Our Sunday Netflix Pick: The Pursuit of Happyness

Βράδυ Κυριακής έφτασε και, μπορεί ο καιρός ακόμη να θυμίζει καλοκαίρι… Αλλά εκμεταλλευόμαστε την Κυριακή μας για να χαλαρώσουμε και αν μαζέψουμε δυνάμεις για την εβδομάδα που ξεκινάει. Και ένας ιδανικός τρόπος για το πετύχουμε αυτό είναι με μία καλή ταινία στο σπίτι. Απόψε η πρότασή μας έρχεται από την πλατφόρμα του Netflix, με έναν Will Smith που εντυπωσιάζει και συγκινεί. A, και προτού με μαλώσετε για το τυπογραφικό λάθος στον τίτλο, θα σας πω απλά “μη βιάζεστε”!

               San Francisco, 1981. Ο Chris Gardner (Will Smith) έχει εναποθέσει όλες του τις οικονομίες σε μία σειρά καινοτόμων ιατρικών σαρωτών. Τους πουλά με το επιχείρημα πως η τεχνολογία τους θα κάνει εκείνη των ακτινών Χ να μοιάζει απαρχαιωμένη. Όμως οι πωλήσεις δεν επιτυγχάνονται με τον ρυθμό που θα του επέτρεπε να παραμείνει τυπικός στις οικονομικές υποχρεώσεις του. Η κατάσταση αυτή κορυφώνεται όταν, απηυδισμένη πια, η γυναίκα του Linda (Thandie Newton) τον εγκαταλείπει με τον πεντάχρονο γιο τους, Christopher Jr. (Jaden Smith). Η καθημερινότητα του Chris και του γιου του θα αλλάξει άρδην. Παράλληλα, ο Chris πρέπει να κερδίσει πάση θυσία μία θέση στη χρηματιστηριακή όπου μόλις ξεκίνησε ως ασκούμενος.

               Η ταινία “Το Κυνήγι Της Ευτυχίας” εμπνέεται από την αυτοβιογραφία του Chris Gardner . Εκεί ο συγγραφέας αναφέρει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέχρι κάποιος να του δώσει την ευκαιρία να σταθεί στα πόδια του. Το σενάριο της ταινίας υπογράφει ο Steve Conrad (“Wonder”, 2017), ενώ τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Gabriele Muccino (“Seven Pounds”, 2008).

               Έχετε χαρτομάντηλα κοντά σας;

            Ρωτάω γιατί θα τα χρειαστείτε! Αν σας συγκίνησε μία φορά η ταινία “Seven Pounds” τότε με το “Κυνήγι Της Ευτυχίας” ετοιμαστείτε να διαπιστώσετε τι πραγματικά σημαίνει ο τίτλος!

               Χωρίς να σας κάνω spoiler, δε λέω πως θα δείτε κάτι δραματικά μη αναστρέψιμο για να χρειαστείτε τα χαρτομάντηλα. Ωστόσο η τιτάνια προσπάθεια του Chris προκειμένου ο γιος του να επηρεαστεί όσο λιγότερο γίνεται από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται πατέρας και γιος φέρνει δάκρυα στα μάτια.

Ο Muccino μας μεταφέρει μία ταινία έχοντας μία ιστορία γνήσια ανθρώπινη και μάλιστα δεν κάνει καμία προσπάθεια να ωραιοποιήσει το οτιδήποτε. Σε κανέναν η επιτυχία κι η ευτυχία δεν ήρθε ποτέ σε συσκευασία δώρου και πολλοί (αν όχι όλοι μας) έχουμε γευτεί έστω μία ατυχία μέχρι να πούμε πως μας χαμογέλασε λίγο η θεά Τύχη. Κι επειδή αυτές τις ιστορίες επιτυχίας μετά τις αντιξοότητες να έρχεται ως από μηχανής θεός την έχουμε δει ουκ ολίγες φορές στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη, ο Muccino αποφασίζει να μας δείξει πως όσα επιθυμούμε δεν έρχονται.. with a snap of our fingers.

Απόδειξη η ιστορία του ίδιου του Chris Gardner, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος (κι ένας χαρακτήρας) με τον οποίο όλοι μπορούμε να ταυτιστούμε, ακόμη κι αν δε βιώσαμε ακραίες καταστάσεις ανέχειας όπως εκείνος. Ο σκηνοθέτης μεταφέρει αυτήν την ιστορία με τη δέουσα σοβαρότητα όχι μόνο στο υλικό που έχει στα χέρια του αλλά και στους θεατές που πιθανώς να έρθουν πιο κοντά με τον χαρακτήρα του Chris.

It’s a Father & son movie

               Βεβαίως αυτό οφείλεται και στην ερμηνεία του Will Smith. Aποδεικνύει πως ο Πρίγκιπας του Bel Air μεγάλωσε – ή μάλλον ωρίμασε. Ο ηθοποιός ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τη βαρύτητα του ρόλου του με σεβασμό και αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό από το κοινό. Κάθε του βλέμμα, κάθε του φράση αντικατοπτρίζει την αγωνία, την απελπισία του χαρακτήρα του. Μας δημιουργεί μία ακόμη ισχυρότερη επιθυμία να δικαιωθούν όλες του οι προσπάθειες. Δεν έχω δει τον Forest Whitaker στον “Τελευταίο Βασιλιά Της Σκοτίας” που του χάρισε το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου ΄το 2007… Όμως αν μη τι άλλο ο Will Smith ήταν ένας άξιος αντίπαλος στην κούρσα!

Και φυσικά δε γίνεται να παραβλέψουμε τη χημεία του ηθοποιού με το γιο του, Jaden… Καθώς οι δυο τους τη μεταφέρουν στο κοινό υποδυόμενοι του Chris και Christopher Jr. αντίστοιχα.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν:Will Smith, Jaden Smith, Thandie Newton, Brian Howe, James Karen, Dan Castellaneta, Kurt Fuller κ.

               Photo credits: IMDb

You may also like