Our Sunday Netflix pick: The Untouchables

Μπορεί αυτό το βράδυ Κυριακής να μην είναι τόσο ψυχρό όσο το προηγούμενο, όμως το “χουχούλιασμα” στον καναπέ και μία καλή ταινία είναι το ιδανικό φινάλε για την εβδομάδα. Απόψε είχα όρεξη για ιστορίες με gangsters, μαφία και αστυνομικούς με ισχυρό το αίσθημα του καθήκοντος. Και για την πλήρη εμπειρία σας παρουσιάζω μία κλασσική του είδους … Και χάρη στην πλατφόρμα του Netflix το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μερικά *κλικ*!

Η υπόθεση

         1930. Στο Chicago της Ποτοαπαγόρευσης, “βασιλιάς” του παρεμπορίου αλκοόλ είναι ο διαβόητος Al Capone (Robert De Niro) ενώ οι “άκρες” που έχει δημιουργήσει του δίνουν ουσιαστικά κυριαρχία στην πόλη. Η ανάγκη να σταματήσει η διαφθορά καθιστά απαραίτητη την παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών. Επικεφαλής ο πράκτορας Eliot Ness (Kevin Costner. Πρέπει να δημιουργήσει μία κλειστή ομάδα με άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του. Έτσι επιστρατεύει τον έμπειρο αστυνομικό Jimmy Malone (Sean Connery), τον λογιστή Oscar Wallace (Charles Martin Smith) και το δόκιμο της Αστυνομικής Ακαδημίας George Stone (Andy Garcia). Η συνεργασία του ξεκινά από νωρίς να αποφέρει καρπούς. Παράλληλα φαίνεται πως υπάρχει τρόπος να οδηγηθεί τελικά ο Al Capone ενάντια στη Δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει, όμως, πως θα έρθουν αντιμέτωποι και με τη διαφθορά που έχει φτάσει ακόμη και στα ανώτερα κλιμάκια του νόμου και της τάξης και η ομάδα πρέπει να παραμείνει “Αδιάφθορη”.

         Οι “Αδιάφθοροι” βασίζονται στο ομότιτλο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Eliot Ness…Με τον David Mamet (“TheVerdict”, 1982 και “Wag The Dog”, 1997) να υπογράφει τη διασκευή του σεναρίου. Η σκηνοθεσία είναι του Brian De Palma (“Scarface” και “The Black Dahlia”,).

Antigone’s Thoughts

         Η ταινία θεωρείται πλέον κλασσική κι όχι μόνο ένα must (have) watch(ed) για τους λάτρεις των mob movies. Με άξονα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στη δίωξη και στη συνέχεια κάθειρξη ενός από τους πιο διάσημους μαφιόζους της σύγχρονης ιστορίας… Οι “Αδιάφθοροι” προσφέρουν μία μάτια στη κοινωνική δομή της εποχής. Κατ΄ αρχήν ο Brian De Palma μας προσφέρει ένα σχεδόν ειδυλλιακό περιβάλλον (αν δεν υπήρχε το εγκληματικό υπόβαθρο) στο Σικάγο της δεκαετίας του ’30. Έχει φροντίσει τα σκηνικά, τα κοστούμια, ακόμη και τα αυτοκίνητα να αντανακλούν την ατμόσφαιρα στην εντέλεια, κι ειδικά την περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης. Αυτό είναι το αμιγώς οπτικό κομμάτι που διεγείρει αν μη τι άλλο την περιέργεια του θεατή.

         Πάμε τώρα στον τρόπο που ο De Palma αποδίδει την ιστορία με οδηγό το storyline του βραβευμένου με Pulitzer Mamet. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν ανακρίβειες σε σχέση με τα γεγονότα τα οποία όμως δε θα εκθέσω προς αποφυγή spoilers. Το γεγονός, όμως, παραμένει. Ο De Palma αφηγείται μία ιστορία εγκλήματος που ακόμη και σήμερα ενεργοποιεί το “λαγωνικό” μέσα μας που λατρεύει να ξεψαχνίζει… Ακόμη και υποθέσεις που κι επίσημα έχουν διαλευκανθεί. Κι αυτό το καταφέρνει μέσα από μία ιστορία εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και φιλίας σε ένα σκηνικό βίας. Ο σκηνοθέτης αξιοποιώντας κάθε πλάνο καταφέρνει κι αποδίδει τη σχέση που αναπτύσσουν τέσσερις εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες … Που, παρ’ όλα αυτά, έχουν ένα κοινό σκοπό: την απονομή της δικαιοσύνης. Μέσα, λοιπόν, από εντυπωσιακές σκηνές κυνηγητού και πιστολιδιού (απαραίτητο και συνάμα απολαυστικό ομολογώ!), ο De Palma μας παρουσιάζει τους ανθρώπους πίσω από την επιτυχία της σύλληψης του Al Capone.

Προσθέστε σε αυτό και τη μαγευτική μουσική του Ennio Morricone κι έχετε μπροστά σας ένα all time classic gangster film που δε θα βαρεθείτε ποτέ να βλέπετε!

The cast

         Τελική πινελιά είναι και το dream team που συγκέντρωσε ο De Palma για την ιστορία του. Από τον Kevin  Costner και τον Andy Garcia έως το Robert De Niro και τον Sean Connery, οι ερμηνείες των ηθοποιών ολοκληρώνουν το παζλ που λέγεται “Αδιάφθοροι” και φυσικά είναι εκείνοι που βοηθούν ουσιαστικά το De Palma να μας παρουσιάσει την ομάδα κρούσης των ‘30s όπως ακριβώς την οραματίστηκαν εκείνος κι ο Mamet!

         Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

         Πρωταγωνιστούν:Kevin Costner, Sean Connery, Charles Martin Smith, Andy Garcia, Robert De Niro, Patricia Clarkson, Richard Bradford, Billy Drago, Jack Kehoe, Brad Sullivan κ.α.

         Photo credits: IMDb

You may also like