Πόσο… mentally fit είσαι;

               Η φράση των αρχαίων ημών προγόνων “νους υγιής εν σώματι υγιές” γνωρίζουμε καλά πως έχει μεγάλη δόση αλήθειας. Όμως κάποιες φορές προσπαθούμε να το αναλύσουμε όπως το γρίφο με το πιο ήρθε πρώτο: το αυγό ή η κότα; Στην πραγματικότητα, η σωματική κι η πνευματική λειτουργία έχουν την ίδια σημασία για την ευζωία μας κι ευτυχώς τα τελευταία χρόνια η βαρύτητα έχει πέσει και στη δεύτερη.

               Εν γένει, τα σημάδια μίας ομαλής κι υγιούς εγκεφαλικής λειτουργίας είναι η κριτική σκέψη, η “δυνατή” μνήμη, η αποτελεσματική διαχείριση του άγχους και βεβαίως η συνολική νευρική μας λειτουργία. Κατ’ επέκταση, μπορούμε να είμαστε πιο δημιουργικοί και παραγωγικοί, λιγότερο επιρρεπείς στο άγχος και την οργή (άρα πιο νηφάλιες αντιδράσεις), αισθανόμαστε περισσότερη αυτοπεποίθηση και βεβαίως αυτό μεταφράζεται εξίσου και στις σχέσεις μας με τους γύρω μας.

               Πώς, όμως μπορούμε να εξασφαλίζουμε και να θωρακίσουμε την εγκεφαλική μας λειτουργία; Δείτε μερικά…sets ασκήσεων κι εμπνευστείτε ελεύθερα!

               01 Ασκήσεις και παιχνίδια γρίφων.

Με διαθέσιμες επιλογές να κυμαίνονται από σταυρόλεξα μέχρι εφαρμογές με γρίφους που ενισχύουν μνήμη, κριτική σκέψη και στρατηγική, ασκήσεις όπως οι προαναφερόμενες επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την εγκεφαλική λειτουργία.. Kαι μάλιστα μέσα από μία διασκεδαστική δραστηριότητα. Επίσης, η εκμάθηση μίας νέας γλώσσας (έχετε “παίξει” με το Duolingo; Απίστευτα διασκεδαστικό και διδακτικό!) ή η εγγραφή δραστηριότητα όπως τέχνη, φωτογραφία, ο,τιδήποτε θα θέλαμε να μάθουμε σε βάθος μπορούν ακόμη και να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης παθήσεων όπως το Alzheimer.

               02 Γυμναστική.

 Η φυσική δραστηριότητα δεν ενισχύει μόνο τη σωματική λειτουργία αλλά και τις πνευματικές μας δεξιότητες. Ειδικά όσο μεγαλώνουμε, η τακτική άσκηση μπορεί να διατηρήσει τον εγκέφαλό μας νεότερο… Πόσο μάλλον αν κάποιες φορές δοκιμάσουμε και μία νέα μορφή προπόνησης ή ένα διαφορετικό setασκήσεων.

               03 Διαλογισμός.

Ο διαλογισμός σε οποιαδήποτε μορφή του έχει καταλυτικές επιδράσεις στην εγκεφαλική λειτουργία. Κι αυτό έχει στηριχθεί τα τελευταία χρόνια κι επιστημονικά. Η ικανότητα του να “καθαρίζεις” το μυαλό και να εστιάζεις στο τώρα μπορεί να επιδράσει στην κριτική σκέψη και την παραγωγικότητα. Όλα αυτά είναι συνυφασμένα όχι μόνο με την ψυχική αλλά και την πνευματική μας υγεία.

               04 Ύπνος.

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεση και την ψυχολογία μας, περιορίζοντας το ρίσκο κατάθλιψης… Αλλά έχει συνδεθεί και με αύξηση της προσοχής, την ευκολία εκμάθησης μίας νέας δεξιότητας και φυσικά τη μνήμη.

               05 Βγες λίγο από το “comfort zone” σου.

Ο άνθρωπος είναι πλάσμα που θέλει τη ρουτίνα του. Ωστόσο η ρουτίνα δεν είναι τόσο ωφέλιμη όταν η μέρα μας κυλάει “στον αυτόματο”. Αυτό σημαίνει πως αλλάζοντας μικρές λεπτομέρειες στην καθημερινότητά μας “προκαλούμε” τον εγκέφαλο μας να ανταποκριθεί σε αυτές τις αλλαγές. Μία διαφορετική διαδρομή για τη δουλειά ή τον περίπατό μας… Ή διαβάζοντας ένα βιβλίο την ώρα που “κανονικά” θα βλέπαμε τηλεόραση… Ή ακόμη κι ένα ταξίδι σε έναν προορισμό που δεν έχεις πάει ακόμη είναι challenges που θα κρατήσουν το μυαλό σε εγρήγορση!

               Βεβαίως αυτή η “γυμναστική” μπορεί να γίνει και με τη συνδρομή ειδικών όπως στα πλαίσια ψυχοθεραπείας… Καθώς ένας ειδικός μπορεί και να μας κατευθύνει στις μεθόδους που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την εγκεφαλική μας λειτουργία ομαλή σε βάθος χρόνου.

               Η πνευματική μας υγεία είναι αλληλένδετη με τη σωματική για το συνολικό wellbeing. Επομένως, όπως προσπαθούμε η ισορροπημένη διατροφή κι η σωματική άσκηση να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητάς, μας... Η ίδια προσπάθεια αξίζει τον κόπο και για μυαλό δημιουργικό και πραγματικά “κοφτερό”!

               Πηγή: Fit On

Featured image: unsplash.com/@sammanns94

You may also like