ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 9o ΜΗΝΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μοναδική για την κάθε γυναίκα, με μια πληθώρα αλλαγών συναισθηματικών, ορμονικών και σωματικών να συμβαίνουν ταυτόχρονα. Για 36 με 40 περίπου εβδομάδες μεγαλώνουμε μέσα μας, ένα μωράκι και το προστατεύουμε μέχρι τη στιγμή που θα είναι έτοιμο να έρθει στον κόσμο.

Ας δούμε λοιπόν όλα όσα συμβαίνουν στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης, λίγο πριν την μεγάλη ώρα του τοκετού!

Αλλαγές στη μέλλουσα μητέρα

Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσεις τις τελευταίες βδομάδες της εγκυμοσύνης σου είναι η συχνοουρία.  Καθώςτο μωρό σου συνεχίζει να μεγαλώνει και να κατεβαίνει πιο χαμηλά στη λεκάνη σου και να προετοιμάζεται για τη γέννα, συνεχίζει επίσης να ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη. Πιθανότατα θα κάνεις περισσότερες επισκέψεις στο μπάνιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και επίσης τη νύχτα.

Επίσης μπορεί να αρχίσουν προς το τέλος της εγκυμοσύνης να πρήζονται τα πόδια σου, λόγω της κατακράτησης υγρών. Η μήτρα που μεγαλώνει ασκεί πίεση σε ορισμένες φλέβες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν ή να επιβραδύνουν τη ροή του αίματος από το κάτω μισό του σώματός σου προς το πάνω μισό. Για να ανακουφιστείς, σήκωσε τα πόδια σου όποτε είναι δυνατόν και απέφυγε να στέκεσαι όρθια για πολύ ώρα.

Ένα άλλο σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρήσεις είναι ο πόνος στην πλάτη. Καθώς η κοιλιά σου  μεγαλώνει, το κέντρο βάρους αλλάζει. Εν τω μεταξύ, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης χαλαρώνουν τις αρθρώσεις στη λεκάνη  ως προετοιμασία για τον τοκετό. Και τα δύο αυτά μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη.

Αλλαγές στο έμβρυο

Οι πνεύμονες του μωρού σου αναπτύσσονται μέχρι τη γέννηση καθώς ετοιμάζονται για την πρώτη του αναπνοή και αυτό το πολύ σημαντικό πρώτο κλάμα. Σύντομα θα εκπλαγείς από το πόσο θόρυβο μπορεί να κάνει! Συνεχίζει επίσης να παίρνει λίγο περισσότερο βάρος κιλό κάθε εβδομάδα μέχρι να γεννηθεί.

Μέχρι την 40η εβδομάδα, το μωρό ζυγίζει περίπου 3.350 g και έχει μήκος 48-52 cm.

Από την 37η εβδομάδα και μετά, το έμβρυο δεν θεωρείται πλέον πρόωρο, είναι έτοιμο για ζωή εκτός μήτρας.

Όλα τα όργανά του είναι ήδη ώριμα και, λόγω του μεγέθους του, δεν έχει σχεδόν καθόλου χώρο να κινηθεί μέσα στη μήτρα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο πλακούντας μεταφέρει μητρικά αντισώματα στο έμβρυο για να παρέχει μεγαλύτερη προστασία έναντι της μόλυνσης κατά τον τοκετό.

Μ.Ε.

Featured image: freepik.com/@freepik

You may also like