ΟΤΑΝ ΤΟ QUIET QUITTING ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ…

Πριν λίγο καιρό είχαμε μιλήσει για την επαγγελματική “σιωπηλή παραίτηση”, κατά την οποία ο εργαζόμενος πλέον κάνει τα απολύτως απαραίτητα στην εργασία του – τουλάχιστον έως ότου βρει το νέο του επαγγελματικό βήμα. Δυστυχώς, όμως, αυτό το trend δεν βρίσκεται μόνο στους τέσσερις τοίχους των επιχειρήσεων. Αντιθέτως, είναι μία κατάσταση την οποία μπορεί να βιώσει κι ένα ζευγάρι… Καθώς ο ένας από τους δύο ξεκινά σταδιακά να απομακρύνεται από αυτήν. Τα σημάδια υπάρχουν και, αν και οι λόγοι για αυτά μπορεί να είναι διαφορετικοί (υπάρχει και το σενάριο να εκδηλώνει αυτές τις συμπεριφορές ώστε να κρύψει ένα άλλο πρόβλημα από σένα για να μη σε πληγώσει)… Παρ’ όλα αυτά, καλό είναι να τα (ανα)γνωρίζουμε.

               01 Δεν σου αφιερώνει χρόνο.

Αν ο σύντροφός σου δεν ξοδεύει πλέον τόσο χρόνο για σένα (και κυρίως με εσένα)… Πιθανώς να είναι ένα πρώτο προειδοποιητικό σημάδι. Ίσως να μην αντιλαμβάνεται καν πως το κάνει, ιδίως αν έμεινε για πολύ καιρό single … Πράγμα που σημαίνει πως θα κάνει ό,τι συνήθιζε ως τώρα χωρίς να αναλογιστεί πως υπάρχει κι άλλος ένας άνθρωπος στη ζωή του. Παρ’ όλα αυτά, είναι ένα σινιάλο που καλό είναι να παρακολουθήσεις την εξέλιξή του.

  02 Δε θέλει να επικυρώσει κάποιο σχέδιο για τη νέα χρονιά.

Είναι λογικό, όσο πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς, να κάνουμε κάποια σχέδια για το μέλλον. Σε μία σχέση, μπορεί να είναι ένα μεγάλο ταξίδι ή να προχωρήσεις ένα βήμα παρακάτω και να συζήσεις με το σύντροφό σου. Αλλά αν βλέπεις πως υπεκφεύγει στην αναφορά αυτών των σχεδίων (ακόμη κι αν δεν είναι κάτι αισθητά “δεσμευτικό”, όπως η συμβίωση)… Τότε αυτό είναι ένα καμπανάκι που σίγουρα δεν πρέπει να αγνοήσεις. Ο λόγος είναι πως ίσως να θέλει να λήξει τη σχέση . Ωστόσο αποφεύγει να το πει ξεκάθαρα ώστε να μη σε πληγώσει.

  03 Σταματάει να αναπολεί χαρούμενες στιγμές από τη σχέση.

 Δε λέμε πως η σχέση είναι μία ροζ φούσκα κάθε μέρα κι όλη μέρα, αλλά υπάρχουν κι οι στιγμές που μοιραζόμαστε που φέρνουν το χαμόγελο στα χείλη. ΚΙ ένα ζευγάρι που είναι κοντά, θα μιλά γι αυτές και θα γελάει. Αν ο σύντροφός σου αποφεύγει να το κάνει… Τότε πιθανώς θέλει να νιώσει όσο λιγότερη ενοχή γίνεται προκειμε΄νου να δώσει το τέλος στη σχέση πιο εύκολα.

04 Δε σου μιλάει πια για τα αισθήματά του.

 Σε μία υγιή σχέση θα υφίστανται συζητήσεις για το πώς ο ένας από τους δύο αισθάνεται για μία ή περισσότερες καταστάσεις. Η σιωπή σε αυτό το θέμα λειτουργεί σαν προεδιοποίηση… Καθώς έτσι ο ένας από τους δύο προσπαθεί να δώσει τέλος στη σχέση χωρίς να έχει να αισθανθεί όσα το ακολουθούν. Στην ουσία κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί . Μέχρι αυτό να γίνει ένας σωρός που δε μπορεί πλέον να κρυφτεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται συναισθηματικά και για τους δύο.

  05 Αργεί να απαντήσει στα μηνύματά σου.

 Ας μην είμαστε παράλογοι. Δεν μιλάμε για τι περιπτώσεις που ο ένας από τους δύο μπορεί στην κυριολεξία να “πνίγεται”στη δουλειά. Αλλά υπό διαφορετικές συνθήκες, η σιωπή του (akaη αργοπορία) σημαίνει πως θέλει να “κόψει” διακριτικά την επικοινωνία. Κατ’ επέκταση, πιθανώς να μην έχει την ίδια διάθεση να μιλήσει μαζί σου για τη μέρα του ή να μην ξεκινά καν κάποια συζήτηση.

06 Μοιάζει να σε αγνοεί όταν του μιλάς γιακάποιο πρόβλημά σου.

Αυτό θα μπορούσε να είναι συνέχεια του προηγούμενου δείγματος συμπεριφοράς. Αν προσπαθείς να μοιραστείς μαζί του κάποιο συναίσθημα ή να του μιλήσεις για τη μέρα σου κι εκείνος μοιάζει να σε αγνοεί… Φαίνεται να μην τον απασχολεί πλέον τι συμβαίνει στη ζωή του. Είναι ίσως απορροφημένος από τα δικά του αυναισθήματα και σκέψεις… Όπως το πώς θα λήξει τη σχέση με το λιγότερο δυνατό “δράμα”.

07 Μαλώνετε πιο συχνά.

Όπως είπαμε, σε κάθε σχέση θα υπάρχουν οι χαρούμενες στιγμές και οι ήπιες συζητήσεις… Όμως κι η διαφωνία είναι μέρος της συνταγής. Αν, όμως, οι καυγάδες είναι πια καθημερινή συνήθεια τότε υπάρχει η ισχυρή πιθανότητα ο σύντροφός σου να εξοργίζεται ακόμη και με κάτι χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Ο λόγος μπορεί να είναι επειδή θέλει να φύγει από τη σχέση αλλά δεν τολμά να σου το πει για να μη σε πληγώσει. Αυτή η συσσώρευση συναισθημάτων μπορεί να προκαλέσει μία οργή που θα διοχετευτεί στην παραμικρή αφορμή.

               Τι μπορείς να κάνεις σε αυτήν την περίπτωση;

               Η μόνη άμυνα σε αυτήν την περίπτωση είναι, καλώς ή κακώς, η επίθεση. Ειδικά αν η συμπεριφορά του συντρόφου σου σε πληγώνει ή σε προβληματίζει… Είναι η ώρα το πρόβλημα να βγει από το χαλί. Ο λόγος που ίσως δεν το αναφέρει από μόνος του είναι πως δεν είναι ακόμη έτοιμος να μιλήσει γι’ αυτό. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό βάζει και τους δύο σε ένα φαύλο συναισθηματικό κύκλο. Επομένως, αν η συμπεριφορά του ως τώρα είναι περίεργη, ίσως να είσαι εσύ αυτός που θα κάνει το λεγόμενο “rip the band-aid”.

               Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να συζητήσετε. Ναι, να φέρεις το θέμα στο τραπέζι γι ανα το συζητήσετε… Αλλά αυτό σημαίνει πως κι εσύ είσαι εξίσου έτοιμος να ακούσεις. Άφησε το σύντροφό σου να σου πει τι τον προβληματίζει και τους λόγους για τους οποίους ίσως και να θέλει να ακολουθήσετε χωριστούς δρόμους. Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία είναι το κλειδί. Ακόμη κι αν το τέλος είναι κοντά, μην ξεχνάς πως είναι λογικό να έρθουν κάποια αισθήματα θλίψης. Όμως αυτά με τον καιρό θα υποχωρήσουν . Κι είναι καλύτερο αυτό παρά να είστε κι οι δύο βυθισμένοι σε μία άγνωστη κατάσταση.

               Πηγή: Stylist

Featured image: unsplash.com/@gettyimages

You may also like