Our Oscar Pic(k): The Danish Girl

               Θέλω να πιστεύω πως ετοιμάζεστε για το φινάλε σε ένα ακόμη όμορφο σαββατοκύριακο. Το αφιέρωμά μας στα Oscar συνεχίζεται κι ενώ κάποιοι στον κόσμο βάζουν στοιχήματα για τους φετινούς νικητές, εμείς θυμόμαστε εκείνους που ξεχώρισαν με τις ερμηνείες τους στην ιστορία του σινεμά. Απόψε μελετάμε το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου και μία AliciaVikanderπου συγκλονίζει!

               Ο Einar (Eddie Redmayne) κι η Gerda Wegener (Alicia Vikander) είναι ένα ζευγάρι ζωγράφων στην Κοπεγχάγη των ‘20s. Εντούτοις, αν και ταλαντούχοι κι οι δύο, τα τοπία του Einar είναι πιο περιζήτητα από τα πορτραίτα της Gerda. Μία μέρα, η Gerda θα ζητήσει από τον Einar να ποζάρει στη θέση της φίλης τους που άργησε για αυτή τη δουλειά. Όμως, η εξυπηρέτηση του Einar στη γυναίκα του όσο κι ένα αστείο σε μία παρουσίαση θα είναι το πρώτο ντόμινο που θα πέσει… Καθώς ο Einar θα διαπιστώσει (αν και διστακτικά στην αρχή) πως αυτό που νιώθει δε συμβαδίζει με το κορμί του. Και κάπως έτσι η Lili (Eddie Redmayne) είναι που θα ξεκινήσει τον αγώνα να κυριαρχήσει…

               Το “Κορίτσι Από Τη Δανία” βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του David Eberrshoff, το οποίο με τη σειρά του εμπνέεται από την πραγματική ιστορία του ζευγαριού κι ιδίως της Lili Elbe (πρώην Einar Wegener), της πρώτης trans γυναίκας και του πρώτου ατόμου που υπεβλήθη σε επέμβαση αλλαγής φύλου. Το σενάριο υπογράφει η Lucinda Coxon. Η σκηνοθεσία είναι του βραβευμένου με Oscar Tom Hooper (“The King’s Speech”, 2010 & “ Les Misérables”, 2012).

               Αυτό το κορίτσι είναι σίγουρα διαφορετικό…

               … αλλά θα σας γοητεύσει τόσο εύκολα!

               Ακόμη κι εν έτει 2023, το ταμπού ενός trans ατόμου είναι κάτι που συναντούμε συχνά. Ο Tom Hooper τολμά να αφηγηθεί μία ιστορία με κεντρικό άξονα ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Πόσο μάλλον για την περίοδο όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα. Αν και, διαβάζοντας για την ιστορία της Lili Elbe, θα διαπιστώσει πως αυτό που λέμε “ποιητική αδεία” καλά κρατεί, αυτό που είναι βέβαια είναι πως πρόκειται για μία ιστορία που σε καμία περίπτωση δε σε αφήνει αδιάφορο. Ο Hooper μας διηγείται τον αγώνα δύο ανθρώπων για την αποδοχή σε προσωπικό αλλά και ευρύτερο επίπεδο καθώς και την προσπάθεια να ανακαλύψουν τι είναι αληθινό για τους ίδιους. Η δε προσέγγιση του Hooper, παρά τις όποιες αντιδράσεις, είναι εξίσου ντελικάτη με τη θηλυκή φύση του Einar, καθώς σε καμία περίπτωση δε θα προσβάλλει ή θα υποτιμήσει τον κάθε Einar που βρίσκεται εκεί έξω.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη ιστορία αγάπης

Ο Einar προσπαθεί να βρει τον εαυτό του πληγώνοντας όσο λιγότερο γίνεται τη Gerda.. Κι η δε Gerda προσπαθεί να αποδεχθεί την αλήθεια για τον άντρα της. Αυτό, βεβαίως, είναι που κάνει την ταινία να ξεχωρίζει σε επίπεδο ερμηνειών. Ο Eddie Redmayne, παρά τις αντιδράσεις για έναν cisgender* ηθοποιό να υποδυθεί μία trans γυναίκα, ξετυλίγει το ταλέντο του και σε συνδυασμό με το παρουσιαστικό του, αποπνέει με απίστευτη ευκολία τη γοητεία που τόσο αποζητά η Lili. Η ερμηνεία του τον φέρνει πολύ, πολύ κοντά στο δεύτερο Oscar Α΄ Ανδρικού Ρόλου, ωστόσο το 2016 ορίζεται ως χρονιά Di Caprio.

               Κι ας έρθουμε στην Alicia Vikander που χειρίζεται με απίστευτη δεξιότητα τον ομολογουμένως ευάλωτο ρόλο της Gerda. Και τον χαρακτηρίζουμε ευάλωτο γιατί η ψυχική δύναμη της Gerda προκειμένου να αποδεχθεί τα νέα δεδομένα και πως ο άνδρας της διανύει μίαν μετάβαση που θα αλλάξει τη ζωή και των δύο είναι σίγουρα αξιοθαύμαστη. Κι αυτή της η προσέγγιση της χάρισε το Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου σχεδόν χωρίς σταγόνα ιδρώτα!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Matthias Schoenaerts, Amber Heard, Ben Whishaw, Sebastian Koch, Pip Torrens, Adrian Schiller κ.

Photo credits: IMDb

Φέτος, υποψήφιες για το Oscar Β’ Γυναικείου Ρόλου είναι οι:

Angela Bassett, “Black Panther: Wakanda Forever”

Hong Chau, “The Whale”

Kerry Condon, “The Banshees OfInisherin”

Jamie Lee Curtis, “Everything Everywhere All At Once”

Stephanie Hsu, “Everything Everywhere All At Once”

*Cisgender: το άτομο που νιώθει οικεία με το φύλο που γεννήθηκε.

You may also like