ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΔΕΡΜΑ

Ο όρος «ευαίσθητο δέρμα» έχει γίνει πολύ γνωστός τον τελευταίο καιρό στη βιομηχανία της ομορφιάς. Από foundation και serum μέχρι body wash και σαμπουάν, τα brands κατακλύζουν την αγορά με προϊόντα που απευθύνονται σε όσες γυναίκες έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα. Τι είναι όμως πραγματικά το ευαίσθητο δέρμα; Είναι τύπος δέρματος; Προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και πώς ακριβώς το αντιμετωπίζετε;

Τι είναι το ευαίσθητο δέρμα;

Είναι, ο όρος που περιλαμβάνει  μια πληθώρα δερματικών παθήσεων όπου το δέρμα μπορεί να γίνει κόκκινο ή να ερεθιστεί με συμπτώματα όπως τσούξιμο, κάψιμο και πόνο.

Ενώ το ευαίσθητο δέρμα μπορεί να είναι ένας τύπος δέρματος με τον οποίο γεννιέστε – μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση σε ευαισθησίες, επειδή το δέρμα τους παράγει λιγότερη λιπαρότητα  – μπορεί επίσης να προκύψει ως αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων όπως η υπερβολική ζέστη (ή το πολύ κρύο ), το στρες,  η ρύπανση ή ως αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο συστατικό περιποίησης.

Τι κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο ;

Οι ευαισθησίες ή οι αντιδράσεις του δέρματος μπορεί να προκληθούν από γενετικούς, περιβαλλοντικούς παράγοντες, συγκεκριμένα συστατικά περιποίησης του δέρματος ή ακόμα και από την ηλικία ή από συνδυασμό αυτών των στοιχείων. Διαφορετικοί άνθρωποι υποφέρουν επίσης από διαφορετικούς βαθμούς ευαισθησίας.

Πολλές δερματικές ευαισθησίες είναι το αποτέλεσμα ενός παραβιασμένου δερματικού φραγμού, ο οποίος μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο σε ερεθισμούς.

Είναι σύνηθες να αναπτύσσονται δερματικές ευαισθησίες αργότερα στη ζωή, οι οποίες μερικές φορές μπορεί να προκληθούν από βιολογικές αλλαγές ή στρες και μπορεί να περιπλέκονται από το γεγονός ότι το δέρμα γίνεται πιο ξηρό και λεπτότερο όσο μεγαλώνουμε.

Επίσης είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή όχι μόνο στα συστατικά που χρησιμοποιείτε στην περιποίηση της επιδερμίδας σας, αλλά και στον συνδυασμό των συστατικών και στο πώς επηρεάζουν το δέρμα σας.

Ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγουν όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα;

Αυτό εξαρτάται από το κάθε άνθρωπο και το ποια συστατικά του δημιουργούν ερεθισμούς ή αλλεργίες, Μερικά κοινά συστατικά βρίσκονται στα αρώματα ή μπορεί να είναι  τα θειικά άλατα.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι το pH του δέρματός σας. Πολλά σαπούνια για παράδειγμα, μπορούν να επηρεάσουν το pH του δέρματός σας.

Ποια συστατικά πρέπει να αναζητούν όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα;

Γενικά πρέπει να προτιμάτε προϊόντα χωρίς άρωμα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για ευαίσθητες επιδερμίδες. Αναζητήστε συστατικά όπως η νιασιναμίδη, που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς δερματικού φραγμού.

Τέλος, είναι ωφέλιμο να επιλέξετε ένα προϊόν με  pH παρόμοιο με αυτό της επιδερμίδας σας. Ορισμένα προϊόντα περιποίησης δέρματος αναφέρουν το επίπεδο pH τους στη συσκευασία τους.

Featured image: pexels.com/@olly

You may also like