Our Sunday Netflix Pic(k): Guillermo Del Toro’s Pinocchio

Βράδυ Κυριακής έφτασε και μας χωρίζουν μόλις έξι βραδιές από τη μαγική μέρα των Χριστουγέννων. Σας φαντάζομαι όλους να μετράτε ήδη τις μέρες για να χαρείτε τη μέρα μες τους αγαπημένους σας – όπως όλοι μας στο κάτω κάτω! Στο μεταξύ, η βραδιά ενδείκνυται για μία καλή ταινία στο σπίτι. Η αποψινή μας πρόταση έρχεται από το Netflix και πρόκειται για μία κλασσική ιστορία με την οποία όλοι έχουμε μεγαλώσει, αλλά αυτή τη φορά μέσα από το φακό του Guillermo Del Toro!

               Ο ξυλουργός Geppetto ζούσε χαρούμενος με τον αγαπημένο του μοναχογιό, Carlo, στην Ιταλία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν, όμως, ο πόλεμος του παίρνει τον Carlo με τον πιο βάναυσο τρόπο, ο Geppetto απομονώνεται και βυθίζεται στο πένθος και το ποτό. Μέχρι που, χρόνια μετά, και με την οργή να ξεχειλίζει… Θα κόψει το πεύκο που φύτρωσε στον τάφο του Carlo για να φέρει πίσω το γιο του, έστω ως μαριονέτα. Στο κομμάτι του πεύκου, όμως, ζούσε κι ο γρύλλος Sebastian που φιλοδοξεί να γράψει μοναδικές ιστορίες. Πού να φανταζόταν πως η σημαντικότερη ιστορία που θα αφηγηθεί ποτέ … Είναι εκείνη του ξύλινου αγοριού που του δίνει ζωή ένα πνεύμα του δάσους. Και κάπως έτσι ο Pinocchio, η κούκλα που ο Geppetto προσπάθησε να φτιάξει καθ΄εικόνα κι ομοίωση του Carlo, θα αλλάξει τη ζωή του μοναχικού ξυλουργού.

               Ο Guillermo Del Toro μας παρουσιάζει την κλασσική ιστορία του Carlo Collodi που μεγάλωσε γενιές και γενιές παιδιών μέσα από ένα νέο πρίσμα. Στην προσπάθειά του αυτή ο Patrick McHale τον συντροφεύει στη διασκευή του σεναρίου… Ενώ ο Mark Gustafson ενεργεί ως συγκυβερνήτης στη σκηνοθεσία.

               Disney, sorry, but… σε κέρδισε ο Guillermo!

               Την Disney την αγαπώ για όσα μας έχει χαρίσει εδώ και δεκαετίες κινηματογραφικά. Μοναδικές ιστορίες που μας αφηγήθηκε χαρίζοντάς μας χαρά και συγκίνηση. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. H live action εκδοχή του “Pinocchio” της μόνο πολλά υποσχόμενη δεν τη λες … Κι ας έχει και τον υπέροχο Tom Hanks στην πρώτη γραμμή. Αλλά τι να κάνει κι αυτός μόνος του;

               Με δεδομένο, μάλιστα, πως η ιστορία του ξύλινου αγοριού που ήθελε να γίνει κανονικό παιδί μας έχει παρουσιαστεί ουκ ολίγες φορές. Εντούτοις, εδώ ο Del Toro αποφασίζει να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό: να δώσει μία ενήλικη νότα στο κλασσικό παραμύθι. Τοποθετώντας την πλοκή στα χρόνια της ανόδου του φασισμού στην Ιταλία… O σκηνοθέτης απευθύνεται όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και σε εμάς που κρατάμε ζωντανό το παιδί μέσα μας. Αν και μέσω μίας αδιαμφισβήτητα εξαιρετικής τεχνικής του stop motion animation, ο Del Toro δίνει έναν τόνο ωριμότητας στην ιστορία του Pinocchio που τελικά του ταιριάζει γάντι. Oύτως ή άλλως, η ιστορία περιστρέφεται πως ο Pinocchio μαθαίνει τι είναι η ζωή … Και πώς όλοι ωριμάζουμε σε αυτή μέσα από τα βιώματά μας.

Κι αν με ρωτάτε, ο Pinocchio αποδεικνύεται πολύ καλύτερος μαθητής ακόμη κι από εμάς τους “ μεγάλους”! Αποτέλεσμα, μια ταινία που συγκλονίζει και συγκινεί από τα πρώτα λεπτά της – έχετε χαρτομάντηλα κοντά, ακούστε με! Και φυσικά κερασάκι στην τούρτα το cast που ο Del Toro επέλεξε για να δώσει ζωή στους χαρακτήρες του… Με τα φώτα να πέφτουν δικαίως στο Ewan McGregor στο ρόλο του Sebastian και τον David Bradley ως διστακτικός Geppetto. Ο Christoph Waltz μεταμορφώνεται σε έναν εξαιρετικό villain… Αλλά κι ο νεαρός Gregory Mann δίνει μία συναρπαστική ζωηράδα στον Pinocchio–όπως του αξίζει δηλαδή!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Με τις φωνές των: Ewan McGregor (Sebastian), David Bradley (Geppetto), Gregory Mann (Pinocchio), Ron Perlman (Podesta), Christoph Waltz (Count Volpe), John Turturro (Γιατρός), , Cate Blanchett (Spazzatura), Tilda Swinton (ΠνεύματουΞύλου) κ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like