Σαπούνι: κι όμως καλό είναι να μην το μοιραζόμαστε

               Το σαπούνι έχει μία σταθερή παρουσία στο σπίτι μας κι ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, φροντίζουμε να αναπληρώνουμε τακτικά το απόθεμα. Και βέβαια υπάρχουν προϊόντα που ανταποκρίνονται σε κάθε προτίμηση, με τις μπάρες σαπουνιού να είναι εξίσου δημοφιλείς. Κυρίως επειδή υπάρχει η πεποίθηση πως αυτές “αυτοκαθαρίζονται” – ή μήπως όχι;

               Στην πραγματικότητα, έρευνες καταδεικνύουν πως σε μία μπάρα σαπουνιού είναι περισσότερο να βρίσκονται περισσότεροι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Σε μία παλαιότερη έρευνα του 2006 που δημοσιεύθηκε στο Indian Journal Of Dental Research διαπιστώθηκε πως σε μία μπάρα σαπουνιού μπορεί κανείς να εντοπίσει από δύο έως πέντε διαφορετικούς τύπους μικροβίων. Μία πιο πρόσφατη έρευνα (2015) μας ενημερώνει πως περίπου το 62% των σαπουνιών σε στερεή μορφή περιείχε μικρόβια, σε αντίθεση με τα υγρά σαπούνια στα οποία μόλις το 3% είχε επιμολυνθεί. Όσο για τους τύπους μικροβίων που μπορούν να εντοπιστούν σε μία μπάρα σαπουνιού; Οι πιο συχνοί “εισβολείς” είναι το βακτήριο E. Coliκι η σαλμονέλα, ωστόσο δεν είναι απίθανο να μεταφέρονται και ιοί, όπως νοροϊός και σταφυλόκοκκος.

               Αυτό, βεβαίως, σημαίνει πως τα μικρόβια διασπείρονται ευκολότερα όταν αυτή η μπάρα σαπουνιού δε χρησιμοποιείται μόνο από ένα άτομο. Γι’ αυτό και στους περισσότερους δημόσιους χώρους βρίσκουμε υγρά σαπούνια που, εκτός του ότι είναι εύκολη η αναπλήρωσή τους, είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από κάποιο παθογόνο. Το πρόβλημα πιθανώς να έγκειται στο σπίτι, καθώς κάποιοι προτιμούν τη χρήση της μπάρας σαπουνιού.

pexels.com/@gabby-k
Ποιές είναι οι λύσεις για να αποφύγουμε τη μετάδοση;

               01 Ξεπλένουμε το σαπούνι πριν το χρησιμοποιήσουμε. Η καλύτερη λύση για να μειώσουμε το ρίσκο διασποράς παθογόνων είναι η απομάκρυνσή τους από το σαπούνι. Κι αυτό θα γίνει αν ξεπλύνουμε καλά το σαπούνι προτού πλυθούμε με αυτό.

               02 Δε “λυπόμαστε” τη σαπουνάδα. Τα βακτήρια συνήθως παραμένουν στις σαπουνάδες, όμως θα φύγουν μαζί τους όταν ξεπλυθούμε. Οπότε ο κανόνας των είκοσι δευτερολέπτων έχει άλλη μία βάση!

               03 Το… αερίζουμε! Τα βακτήρια αναπτύσσονται σε υγρό περιβάλλον και προφανώς το σαπούνι είναι ο ιδανικός βιότοπος για αυτά. Μπορούμε, όμως, να κρατάμε το σαπούνι σε μία θήκη που θα επιτρέπει την απομάκρυνση των υγρών στοιχείων από το σαπούνι (δηλαδή να το ακουμπάμε σε μία μικρή σχάρα ή μία θήκη με τρύπες. Ενόσω το σαπούνι στεγνώνει, τα βακτήρια θα απομακρύνονται μειώνοντας το ρίσκο επιμόλυνσης.

               Προφανώς η αντικατάσταση της μπάρας σαπουνιού είναι η απλούστερη εναλλακτική. Ωστόσο, αν εξακολουθείτε να προτιμάτε τη μπάρα και παρ’ όλα αυτά η χρήση της δεν περιορίζεται μόνο για εσάς, μην ανησυχείτε. Με αυτή τη μικρή ρουτίνα θα συνεχίσει να είναι σύμμαχός σας στην καθαριότητα.

               Πηγή: Live Strong

Featured image: pexels.com/@karolina-grabowska

You may also like