ΣΠΟΡΟΙ CHIA: ΤΟΥΣ ΠΑΣΠΑΛΙΖΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΙΑΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Όλα όσα μας προσφέρει αυτό το superfood

               Ναι, ναι, οι σπόροι chia (τσία) θεωρούνται τα τελευταία χρόνια ένα ισχυρό superfood, παρά το γεγονός πως είναι… τόσοι δα (προσωπικά τρέμω όταν τους χρησιμοποιώ για να μην κάνω χάλια την κουζίνα!). Βλέπετε, μόλις δύο κουταλιές της σούπας, κρύβουν έναν πραγματικό διατροφικό θησαυρό ο οποίος μόνο οφέλη έχει να μας προσφέρει.

               Αλλά ας δούμε τι λένε μερικά νούμερα…

               Οι δύο κουταλιές που προαναφέραμε είναι περίπου 28 gr, που μπορεί να ακούγεται κάπως “αστείο” σαν ποσότητα, όμως περιέχουν:

  • 35% των ημερήσιων αναγκών μας σε φυτικές ίνες
  • 9% σε πρωτεΐνη
  • 23% σε μαγνήσιο
  • 20% σε φώσφορο
  • 14% σε ασβέστιο
  • 12% σε ψευδάργυρο και σίδηρο
  • 15% σε θειαμίνη/βιταμίνη Β1
  • 4% σε ροβοφλαβίνη/βιταμίνη Β2
  • 13% σε νιασίνη/βιταμίνη Β3

Επιπλέον, οι σπόροι chia έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχουν, προστατεύοντας τον οργανισμό τόσο από τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στον οργανισμό φυσικά όσο κι από παράγοντες όπως η ρύπανση, το αλκοόλ και το τσιγάρο. Α, και μας προσφέρουν και τα δημοφιλή Ω3 λιπαρά που θωρακίζουν την υγεία των ματιών και της καρδιάς, καθώς και την εγκεφαλική λειτουργία.

Αλλά αν δούμε τα οφέλη σε closeup, θα δούμε πως υπάρχουν έρευνες που συνδέουν τους σπόρους chiaμε…

01 … βελτιωμένη πεπτική λειτουργία.

Οι φυτικές τους ίνες διευκολύνουν την  απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων των γευμάτων μας από τον οργανισμό. Διατηρούν υγιή τη χλωρίδα του εντέρου και ανακουφίζουν από ενοχλήσεις όπως η δυσκοιλιότητα.

02 … διαχείριση του σωματικού βάρους.

Ένα ποτήρι νερό με σπόρους chiaδιευρύνουν το χρόνο του αισθήματος κορεσμού, βοηθώντας μας να αποφύγουμε την κατανάλωση επιπλέον τροφής. Εντούτοις, οι ειδικοί συνιστούν οι σπόροι να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς με μία μεγαλύτερη ποσότητα υπάρχει το ρίσκο οι σπόροι να απορροφήσουν το νερό που υπάρχει στο πεπτικό, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούμε από  φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. Πράγμα που σημαίνει πως είναι απαραίτητη η επαρκής ενυδάτωσή μας όταν τρώμε chia.

03 … μείωση του κινδύνου για χρόνιες παθήσεις.

Σύμφωνα με μελέτες, οι σπόροι chiaμπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη αλλά κι αντιμετώπιση νοσημάτων όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, η παχυσαρκία αλλά ακόμη κι ορισμένες μορφές καρκίνου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα θρεπτικά στοιχεία των σπόρων εμποδίζουν την ανάπτυξη φλεγμονών, βελτιώνουν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος κι ισορροπούν την αρτηριακή πίεση.

Όσο για το πώς να τους χρησιμοποιήσουμε; Φαντασία και διάθεση για πειραματισμό να έχετε! Από το μπολ του πρωινού σας με τη βρώμη, το γιαούρτι και τα φρούτα σας, μέχρι κέικ, μπάρες δημητριακών και muffins, οι σπόροι chiaταιριάζουν παντού!

Εντούτοις, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε τροφή, ισχύει κι εδώ τόσο το “παν μέτρον άριστον” όσο κι η αναζήτηση συμβουλών από το γιατρό μας ή έναν εγκεκριμένο διατροφολόγο. Από εκεί κι έπειτα, η ενσωμάτωση των σπόρων chiaστις διατροφικές μας συνήθειες, μόνο καλό έχει να μας κάνει!

Πηγή: Cleveland Clinic

Featured image: pexels.com/@jbigallery

You may also like