ΠΩΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΜΙΑ VEGAN ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής γεμάτης με φρούτα και λαχανικά, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παραμείνετε σταθεροί στο να διατηρείτε ένα υγιές βάρος. Έτσι, η υιοθέτηση μιας vegan διατροφής για απώλεια βάρους μπορεί να σας προσελκύσει πιο εύκολα εάν έχετε αυτόν το στόχο. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα φυτικά τρόφιμα τείνουν να ζυγίζουν λιγότερο, κατά μέσο όρο από εκείνους που τρώνε κρέας, όπως γαλακτοκομικά και αυγά, σύμφωνα με μια μελέτη του Geriatric Cardiology του 2017. Η αντικατάσταση των φυτικών πρωτεϊνών με ζωικές πρωτεΐνες έχει επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερη θνησιμότητα, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη του JAMA Intern Med 2016. Ποιά είναι τα κυρίως οφέλη και πως επιτυγχάνετε;

Οφέλη

Η επίτευξη και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καθώς τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περισσότερους πόνους, προβλήματα με τον ύπνο, χαμηλή ενέργεια και αυτοπεποίθηση.

Τι να φάτε και τι να αποφύγετε

Η αποκοπή ορισμένων από τις κύριες ομάδες τροφίμων στη διατροφή σας, μπορεί να σας φαίνεται στην αρχή ανθυγιεινή. Και αν δεν δώσετε προσοχή στη διατροφή σας, μπορεί να είναι. Μερικοί ανησυχούν, για παράδειγμα, ότι για να πάρετε αρκετή πρωτεΐνη ή άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Β-12, η οποία βρίσκεται μόνο σε ζωικά προϊόντα, αν είναι ελλιπής από τον οργανισμό, μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Οι vegan πρέπει να συμπληρώσουν τη διατροφή τους με βιταμίνες, δημητριακά εμπλουτισμένα με βιταμίνες και εμπλουτισμένα προϊόντα σόγιας για να αποφύγουν ελλείψεις.

Ανεξάρτητα από αυτές και άλλες πιθανές παγίδες, μπορείτε να έχετε μια vegan διατροφή και να χάνετε βάρος υγιεινά. Το κλειδί – όπως συμβαίνει με όλες τις δίαιτες – είναι η εστίαση σε θρεπτικά πυκνά τρόφιμα, έναντι κενών θερμίδων. Για τους vegan, αυτά τα τρόφιμα θα περιλαμβάνουν πράγματα όπως:

  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Φασόλια και όσπρια
  • Ξηροί καρποί και σπόροι

Το κυριότερο είναι το όριο που βάζουμε στις ποσότητες και τις ώρες που τρώμε. Αν αθλούμαστε ή έχουμε περισσότερες ώρες καθιστικής ζωής. Τότε θα πρέπει να συγχρονίσουμε τα γραμμάρια με το αποτέλεσμα που θέλουμε να φθάσουμε! Το σίγουρο είναι πως θα φθάσουμε πολύ πιο γρήγορα, παραμένοντας υγιής. Η θερμιδική κατανάλωση αρκείται σε χαμηλές τιμές. Μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε και ένα ειδικό, ο οποίος θα σας οδηγήσει σε ένα ιδανικό πρόγραμμα μόνο για εσάς.

Featured image: pexels.com/@ella-olsson

You may also like