Oscar-ικό DVD: The Theory Of Everything (Α’ Ανδρικός Ρόλος)

Καλησπέρα, καλησπέρα, φίλες και φίλοι του The K-Magazine! Πώς μου είστε αυτό το μουντό (λόγω καιρού, εξυπακούεται!) σαββατοκύριακο; Ελπίζω να μη σας εμπόδισε από το να το απολαύσετε και να γεμίσετε ευχάριστα τις… μπαταρίες σας!

Μία βδομάδα μας χωρίζει από τη μεγάλη βραδιά των Oscars και το αφιέρωμά μας συνεχίζει, όπως βλέπετε, δυναμικά. Για απόψε που εξερευνούμε την κατηγορία του A’ Ανδρικού Ρόλου επέλεξα την πραγματική ιστορία που οδήγησε στην καταξίωση του αστροφυσικού Stephen Hawking!

Cambridge 1962. Εκείνος είναι ένας ντροπαλός φοιτητής Αστροφυσικής που αναζητά το θέμα της διδακτορικής διατριβής του. Κι εκείνη μία γοητευτική φοιτήτρια Φιλολογίας. Ο Stephen Hawking (Eddie Redmayne) κι η Jane Wilde (Felicity Jones) θα νιώσουν τα βέλη του έρωτα. Η μοίρα, όμως, παίζει περίεργα παιχνίδια κι ο Stephen θα διαγνωστεί με τη νόσο του Lou Gehrig ή αλλιώς νόσο του κινητικού νευρώνα. Οι γιατροί του δίνουν περιθώριο ζωής μόλις δύο χρόνια, ενώ στο μεταξύ ο Stephen θα χάσει την ικανότητα της βάδισης, της ομιλίας, της κατάποσης και της αναπνοής. Κι ακόμη χειρότερα, οι σκέψεις του θα υπάρχουν, αλλά κανείς δε θα μπορεί να τις μάθει, καθώς η νόσος δεν προσβάλλει τον εγκέφαλο. Παρά τις δυσοίωνες προοπτικές, η Jane αποφασίζει να ζήσει στο πλάι του Stephen για όσο είναι γραφτό. Ο Stephen, όμως, υπερνικά τις προβλέψεις και παρά την επιδείνωση της υγείας του καταφέρνει να γίνει ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες που εξερευνούν το άπειρο του σύμπαντος και συνεχίζει έως και σήμερα. Κι η Jane, επί τριάντα χρόνια, ήταν η σύντροφός του στην αναζήτηση… της Θεωρίας των Πάντων!

Η ταινία βασίζεται στο απομνημόνευμα της Jane Hawking “Travelling to Infinity: My Life with Stephen” και την διασκευή του σεναρίου υπογράφει ο Anthony McCarten (“Darkest Hour”, 2017 και το επερχόμενο “Bohemian Rhapsody”). Η σκηνοθεσία είναι του James Marsh (“Shadow Dancer”, 2012”).

Όταν είδαν την ταινία ο Stephen κι η Jane Hawking είχαν κάποιες μικρές ενστάσεις. Ο Stephen ήθελε περισσότερη επιστήμη, ενώ η Jane περισσότερο συναίσθημα. Και κάποιες καταστάσεις διαφέρουν από την πραγματικότητα, ποιητική αδεία, ασφαλώς. Κανείς τους, όμως δεν αρνήθηκε πως η ταινία ήταν μία τρυφερή ιστορία αγάπης, υπομονής κι επιμονής – ακριβώς όπως ήταν κι ο τριακονταετής γάμος τους. Η σχέση τους στην πραγματικότητα είχε τις αναταράξεις της, καθώς μέσα σε αυτήν υπήρχαν η ασθένεια του Stephen Hawking κι η σταδιοδρομία του. Είναι μία ταινία που υμνεί όσους κατάφεραν να διαψεύσουν τις προσδοκίες των άλλων και που παρακινεί όσους είναι στην προσπάθεια. Γιατί αυτή είναι η γλυκόπικρη αίσθηση που αφήνει η “Θεωρία των Πάντων”, μπορεί να κάνει κάποιους να ταυτιστούν με τις καταστάσεις που έζησε η οικογένεια Hawking. Είναι τόσο ανθρώπινη που μόνο διδάγματα μπορεί να προσφέρει. Κυρίως, όμως, είναι μία τρυφερή απεικόνιση του μεγαλείου της πίστης στις ικανότητες του καθενός. Άλλωστε κι εμείς που απολαμβάνουμε την ευλογία της ευτυχίας μπορούμε να μάθουμε πολλά από τον αγώνα του ίδιου του Stephen Hawking, αλλά και από την ψυχική αντοχή της Jane. Έτσι, ο Marsh δίνει πνοή στο υποψήφιο για Oscar σενάριο του McCarten και μας χαρίζει μία αμιγώς ανθρώπινη ταινία, συνοδεία μίας καθηλωτικής μουσικής υπόκρουσης από τον εκλιπόντα Jóhann Jóhannsson. Με λίγα λόγια, θεωρώ αυτονόητο η ταινία να φτάσει να διεκδικεί σημαντικά βραβεία εν έτει 2014, μεταξύ αυτών κι εκείνο της Καλύτερης Ταινίας.

Οι πραγματικοί Stephen και Jane Hawking, όμως, δε μπόρεσαν να μη μαγευτούν από τους ηθοποιούς που τους υποδύθηκαν στη μεγάλη οθόνη. Η Jane Hawking ένιωσε πως η Felicity Jones… ”έκλεψε την προσωπικότητά της”! Η νεαρή ηθοποιός, περνώντας χρόνο μαζί με τη Jane Hawking, κατάφερε να αντιληφθεί σε βάθος το χαρακτήρα της, με αποτέλεσμα να μεταδώσει όσα τρυφερά αισθήματα νιώθει η πραγματική Jane για τον πρώην σύζυγό της.

Όσο για τον Eddie Redmayne; Πρώτα απ’ όλα πρέπει να παραδεχθώ πως θαυμάζω τους ηθοποιούς που δε διστάζουν να “τσαλακωθούν” για το ρόλο τους. Αυτό έκανε κι ο Redmayne και, αφότου κι αυτός πέρασε ένα σεβαστό χρόνο μελετώντας τον Stephen Hawking, μεταμορφώθηκε… ο ίδιος στον Hawking! Ακόμη κι ο Hawking ένιωσε πως έβλεπε τον εαυτό του στην οθόνη! Ο θαυμασμός του μάλιστα δεν τον εμπόδισε από τον να προσφέρει τη δική του (μηχανοποιημένη) φωνή όταν χρειάστηκε. Ο Eddie Redmayne μεταμορφώθηκε, μας έπεισε και (γιατί όχι;) μας κάνει να ψάξουμε περισσότερα για τη συναρπαστική ζωή του Stephen Hawking. Επομένως, άξια η νίκη του στην κατηγορία του Α’ Ανδρικού Ρόλου!

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση… πράγμα που σας το εγγυώμαι! Α, και… κύριες και δεσποινίδες; Έχετε κοντά σας τα χαρτομάντηλα, γιατί δε θα μπορέσετε να καμουφλάρετε τη συγκίνηση!


Πρωταγωνιστούν: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Charlie Cox, David Thewlis, Emily Watson, Maxine Peake, Harry Lloyd κ.α.

Φέτος, οι υποψήφιοι για το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου είναι οι:
Timothée Chalamet, “Call Me By Your Name”
Daniel Day-Lewis, “Phantom Thread”
Daniel Kaluuya, “Get Out”
Gary Oldman, “Darkest Hour”
Denzel Washington, “Roman J. Israel, Esq.”

You may also like