ΠΟΤΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ “ΚΡΥΒΟΥΝ” ΖΑΧΑΡΗ;

Ο χρυσός κανόνας της διατροφής σε ό,τι αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά είναι “πάντα να προτιμάς το φρέσκο προϊόν”. Πολύ καλή πρόταση, συμφωνούμε, απόλυτα. Τι γίνεται, όμως, όταν κάποιο φρούτο είναι εκτός εποχής… Ή ακόμη πιο απλά είναι κάπως πιο απαιτητική η προσπάθεια να το προμηθευτούμε; Εκ των πραγμάτων η πρώτη σκέψη είναι να στραφούμε στις εναλλακτικές. Παρ’ όλα αυτά, κι εδώ καλό είναι να δίνουμε περισσότερη προσοχή. Η εναλλακτική που φαίνεται αθώα ίσως μας παραπλανά σε ό,τι αφορά την κατανάλωση επιπλέον θερμίδων.

Αποξηραμένα φρούτα

               Μπορεί τα αποξηραμένα φρούτα να είναι μία επιλογή “μακράς διαρκείας” και μάλιστα χωρίς να στερούνται θρεπτικών στοιχείων από τα φρέσκα “ξαδερφάκια” τους… Ωωστόσο τα πράγματα αλλάζουν ανάλογα με τη μερίδα που καταναλώνουμε. Η διαδικασία αποξήρανσης των φρούτων αφαιρεί όλο το νερό τους που, μαζί με τις φυτικές ίνες που τα φρούτα περιέχουν, δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού. Έτσι καταλήγουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες αποξηραμένων φρούτων. Επιπλέον, με την αποξήρανση αυξάνεται η συγκέντρωση των σακχάρων των φρούτων… Και, “κερασάκι” η προσθήκη επιπλέον σακχάρων κατά την παρασκευή των προϊόντων.

Φρούτα σε κονσέρβα με σιρόπι (π.χ. κομπόστα)

               Όταν αγοράζουμε κομπόστα, καλό είναι να ελέγχουμε τις λεπτομέρειες της συσκευασίας… Ώστε τα φρούτα να είναι σε νερό ή χυμό των φρούτων αντί για σιρόπι. Το σιρόπι που συνήθως περιέχεται στις κομπόστες έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα που μεταφράζεται σε περιττή πρόσληψη θερμίδων.

  Χυμοί και smoothies

               Ο χυμός δε μπορεί να συγκριθεί με το φρούτο όταν αυτό καταναλώνεται απευθείας. Και μπορεί να μην είναι απόλυτα απαγορευτικό να απολαμβάνουμε ένα χυμό ή ένα smoothie. Παρ’ όλα αυτά, τα προϊόντα αυτά που θα αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ ή ένα juicebar θα έχουν περισσότερη ζάχαρη απ’ όση χρειαζόμαστε. Ειδικά στην περίπτωση των smoothies, κάποια υλικά θα προστεθούν για να κάνουν τη γεύση τους ακόμη πιο ελκυστική. Επομένως, προτιμούμε να φτιάχνουμε τα smoothiesμόνοι μας ώστε να έχουμε έναν έλεγχο των υλικών. Όσο για τους χυμούς, να αναφέρουμε ενδεικτικά πως ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού περιέχει 23 γραμμάρια σε σάκχαρα, το οποίο είναι σχεδόν ολόκληρη η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα που χρειαζόμαστε. Οπότε και ο χυμός οποιουδήποτε φρούτου καλό είναι να καταναλώνεται με φειδώ.

Κατεψυγμένα φρούτα

               Αν και τα κατεψυγμένα φρούτα, όπως και τα λαχανικά δε χάνουν τη θρεπτική τους αξία, είναι πολύ πιθανό να έχουν προστεθεί στα φρούτα σάκχαρα ώστε να είναι καλύτερη η γεύση τους. Προτού επιλέξουμε ένα προϊόν κατεψυγμένων φρούτων, ιδανικά ελέγχουμε την ετικέτα και παρατηρούμε αν αναφέρεται η προσθήκη γλυκαντικών.

               Το συμπέρασμα είναι πως η πρώτη μας επιλογή πρέπει να είναι πάντα το φρέσκο προϊόν. Ακόμη, όμως, κι αν κάποια φρούτα δεν είναι διαθέσιμα, τότε οι εναλλακτικές δεν είναι σαφώς απαγορευτικές, αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Στο κάτω κάτω, η κατανάλωσή τους με αυτόν τον τρόπο είναι κάπως καλύτερη από την πλήρη απουσία των φρούτων στη διατροφή μας.

Πηγή: Cleveland Clinic

Featured image: unsplash.com/@juliazolotova

You may also like