ΠΩΣ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΑΣ ΦΙΛΗ;

               Διαβάζουμε συνεχώς για αυτήν , πολλά προϊόντα ομορφιάς την έχουν ως βασικό συστατικό στις φόρμουλές τους… όμως πόσο καλά τη γνωρίζουμε, πραγματικά;

               Ο λόγος για τη βιταμίνη Ε, ένα βασικό θρεπτικό στοιχείο το οποίο μπορούμε να προσλάβουμε μόνο από εξωτερικές πηγές, καθώς το σώμα αδυνατεί να την παράξει. Κι αν μέχρι τώρα νομίζαμε πως η βιταμίνη Ε είναι βασική μόνο για την καλή υγεία της επιδερμίδας μας, ώρα να… γράψουμε “λάθος”, καθώς η συμβολή της στο σύνολο της αρμονικής λειτουργίας του οργανισμού αποδεικνύεται μεγαλύτερη!

01 Αντιμετωπίζει το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές.

Οι φλεγμονές είναι συνέπεια των ελεύθερων ριζών στον  οργανισμό και σε βάθος χρόνου μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο παθήσεων (διαβήτη, αρθρίτιδα)….Αλλά και να μειώσουν τη νοητική μας λειτουργία. Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση με αποτέλεσμα να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες…Αλλά και να εμποδίζει την ανάπτυξη νέων που προκαλούν φλεγμονές.

 02 Ενισχύει την υγεία των ματιών.

Οι ελεύθερες ρίζες δε θα μπορούσαν να μην απειλούν και την όρασή μας… Καθώς εξαιτίας τους αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης καταρράκτη και εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Η βιταμίνη Ε περιορίζει το οξειδωτικό στρες στον κερατοειδή, τον αμφιβληστροειδή και το ραγοειδής χιτώνα των ματιών μειώνοντας σημαντικά αυτό το ρίσκο.

  03 Θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στηρίζονται σημαντικά στην δομής και την α ντοχή της κυτταρικής μεμβράνης… Με τις ιδιότητες αυτές να φθίνουν με την πάροδο του χρόνου. Χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, μειώνει τις αλλοιώσεις της κυτταρικής μεμβράνης προκειμένου το ανοσοποιητικό σύστημα να παραμείνει ισχυρό.

04 Πιθανώς να προσφέρει βελτίωση σε συγκεκριμένες παθήσεις.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε μπορεί να μειώσει τους δείκτες που σχετίζονται με τις φλεγμονές του ήπατος. Παράλληλα, βετλιώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και του σακχάρου του αίματος.. Ενώ επίσης εικάζεται πως περιορίζει το οξειδωτικό στρες σε γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση.

 05 Έχει συνδεθεί με θωράκιση της νοητικής λειτουργίας.

Νευροκεφυλιστικές παθήσεις όπως το Alzheimerέχουν συνδεθεί με το οξειδωτικό στρες που καταστρέφει κύτταρα των νευρώνων. Οι επιστήμονες εικάζουν πως η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών μέσω της διατροφής (συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε) μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο ακόμη δεν έχει διαποπιστωθεί αν μία υψηλή δόση βιταμίνης Ε μπορεί να αποτρέψει τη νόσο… Ή να καθυστερήσει το ρυθμό εξέλιξής της.

   06 Πιθανώς να προστατεύει την καρδιακή λειτουργία.

Η οξείδωση των λιποπρωτεϊνών και οι φλεγμονές που αυτή προκαλεί είναι η κύρια αιτία των καρδιαγγειακκών νοσημάτων. Με βάση μελέτες που γίνονται, οι επιστήμνοες διαπιστώνουν πως μπορεί να υπάρχει συσχέτιση της βιταμίνης Ε με τον περιορισμό της οξείδωσης, τη μείωση των θρόμβων στις αρτηρίες κι αυξησή της παραγωγής νιτρικού οξέος στα αγγεία… Με αποτέλεσμα τον περιορισμό του ρίσκου καρδιοπάθειας.

               Και πώς μπορούμε να αυξήσουμε την πρόσληψη βιταμίνης Ε;

               Με γνώμονα πως η ημερήσια συνιοστώμενη δόση είναι τα 15mg την ημέρα, η εύκολη απάντηση ίσως και να είναι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε. Εντούτοις, αυτή η “μαγική” βιταμίνη μας παρέχεται απλόχερα και μέσω της διατροφής μας. Τροφές όπως το σπανάκι, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο, οι γαρίδες και τα αυγά μας προσφέρουν γενναιόδωρες ποσότητες. Και το καλύτερο; Είναι τροφές αππόλυτα προσιτές και που σπάνια λείπουν από την κουζίνα μας!

               Αν σκεφτούμε πως η βιταμίνη Ε είναι από τα δημοφιλέστερα “όπλα” μας στην περιποίηση της επιδερμίδας μας.... Νομίζω πως μόλις αποκτήσαμε ακόμη περισσότερους λόγους για να φροντίσουμε να μη μας λείπει ποτέ!

               Πηγή: Well + Good

Featured image: pexels.com/@gabby-k/

You may also like