ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ;

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η άσκηση κάνει καλό στην υγεία μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη άσκηση για την υγεία είναι αυτή που θα κάνετε τακτικά. Ένας σημαντικός παράγοντας για να παραμείνουμε σε κάθε είδους σωματική δραστηριότητα, είναι η απόλαυση που μπορούμε να αντλήσουμε μέσα από αυτή. Όταν ανακαλύπτετε τρόπους κίνησης του σώματός σας που σας φέρνουν χαρά, η σωματική δραστηριότητα γίνεται απόλαυση, παρά αγγαρεία. Η άσκηση είναι κάτι που σχεδόν όλοι μπορούν να κάνουν. Τα πλεονεκτήματά γίνονται αμέσως αισθητά με μικρές, συνεπείς συνεδρίες για να παραμείνετε υγιείς.  Αυτό που συχνά δεν αναρωτιόμαστε, όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε κάποιου είδους άσκησης, είναι – πόση άσκηση χρειαζόμαστε για να παραμείνουμε υγιής. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι ενήλικες πρέπει να στοχεύουν σε 150 λεπτά μέτριας έντασης, μία αερόβια σωματική δραστηριότητα ή 75 λεπτά έντονης έντασης κάθε εβδομάδα. Ας δούμε ποιες είναι εκείνες που θα βοηθούν στην διατήρηση της καλής υγείας.

Cardio

Το cardio, είναι οποιαδήποτε μορφή κίνησης που αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό και οι πνεύμονές σας λειτουργούν στο φουλ. Είναι εκείνο που ενεργοποιεί και ενισχύει το καρδιαγγειακό σας σύστημα, αλλά και βελτιώνει την υγεία ολόκληρου του σώματος και του νου σας. Το cardio μπορεί να είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη μορφή άσκησης. Ένας γρήγορος περίπατος μπορεί να μετρηθεί ως κάρδιο, αρκεί να αρχίσετε να ζεσταίνετε, να ιδρώνετε και να σας κόβεται η αναπνοή. Ενώ, η κλασική εικόνα του cardio είναι κάποιος που φουσκώνει σε ένα τζόκινγκ ή σε τυπικό περπάτημα. Υπάρχουν όμως και άλλες ασκήσεις που ενισχύουν αυτή την έννοια και μπορούμε να ακολουθούμε όσο δυνατόν μπορούμε. Η ποδηλασία, το σχοινάκι, το κολύμπι και ο χορός είναι μερικά από αυτά.

Προπόνηση ενδυνάμωσης

Αν χρειάζεστε μια προπόνηση για να χτίσετε μυς και να χάσετε λίπος, τότε η προπόνηση ενδυνάμωσης με κάποια μορφή αντίστασης μέσω της ανύψωσης και μετακίνησης βαρών θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μεγαλύτερη αντοχή. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ασκήσεις που χρησιμοποιούν μόνο το σωματικό σας βάρος όπως τα push- ups, σανίδες, squats, lunges και burpees. Ενώ, οι μηχανές με βάρη μπορούν επίσης, να σας βοηθήσουν να στοχεύσετε συγκεκριμένους μύες και να σας δώσουν ένα πιο ελεγχόμενο εύρος κίνησης. Τέλος, η άρση βαρών θεωρείται λειτουργική άσκηση, που σημαίνει ότι μπορεί να σας κάνει καλύτερους σε καθημερινές εργασίες, όπως το ανέβασμα των σκαλοπατιών, το να μεταφέρετε τσάντες παντοπωλείου και να καθαρίζετε το σπίτι. Εκπαιδεύει ολόκληρες μυϊκές ομάδες για να βελτιώσουν τη δύναμη, την ισορροπία και τον συντονισμό του σώματος.

Όποια μορφή και αν διαλέξετε θα σας βοηθήσει να διατηρείτε μια καλή φυσική κατάσταση. Μην ξεχνάτε μόνο τον κατάλληλο χρόνο για διατάσεις! Συνήθως, είναι μετά από μια προπόνηση, όταν οι μύες σας ζεσταίνονται από την κίνηση, αλλά μπορείτε να επωφεληθείτε ανά πάσα στιγμή. Αποκτάτε ευλυγισία και αποφεύγετε τραυματισμούς.

Photo credits: unsplash.com/@brucemars

Πηγή: healthpartners.com

You may also like