ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ;

Ακόμη κι αν το καλοκαίρι στην Ελλάδα φαίνεται να πήρε αναβολή, αυτές οι καιρικές συνθήκες δε θα κρατήσουν για πάντα. Αυτό σημαίνει πως σύντομα θα μπορούμε να απολαύσουμε ήλιο και θάλασσα χωρίς παρατράγουδα. Για να τα χαρούμε αυτά, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρέπει να είμαστε και προστατευμένοι, ειδικά από τον ήλιο. Κι ενώ μιλάμε συχνά πυκνά για τη σημασία των αντηλιακών για την επιδερμίδα, τείνουμε να ξεχνάμε ένα άλλο επίπεδο προστασίας που είναι… τα ματάκια μας τα δυο!

Ως επί το πλείστο, επιλέγουμε τα γυαλιά ηλίου ως fashion statement, ενώ η προστασία που παρέχουν είναι το επόμενο κριτήριο. Ωστόσο, πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως τα γυαλιά που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι αποτελεσματικά όσο είναι κι εντυπωσιακά;

               Αρχικά πρέπει να καταλάβουμε πώς ακριβώς μας προστατεύουν τα γυαλιά ηλίου…

               Οι φακοί των γυαλιών ηλίου περιέχουν είτε φίλτρο είτε επίστρωση UV. Το κατάλληλο ζευγάρι γυαλιών λειτουργεί ως ασπίδα ενάντια στις υπεριώδεις ακτινοβολίες UVA και UVB που, χωρίς τα γυαλιά, θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβες στην όρασή μας σε βάθος χρόνου. Συγκεκριμένα, η συνεχής έκθεση των ματιών στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει εκφυλισμό τηςωχράς κηλίδαςκαι του κερατοειδούς χιτώνα.

Ακόμη, ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου με επαρκή προστασία μπορεί να μας γλιτώσει από πονοκεφάλους και ημικρανίες που μπορούν να προκληθούν από την έκθεση στον ήλιο. Εκτός αυτού, τα γυαλιά ηλίου εμποδίζουν τόσο τη δημιουργία λεπτών γραμμών και ρυτίδων γύρω από τα μάτια, αλλά και την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος στην περιοχή. Και βεβαίως, ας μην ξεχνάμε τη σκόνη και τα σκουπιδάκια από τα οποία γλιτώνουμε τα μάτια μας!

Πώς μπορώ, όμως, να ξεχωρίσω το ιδανικό ζευγάρι;

               Όσο κι αν σου άρεσε το haute couture ζευγάρι γυαλιών με τους ροζ φακούς στο κατάστημα οπτικών, μην ξεχνάς πως δεν εγγυάται πως θα σου προσφέρει την προστασία που χρειάζεσαι. Αλλά μην ανησυχείς, μια που σου έχουμε μερικά tips:

  • Προτίμησε γυαλιά που εμποδίζουν τη UVA και τη UVB ακτινοβολία. Εφόσον η επιλογή γίνεται από έναν εγκεκριμένο κατασκευαστή (δώσε βάση στη σήμανση “CE”) κι όχι το “greek art” κατάστημα στον τουριστικό προορισμό που βρίσκεσαι, όλα τα γυαλιά περιέχουν είτε φίλτρο είτε επίστρωση. Επίσης, τα γυαλιά θα έχουν την ανάλογη σήμανση.
  • Δώσε προσοχή στο χρώμα των φακών. Αν και είναι πιο σημαντικό το ποσοστό προστασίας που τα γυαλιά θα προσφέρουν, κάποια χρώματα φακών αντιστοιχούν σε διαφορετικές ανάγκες. Φακοί με γκρι, καφέ, πράσινο ή κίτρινο χρώμα ενδείκνυνται αν περνάς αρκετή ώρα στο τιμόνι, ενώ καφέ ή πορτοκαλί φακοί ανταποκρίνονται κυρίως σε άτομα με διαβήτη ή εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που αυξάνουν τις αντιθέσεις των χρωμάτων, διευκολύνοντας έτσι την όραση.
  • Διευκόλυνε την καθημερινότητά σου με φωτοχρωμικούς φακούς. Αν φοράς γυαλιά οράσεως και περιορίζεσαι στη χρήση γυαλιών ηλίου, μπορείς να επιλέξεις φωτοχρωμικούς φακούς για τα γυαλιά οράσεώς σου, τα οποία θα αποκτήσουν πιο σκύρα απόχρωση όταν αυτά θα εκτεθούν στο ηλιακό φως. Εναλλακτικά, μπορείς να αλλάξεις τους φακούς των γυαλιών ηλίου σου ώστε να περιλαμβάνουν και τις απαραίτητες μετατροπές που σύστησε ο οφθαλμίατρός σου.
  • Δοκίμασε πολωτικούς φακούς. Οι πολωτικοί (aka polarized) φακοί εμποδίζουν τις αντανακλάσεις του φωτός σε επιφάνειες όπως το νερό ή τα τζάμια, με αποτέλεσμα να γλιτώνουμε από μείωση της ορατότητας ή πονοκεφάλους. Οι πολωτικοί φακοί είναι εξαιρετική επιλογή για την οδήγηση, όμως και πάλι πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν το επίπεδο προστασία που θα μας προσφέρουν.

               Σύμφωνα με τους οφθαλμιάτρους, τα γυαλιά ηλίου πρέπει να είναι ένα αξεσουάρ για όλους, ακόμη και για παιδάκια ηλικίας 5 μηνών κι άνω. Πράγμα που σημαίνει πως αξίζει η επένδυση χρημάτων σε ένα καλό ζευγάρι – στο κάτω κάτω, έχουμε μόνο δύο ματάκια!

Πηγή: ClevelandClinic

Featured image: unsplash.com/@gettyimages

You may also like