθή γωνία και το αριστερό πόδι να είναι τεντωμένο πίσω μας. Κρατάμε τη θέση για 20 έως 30 δευτερόλεπτα κι αλλάζουμε πόδι. Η διάταση πρέπει να είναι αισθητή στους γοφούς, τους προσαγωγούς και τους

               02 Με αυτήν την παραλλαγή της προβολής κάνουμε τη διάταση κάπως πιο έντονη.

Γονατίζουμε σε ένα στρώμα yogaή γυμναστικής. Οι γλουτοί μας πρέπει να στηρίζονται στις φτέρνες μας και τα μετατάρσια των πελμάτων σταθερά στο έδαφος. Σκύβουμε μπροστά και στηριζόμαστε στα χέρια μας προσέχοντας να είναι σε ίση έκταση με τους ώμους και οι αγκώνες να είναι ελαφρώς λυγισμένοι. Φέρνουμε το αριστερό πόδι μπροστά μας ανάμεσα από τα χέρια με το πέλμα να ακουμπάει στο έδαφος … Και το γόνατο να δημιουργεί ορθή γωνία. Ισιώνουμε το κορμό και φέρνουμε τα χέρια μας στο γόνατο για περισσότερη ισορροπία και στήριξη. Τεντώνουμε το δεξί πόδι πίσω μας με το γόνατο και το άνω τμήμα του πέλματος στο έδαφος. Σκύβουμε λίγο μπροστά ώστε να γίνει πιο έντονη η διάταση (προσοχή: δε ζορίζουμε το μυ χαμηλώνοντας και δεν προσπερνάμε το “comfortspot”). Κρατάμε τη διάταση για 20 έως 30 δευτερόλεπτα κι επαναλαμβάνουμε για το δεξί πόδι.

               03 Η “πεταλούδα” εστιάζει στους γοφούς, τους μηριαίους και τους προσαγωγούς

Κι είναι ιδανική για δρομείς που θέλουν να αυξήσουν το εύρος κίνησης στο κάτω τμήμα του σώματος. Καθόμαστε σε ένα στρώμα με τα πόδια μπροστά μας και με τα χέρια μας στους αστραγάλους φέρνουμε τα πέλματα κοντά στους προσαγωγούς (αν αυτό προκαλεί δυσφορία, μπορούμε να κάνουμε την άσκηση για ένα πόδι κάθε φορά) και ενώνουμε τα πέλματα μεταξύ τους. Συνεχίζουμε να κρατάμε σταθερούς τους αστραγάλους με τα χέρια μας ενώ οι αγκώνες οδηγούν απαλά τα γόνατα προς τα κάτω. Κρατάμε τη θέση για 20 έως 30 δευτερόλεπτα κι επαναλαμβάνουμε αν χρειάζεται.

               04 Αν και συνήθως εντάσσεται σε σετ ασκήσεων που εστιάζει στους γλουτιαίους

Η γέφυρα βοηθά στο αν αυξηθεί το εύρος κίνησης των γοφών. Ξαπλώνουμε ανάσκελα με τα χέρια μας στο πλάι και τα πόδια μας σταθερά στο έδαφος με τα γόνατα λυγισμένα. Οδηγώντας την κίνηση με τη λεκάνη, υψώνουμε τους γοφούς προς τα πάνω φροντίζοντας οι ώμοι και τα πόδια να παραμένουν στο έδαφος. Όταν οι γοφοί φτάσουν στο σημείο που αισθανόμαστε άνετα, σηκώνουμε το δεξί πόδι από το έδαφος για να γίνει λίγο πιο έντονη η διάταση (πάντα χωρίς να ζορίζουμε το μυ). Κρατάμε τη θέση για 20 έως 30 δευτερόλεπτα κι αλλάζουμε πόδι.

               05 Η άσκηση αυτή μπορεί να εκτελεστεί από όρθια ή ύπτια θέση

Κι είναι ιδανική για όποιος ξεκινάει να κάνει διατάσεις. Για την ύπτια θέση, ξαπλώνουμε ανάσκελα με τα πόδια τεντωμένα και τα δάχτυλα των ποδιών να “κοιτούν” επάνω. Λυγίζουμε το αριστερό γόνατο και το φέρνουμε αργά προς το στήθος μας. Όταν πλησιάσει αρκετά, το πιάνουμε με τα χέρια μας ώστε να το τραβήξουμε όσο πιο κοντά μπορούμε στο στήθος. Κρατάμε τη θέση για 20 έως 30 δευτερόλεπτα κι αλλάζουμε πόδι.

               06 Η παρακάτω άσκηση είναι “δανεισμένη” από το pilates ..

κι όχι μόνο προκαλεί διάταση στους γοφούς, αλλά σταδιακά βοηθά στην ανακούφιση από τυχόν πόνους στην περιοχή. Ξαπλώνουμε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και τα πόδια σταθερά στο έδαφος. Φέρνουμε το δεξί γόνατο κοντά στο στήθος και φροντίζουμε ο μηρός να δημιουργεί ορθή γωνία με τον κορμό και η γάμπα να είναι παράλληλη με το έδαφος. Φέρνουμε τον αριστερό αστράγαλο και τον στηρίζουμε στο δεξί γόνατο ενώ την ίδια στιγμή περιστρέφουμε το πόδι ώστε το αριστερό γόνατο να “κοιτά” προς τα έξω. Για να κάνουμε την διάταση πιο έντονη φέρνουμε τα χέρια πίσω από το δεξί γόνατο και το τραβάμε απαλά προς το στήθος μας – η διάταση πρέπει να είναι αισθητή στον αριστερό γοφό. Κρατάμε για 20 έως 30 δευτερόλεπτα κι αλλάζουμε πόδι.

               07 Άλλη μία παραλλαγή της προβολής ιδανική για αρχάριους που εστιάζει σε γοφούς και μέση.

Ξεκινώντας από τη θέση της προβολής (το δεξί γόνατο μπροστά μας σε ορθή γωνία και το αριστερό γόνατο στο έδαφος), φέρνουμε στο δεξιό μας αγκώνα στην εσωτερική πλευρά του δεξιού γονάτου. Έπειτα στρέφουμε τον κορμό μας προς τα αριστερά και τεντώνουμε το αριστερό χέρι πίσω μας. Κρατάμε τη θέση για 20 έως 30 δευτερόλεπτα, επιστρέφουμε στην αρχική θέση κι αλλάζουμε πλευρά.

               Είναι βασικό αυτές οι ασκήσεις να εφαρμόζονται όταν οι μύες είναι ακόμη “ζεστοί” μετά τη σωματική μας δραστηριότητα, Επομένως, καλό είναι να αφιερώνουμε χρόνο μετά την αερόβια άσκησή μας ή μετά από ένα σετ ασκήσεων προβολών ή squats. Έτσι διασφαλίζουμε πως οι διατάσεις θα επιτρέψουν στους μύες να ανακτήσουν το απαραίτητο εύρος κίνησης.

               Πηγή: Very Well Fit

Featured image: unsplash.com/@matt909

You may also like