Our Sunday Movie Pic(k): Dune (2021)

Ο Αύγουστος θέλει βόλτες στη θάλασσα και βουτιές. Όμως τα απογεύματα της Κυριακής, καθώς επανερχόμαστε στις “ρυθμίσεις” μας , μία καλή ταινία στο σπίτι είναι ό,τι πρέπει για να δώσουμε ένα ευχάριστο φινάλε σε ένα καλοκαιρινό σαββατοκύριακο. Απόψε ταξιδεύουμε κι εμείς σε αμμώδη προορισμό, μόνο που είναι κάπως διαφορετικός!

Σε ένα μακρινό μέλλον, όπου η πολυτιμότερη ουσία είναι το Mélange, ένα ψυχοτρόπο μπαχαρικό που προσφέρει ενόραση κι είναι ουσιαστικό για τα διαγαλαξιακά ταξίδια, ο Leto Atreides (Oscar Isaac) ορίζεται από τον αυτοκράτορα ως φεουδάρχης του πλανήτη Arrakis (ή αλλιώς Dune, καθώς ο πλανήτης είναι μία απέραντη έρημος) όπου κι εξορύσσεται το Mélange. Έτσι εγκαθίσταται εκεί με την σύντροφό του, Lady Jessica (Rebecca Ferguson), το γιο τους Paul (Timothée Chalamet) και το επιτελείο του. Εντούτοις, ο Letoδεν αντιλαμβάνεται πως ο οίκος Atreides πήγε στον Arrakis για να καταστραφεί από τον οίκο Harkonnen. Και στο μεταξύ, ο Paul βασανίζεται από οράματα ενός σκληρού μέλλοντος, ενώ οι ιθαγενείς Fremen θεωρούν πως ο Paul είναι ο μεσσίας που θα σώσει τον Arrakis και την ανθρωπότητα.

               Η ταινία “Dune” εμπνέεται από το ομότιτλό βιβλίο του Frank Herbert και είναι η πρώτη της rebooted τριλογίας. Για αυτό το πρώτο μέρος, τη διασκευή του σεναρίου υπογράφουν οι Jon Spaihts (“Doctor Strange, 2016 και “Prometheus”, 2021), Eric Roth (“Forrest Gump”, 1994) και Denis Villeneuve, με τον τελευταίο να αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία (“Blade Runner 2049”, 2017 και “Arrival”, 2016).

               Ένας πλανήτης περιπέτειας φτάνει στις οθόνες μας

               Μην έχοντας παρακολουθήσει την ταινία του 1984, δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσω σε σύγκριση των δύο παραγωγών. Σε τεχνικό επίπεδο σαφώς και η νέα ταινία υπερτερεί χάρη στα εντυπωσιακά εφέ: εντούτοις η ταινία δεν είναι μόνο αυτά.

               Εμφανώς στο στοιχείο του, ο Villeneuve χρησιμοποιεί το αρχικό υλικό από το Frank Herbert και δημιουργεί μία εξαιρετική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας. Δίνει ζωή στον κόσμο που έχτισε ο συγγραφέας αλλά και στους χαρακτήρες που γέννησε. Η αφηγηματική ροή από πλευράς του Villeneuve βοηθά ώστε να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις… Ιδίως τη διαδρομή που ακολουθεί ο Paul Atreides. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν το γεγονός πως το “Dune” ήταν για το Villeneuve όνειρο ζωής, μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας πως ο σκηνοθέτης όχι μόνο το πραγματοποίησε στο έπακρο… Αλλά μοιράστηκε και μαζί μας το όραμά του με τον πιο αριστοτεχνικό τρόπο.

Με ένα Cast αστέρων

               Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι όμως πρέπει να αποδοθούν και στο cast που ο Villeneuve επέλεξε για να στελεχώσουν το όνειρό του. Ο Oscar Isaac αποδεικνύεται ταιριαστός για τον δίκαιο Leto. Αν και το screen time της ήταν περιορισμένο σε αυτήν την πρώτη ταινία, η Zendaya ξεφεύγει από το καλούπι της MJτου Spidey κι αποκτά μία αύρα μυστηρίου, ακριβώς όπως ταιριάζει στην Chani. Η Rebecca Ferguson είναι μία εξαιρετική Lady Jessica, αποδίδοντάς της τη δυναμικότητα του χαρακτήρα που της αρμόζει. Τέλος, ο Timothée Chalamet συνεχίζει να μας εξηγεί γιατί το όνομά του ακούγεται τα τελευταία χρόνια εν μέσω διθυράμβων. Ο νεαρός ηθοποιός μας πείθει πως μπορεί να προσαρμοστεί όχι μόνο σε κάθε είδος ταινίας αλλά και στις απαιτήσεις το κάθε ρόλο που του ανατίθεται… Και θα εντυπωσιάσει με απίστευτη ευκολία! Ειλικρινά, νομίζω πως δεν ιδρώνει για αυτό, αλλά απλά κυλάει στις φλέβες του η ικανότητα!).

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι.

Πρωταγωνιστούν: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Oscar Isaac, Javier Bardem, Jason Momoa, Stellan Skarsgård, Josh Brolin, Charlotte Rampling κ.α.

Photo credits: IMDb

You may also like