ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΠΑΝΤΑ ΦΡΕΣΚΑ

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι σίγουρα μία εναλλακτική που σου γλιτώνει χρόνο και χρήμα, ενώ παράλληλα, μειώνει τις ποσότητες τροφής που καταλήγουν στα σκουπίδια. Παράλληλα, τα περισσότερα τρόφιμα που καταψύχονται δεν υστερούν σε θρεπτική αξία από τα φρέσκα “ξαδερφάκια” τους. Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς σεφ, κάποιες τροφές καλό είναι είτε να αποφεύγεται η κατεψυγμένη τους εκδοχή είτε να αντιστεκόμαστε στον πειρασμό να αποθηκεύουμε ποσότητές τους στην κατάψυξη.

01 Κρέας με άπαχη πρωτεΐνη.

Κατά κανόνα, ισχύει πως μία μερίδα κρέατος 100grπου περιέχει λιγότερο από 10grλιπαρών και λιγότερο από 4,5grκορεσμένων λιπαρών, το κρέας μας προσφέρει άπαχη πρωτεΐνη. Συνήθως αυτήν την προσλαμβάνουμε από το κοτόπουλο, τα ψάρια και τα θαλασσινά που, κατά πάσα πιθανότητα, “στοκάρουμε” στην κατάψυξη. Ωστόσο, η κατάψυξη μπορεί να καταστρέψει τα κυτταρικά τοιχώματα της πρωτεΐνης και να χαθεί το νερό που υπάρχει. Έτσι η υφή του κρέατος αλλοιώνεται και καταλήγει να γίνεται πιο στεγνό. Αντίθετα, προσπάθησε να αγοράζεις αυτά τα τρόφιμα φρέσκα και να τα μαγειρεύεις την ίδια μέρα για να μη “χάσεις” τίποτα από τη θρεπτική τους αξία.

02 Κατεψυγμένα μυρωδικά.

Τίποτα δε μπορεί να συγκριθεί με τις μυρωδιές και τις γεύσεις που προσφέρει ο φρέσκος άνιθος, ο μαϊντανός ή ο βασιλικός. Κι αν και η ιδέα του να φτιάξεις τα δικά σου “παγάκια” μυρωδικών για να έχεις ετοιμοπόλεμους κύβους σου γλιτώνει χρόνο από την προετοιμασία του φαγητού, η αλήθεια είναι πως τα μυρωδικά θα χάσουν αυτήν τη μεθυστική τους ιδιότητα. Αν δε θέλεις να αγοράζεις φρέσκα μυρωδικά κάθε βδομάδα, γιατί να μην έχεις τα δικά σου γλαστράκια στην κουζίνα σου και να παίρνεις όση ποσότητα χρειάζεσαι;

03 Ψωμί.

Η ιδέα του να αγοράσεις λίγο ψωμί παραπάνω και να το αποθηκεύσεις στην κατάψυξη μπορεί να σου εξοικονομεί χρόνο και χρήμα… Όμως έτσι το ψωμί χάνει την αρχική του φρεσκάδα. Μπορείς, όμως, να επενδύσεις σε έναν αρτοπαρασκευαστή και να ετοιμάζεις το δικό σου καρβέλι. Είναι πολύ πιο εύκολο από όσο ίσως ακούγεται και, ακόμη πιο βασικό, η ευχαρίστηση του επιτεύγματος όταν θα κόψεις την φρεσκοψημμένη φέτα είναι ασύγκριτη!

04 Φράουλες.

Η εποχή της φράουλας ξεκινά το Μάιο και μπορείς να τις χαρείς μέχρι και τον Ιούλιο. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές που θα στραφούμε στην κατεψυγμένη εκδοχή τους, κυρίως για να τις έχουμε διαθέσιμες για τα smoothiesμας. Όμως η πορώδης υφή τους θα απορροφήσει περισσότερο νερό με αποτέλεσμα όταν οι φράουλες ξεπαγώσουν να γίνονται… πουρές. Προτίμησε να τις αγοράζεις φρέσκες στην εποχή τους ή, αν θέλεις να αγοράσεις κατεψυγμένες φράουλες, κάνε τις κομπόστα ώστε να τις χρησιμοποιήσεις σε γλυκίσματα.

@callmefred/ unsplash.com
05 Burgers.

Πόσο χρόνο μας γλιτώνει μία συσκευασία burger που το μόνο που χρειάζονται είναι ψήσιμο… Μμμ, ξανασκέψου το, καθώς ως επί το πλείστον υστερούν σημαντικά σε γεύση. Είναι καλύτερο να πάρεις κιμά και να πλάσεις τα μπιφτέκια σου προσθέτοντας τα αρωματικά της επιλογής σου. Να είσαι σίγουρος πως θα αξίζει τον κόπο!

06 Μπρόκολο.

Η υφή του μπρόκολου είναι τόσο “ευαίσθητη” που, αν αυτό καταψυχθεί, δημιουργούνται κρύσταλλοι πάγου που διαρρηγνύουν τα κυτταρικά τοιχώματα, με αποτέλεσμα το μπρόκολο να χάνει σημαντική ποσότητα από τα θρεπτικά του στοιχεία. Επιπλέον, όταν μαγειρεύεται, το κατεψυγμένο μπρόκολο τείνει να μαλακώνει σε σημείο που μπορεί και να χυλώσει. Γενικός κανόνας για σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, είναι να αγοράζονται φρέσκα και να μαγειρεύονται απευθείας για άμεση κατανάλωση.

               Αν κι είναι σημαντικό (ειδικά αυτήν την περίοδο), τα ψώνια της εβδομάδας να γίνονται με σύνεση..ίναι εξίσου σημαντικό να μην κάνουμε “εκπτώσεις” στην ποιότητα της διατροφής μας.

               Πηγή: Eat This, Not That

Featured image: unsplash.com/@gettyimages

You may also like