Our Sunday Movie Pic(k): Invictus

Βράδυ χειμερινής Κυριακής έφτασε . Είναι η ιδανική ώρα για να κουρνιάσουμε στην αγαπημένη μας γωνίτσα στο σαλόνι και να ρίξουμε αυλαία σε ένα όμορφο σαββατοκύριακο παρέα με μία καλή ταινία στο σπίτι. Για απόψε η πρότασή μας βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που σίγουρα έγραψαν ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία.

               Τέσσερα χρόνια μετά την αποφυλάκισή του, ο Nelson Mandela (Morgan Freeman) εκλέγεται ως ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Εντούτοις, το απαρτχάιντ φαίνεται πως άφησε ιδιαίτερα σημάδια στις ψυχές των ανθρώπων και το χάσμα μεταξύ λευκών κι έγχρωμων μοιάζει αγεφύρωτο. Μέχρι τη στιγμή που ο Mandela θα παρακολουθήσει ένα παιχνίδι rugby της εθνικής ομάδας της χώρας με την αντίστοιχη της Αγγλίας. Ο αγώνας αυτό και το γεγονός πως η Νότιος Αφρική θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι τα μέσα που αρκούν στον Mandela ώστε να ενώσει ένα έθνος που για χρόνια ζούσε στη διχόνοια. Βοηθός του σε αυτήν την προσπάθεια κι ο αρχηγός της εθνικής ομάδας François Pienaar (Matt Damon). Το μόνο που χρειάζεται είναι η ομάδα να βάλει τα δυνατά της και να ξεχωρίσει στο πρωτάθλημα.

               Η ταινία “Invictus” βασίζεται στις περιγραφές του βιβλίου του John Carlin “Playing the Enemy: Nelson Mandela and the Game that Made a Nation” για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα μέχρι την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο rugby. Το σενάριο υπογράφει ο Anthony Peckman (“Don’t Say A Word”, 2001 και “Sherlock Holmes”, 2009). Η σκηνοθεσία είναι του Clint Eastwood (“Million Dollar Baby”, 2004, “Unforgiven” 1992 & “Mystic River”, 2003).

               Μία… ανίκητη ταινία!

               Ο αθλητισμός ενίοτε διχάζει (κυρίως  όταν μιλάμε για οπαδισμό)… Όμως κανείς δε μπορεί να αρνηθεί πως ενώνει, πόσο μάλλον σε εθνικό επίπεδο. Τα γεγονότα που ο Clint Eastwood μας αφηγείται με τόση προσοχή και μαεστρία θα μπορούσαν να είναι προϊόν φαντασίας κάποιου συγγραφέα ή σεναριογράφου. Όμως όχι, είναι η πραγματικότητα κι ίσως είναι αυτό που κάνει την ταινία να αφήνει ένα αδιαμφισβήτητο συναισθηματικό αποτύπωμα.

Ακόμη και με τη χρήση του αθλήματος του rugby, όμως, μπορούμε να δούμε πώς η αλλαγή στους κατοίκους της Νοτίου Αφρικής έρχεται λίγο λίγο και σταδιακά όσα τους χώριζαν ξαφνικά φαίνονται μακρινά. Για παράδειγμα, η δυναμική που εξελίσσεται ανάμεσα στην φρουρά του Mandela που αποτελείται από έγχρωμους αλλά και λευκούς είναι ήδη εντυπωσιακή… Και στρώνει το χαλί για όσα θα ακολουθήσουν. Γιατί στην πραγματικότητα, το rugby ήταν ο καταλύτης. Η σπίθα ήταν το πείσμα του Mandela να φέρει την ειρήνη σε μία πολύπαθη χώρα. Κι αυτήν ακριβώς τη σπίθα ο Eastwood την αντιλαμβάνεται σε βάθος και το μόνο που έχει να κάνει είναι να επιχειρηματολογήσει με τον τρόπο που αφηγείται τα γεγονότα του 1995.

Κερασάκι στην τούρτα οι ερμηνείες του Morgan Freeman και του Matt Damon που τους οδήγησαν στις υποψηφιότητες των Oscars Α’ και Β’ Ρόλου αντιστοίχως. Για μένα η ταινία έπρεπε να διεκδικεί και τουλάχιστον το βραβείο Σκηνοθεσίας.

               Με λίγα λόγια…; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν:Morgan Freeman, Matt Damon, Tony Kgogore, Patrick Mofokeng, Julian Lewis Jones, AdjoaAndoh, Leleti Khumalo, Penny Downieκ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like