Our Sunday Netflix Pick: The Guilty

               Βράδυ Κυριακής του Οκτώβρη κι η αγαπημένη μας συνήθεια μοιάζει φορά τη φορά ακόμη πιο ελκυστική. Έτσι κι απόψε “πιάνουμε” την αγαπημένη μας γωνίτσα στο σαλόνι για να απολαύσουμε μία καλή ταινία στο σπίτι και να χαλαρώσουμε από μία γεμάτη εβδομάδα. Η αποψινή μας πρόταση έρχεται γι’ άλλη μία φορά από την πλατφόρμα του Netflix με έναν Jake Gyllenhaal που συναρπάζει.

               Εν αναμονή μίας καθοριστικής δίκης, ο αστυνομικός Joe Baylor (Jake Gyllenhaal) έχει υποβαθμιστεί κι υπηρετεί στο τηλεφωνικό κέντρο Άμεσης Επέμβασης του Los Angeles. Η νυχτερινή βάρδια κοντεύει να ολοκληρωθεί, όμως λίγο πριν γίνει αυτό ο Joe θα δεχθεί μία κλήση από μία τρομαγμένη γυναίκα που αναφέρει πως έχει απαχθεί. Ωστόσο, με τις πυρκαγιές να μαίνονται, ο Joe δε μπορεί να στηριχθεί όσο θα ήθελε στα αρμόδια τμήματα. Έτσι ξεκινά ένας αγώνας δρόμου να βρει την τρομοκρατημένη Emily (Riley Keough), χωρίς όμως να αντιλαμβάνεται πως όσο εξελίσσεται η αναζήτηση, τόσο η κατάσταση μοιάζει να περιπλέκεται…

               Η ταινία “The Guilty” είναι το αμερικανικό remakeτης ομότιτλης δανέζικης ταινίας του 2018, σε σενάριο των Gustav Möller και Emil Nygaard Albertsen. Η διασκευή του νέου σεναρίου φέρει την υπογραφή του Nic Pizzolato (“The Magnificent Seven”, 2016 και “True Detective” tv show). Η σκηνοθεσία είναι του Antoine Fuqua (“Training Day”, 2001, “The Equalizer”, 2014 και “The Magnificent Seven”, 2016).

               Θα νιώσετε ένοχοι αν ΔΕΝ το δείτε…!

               Στον Fuqua αρέσει να “παίζει” με το χρόνο. Τι σημαίνει αυτό; Πως, όπως και στην “Ημέρα Εκπαίδευσης”, έτσι και στον “Ένοχο” ο σκηνοθέτης επιλέγει μία ιστορία με (ας μου επιτραπεί η έκφραση) main villain το χρόνο. Γιατί προφανώς κι ο χρόνος κυλά ενάντια στην Emily και τις προσπάθειες του Joe. Σε ένα ιδιαίτερα κλειστοφοβικό σχεδόν περιβάλλον ο Fuqua μας παρουσιάζει μία ιστορία αγωνίας που μας κρατά διαρκώς σε εγρήγορση. Κι όταν όλα φαίνονται να εξαρτώνται από τις ενέργειες ενός και μόνου call operator/ex cop … Η πλοκή γίνεται βασανιστικά σχεδόν καθηλωτική. Κάθε στιγμή μετράει και κάθε λεπτό που χάνεται είναι καθοριστικό. Να είστε βέβαιοι, επομένως πως για περίπου 90 λεπτά το κούρνιασμά σας θα μετατραπεί σε θέση καθίσματος στην άκρη του καναπέ ή της πολυθρόνας όσο ο Joe θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να λήξει αισίως αυτός ο εφιάλτης.

               Και μια που μιλάμε για το Joe, εδώ μιλάμε ξεκάθαρα για ένα one man show από το Gyllenhaal. Ναι, πλαισιώνεται από χαρακτήρες που βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην όλη υπόθεση… Όμως ο ηθοποιός στην ουσία σηκώνει στους ώμους του όλο του βάρος του τελικού αποτελέσματος. Η ερμηνεία του όσο κυλά η ιστορία συγκλονίζει… Καθώς με κάθε του βλέμμα, με κάθε του κίνηση, με κάθε του έκφραση στο πρόσωπο ο Gyllenhaal αποτυπώνει την αγωνία του χαρακτήρα του αλλά και τη βαρύτητα των καταστάσεων.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Jake Gyllenhaal, Riley Keough (φωνή), Peter Sarsgaard (φωνή), Christina Vidal, Ethan Hawke (φωνή), Christiana Montoya (φωνή), Adrian Martinez κ.α.

Photo credits: IMDb

You may also like