ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΕΤΕ ΦΥΣΙΚΑ

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα άσκησης που να επιδρά στο σώμα και στην υγεία μας θετικά, τότε πρέπει να γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να αναπνέουμε σωστά. Πολλές φορές, εστιάζουμε στο είδος της άσκησης που θα ακολουθήσουμε χωρίς να αντιλαμβανόμαστε, αν ωστόσο αναπνέουμε φυσικά. Η συνεκτική αναπνοή είναι μία άσκηση που θα μας βοηθήσει να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στην ψυχική η σωματική υγεία.

Είναι κοινώς αποδεκτό, πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την σημαντικότητα του να αναπνέεις βαθιά και αργά. Η επίδραση της αναπνοής βοηθά σημαντικά, στην εξουδετέρωση του στρες που βιώνουμε καθημερινά στο σώμα αλλά και στην υγεία μας. Υπάρχουν πολλά οφέλη που αποκτούμε από την συνεκτική αναπνοή. Μερικά από αυτά, είναι η ρύθμιση το άγχους, η αποστροφή της καθημερινής πίεσης και η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού. Αν είστε ακόμη διακοπές και πραγματικά θέλετε να ασκηθείτε, ξεκινήστε από την αναπνοή σας. Τα αποτελέσματα θα το επιβεβαιώσουν!

Συνεκτική – φυσική αναπνοή

Πόσο συχνά αναπνέετε κατά τη διάρκεια ενός λεπτού; Είναι σίγουρο πως δεν αντιλαμβάνεστε τον χρόνο ή δεν εστιάζετε στην αναπνοή σας καθόλου, καθώς αυτό γίνεται αυτόματα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αν όμως αρχίσετε να τιμάτε ευλαβικά την κάθε σας αναπνοή, θα είσαστε ευτυχής, καθώς θα ανακαλύψετε ότι αναπνέετε περισσότερες φορές απ’ ότι χρειάζεται. Η συνεκτική ή αλλιώς φυσική αναπνοή χρειάζεται βραδύτητα και βαθιά εισπνοή. Οι έντονοι ρυθμοί που βιώνουμε στην πόλη, αλλά μερικές φορές και ο ενθουσιασμός των διακοπών να εξερευνήσουμε τα πάντα γύρω μας έχει ως αποτέλεσμα να μας δημιουργεί ασυνείδητο άγχος. Με την συνεκτική αναπνοή εκπαιδευόμαστε να προσλαμβάνουμε φυσικά, την σωστή ποσότητα του αέρα που χρειαζόμαστε. Εξίσου, ανάλογη επίδραση μπορεί να έχει  στην καλύτερη ποιότητα του βραδινού μας ύπνου.

Η άσκηση έχει ως στόχο να ακολουθούμε την αναπνοή μας 5-6 φορές το λεπτό χωρίς να βιαζόμαστε να εκπνέουμε. Χρειάζεται χρόνος για να καταφέρουμε να χαλαρώσουμε τους ρυθμούς και να αντιληφθούμε πως αναπνέουμε «υπερβολικά» αλλά όχι τόσο φυσικά.

Οφέλη

Ρυθμίζει το νευρικό σύστημα με το ρυθμό της καρδιάς. Η συνεκτική αναπνοή ενεργοποιεί το σώμα και χαλαρώνει το μυαλό, αποκτώντας ισορροπία. Για όσους είναι αρκετά active βοηθά στο να χαλαρώσουν τους ρυθμούς τους, ενώ για εκείνους που δεν ενεργοποιούνται εύκολα, λειτουργεί καταλυτικά ώστε να τους δώσει ένα boost. Στην αρχή, σίγουρα θα δυσκολευτείτε να την ακολουθήσετε. Είναι όπως μία πρόκληση του να αποκτήσετε συνειδητότητα και να σας μάθει να εστιάζετε λίγο περισσότερο στο στόχο σας.  Ακολουθώντας τη διαδικασία έρχεστε πιο κοντά στον εαυτό σας και αποκτάτε την επίγνωση του τώρα.

Καλή προσπάθεια.

Photo credits: pexels.com/@shvets-production/

You may also like