Πρόταση για dvd : Sherlock Holmes

Το τριήμερο που οι περισσότεροι αναπληρώνουμε την ενέργειά μας για να το απολαύσουμε εμπνέει ιδιαίτερα για ταινία! Χθες είχαμε πρόταση για σινεμά, σήμερα μπορούμε να κάτσουμε σπίτι και να βγάλουμε το… λαγωνικό από μέσα μας. Απόψε μάλιστα διδάσκει ο καλύτερος δάσκαλος του αστυνομικού μυστηρίου!

               Γι’ άλλη μία φορά ο πολυμήχανος Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.), πάντα με τη συμβολή του dr. John Watson (Jude Law) καταφέρνει να διαλευκάνει μία υπόθεση που είχε συγκλονίσει το Λονδίνο και βοηθά στη σύλληψη του κατά συρροή δολοφόνου Λόρδου Henry Blackwood (Mark Strong) ο οποίος ήταν και ηγέτης μίας αποκρυφιστικής οργάνωσης. Η ηρεμία, όμως, δεν παύει να διαταραχθεί, καθώς η διαβόητη Irene Adler (Rachel McAdams) θα επικοινωνήσει με τον Holmes προκειμένου να εντοπίσει έναν αγνοούμενο, χωρίς βεβαίως να αποκαλύπτει τους λόγους για τον οποίο τον αναζητά. Αυτή η έρευνα θα οδηγήσει τον Holmes στο τρομακτικό συμπέρασμα πως η υπόθεση της Adler συνδέεται με τον Blackwood, ο οποίος φαίνεται πως… επέστρεψε από τον κάτω κόσμο. Όμως ο Holmes κι ο Watson γνωρίζουν πως όλα μπορούν να εξηγηθούν με τη λογική, οπότε και πρέπει να σταματήσουν το σχέδιο του Blackwood που προμηνύει, όπως ο ίδιος λέει, “το τέλος του κόσμου που ξέρουμε”.

               Το σενάριο της ταινίας ανέλαβαν οι Michael Robert Johnson, Anthony Peckham (“Don’t Say A Word”, 2001) και Simon Kinberg (“X-Men: Days Of Future Past”, 2014), οι οποίοι εμπνέονται από τους αγαπημένους χαρακτήρες του Sir Arthur Conan Doyle. Η ομάδα με τη σειρά της παρέδωσε το τιμόνι στο σκηνοθέτη Guy Ritchie (“Snatch”, 2000 και “RocknRolla”, 2008).

               Ο Guy Ritchie είναι από τους πιο αγαπητούς Βρετανούς σκηνοθέτες δράσης κι η απήχησή του περνά κατά πολύ τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό είναι γεγονός κι αρκούν το πολύ δύο ταινίες του για να το αντιληφθεί κανείς και να το αναγνωρίσει. Αυτό όμως που μας εντυπωσίασε στο Ritchie (ακόμη περισσότερο) είναι η ικανότητά του να αφομοιώσει την εικόνα που είχε ο Doyle για τον Sherlock Holmes: εκείνη του διάσημου λαγωνικού, που παρατηρεί τα πάντα, τα εξηγεί λογικά βάσει του φάσματος των γνώσεών του (το οποίο και ποτέ δε σταματά να διευρύνει) και συνάμα του αλαζόνα, καθώς κι ο ίδιος γνωρίζει πως το χάρισμά του είναι τουλάχιστον αξιέπαινο. Από εκεί κι ύστερα, παρά το γεγονός πως πριν η ταινία κάνει πρεμιέρα πολλοί αμφέβαλλαν για την ποιότητα της δουλειάς του Ritchie σε μία ταινία εποχής, ο σκηνοθέτης τους αποστόμωσε κάνοντάς τους να κρατήσουν ανοιχτό το στόμα τους από το θαυμασμό. Γιατί η επιτυχία του έγκειται στο ότι άφησε μεν το δικό του μοναδικό στίγμα με το στυλ σκηνοθεσίας του, όμως έμεινε πιστός στην φιλοσοφία των ιστοριών του Sherlock Holmes, διατηρώντας ταυτόχρονα το άρωμα βικτοριανής εποχής στην ταινία. Έτσι, το 2009 έφτασε στις οθόνες μας  μία παραγωγή όπου η δράση, το μυστήριο, αλλά και το χιούμορ μπερδεύονται… γλυκά!

               Φυσικά, μεγάλο μέρος των ευσήμων για την επιτυχία του Sherlock Holmes, η οποία οδήγησε και σ’ ένα εξαιρετικό sequel το 2011 και με μία τρίτη ταινία να ετοιμάζεται ήδη για το 2021 (ελπίζουμε πάλι με τον Ritchie στην καρέκλα του σκηνοθέτη), οφείλεται και στο διάσημο δίδυμο. Ο Robert Downey Jr., βρισκόμενος ήδη σε μία αξιόλογα ανοδική άνοδο στην καριέρα του μετά από την προσωπική του κατάπτωση (την οποία όχι μόνο δεν αρνείται, αλλά την αποδέχεται ως μάθημα ζωής) καταπλήσσει με την ευκολία που φέρνει στη ζωή το διάσημο ερευνητή, ενώ ο Jude Law ως Watson-τον-λες-και-άγκυρα-του-Holmes συμπληρώνει τη θαυμαστή ισορροπία που πάντα υπήρχε (ανεξήγητα θα έλεγε κανείς) ανάμεσα στους εκ διαμέτρου αντίθετους Holmes και Watson του Doyle.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… τη βλέπω πάντα ξανά και ξανά με ενθουσιασμό και προβλέπω πως το ίδιο θα “πάθετε” κι εσείς!

               Πρωταγωνιστούν: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong, Eddie Marsan, Kelly Reilly, Geraldine James, Robert Maillet, William Houston κ.α.

You may also like