Sunday Movie Night: Gone Girl

Έφτασε βράδυ Κυριακής και δε θα αρνηθώ πως για πολλούς ήταν μία δύσκολη εβδομάδα. Δεν είναι μόνο ο κορονοϊός πλέον…Αλλά και το γεγονός ότι πολλοί συνάνθρωποί μας ήρθαν αντιμέτωποι με ανείπωτες καταστροφές κι απώλειες. Το λιγότερο που μπορώ να κάνω για όλους μας είναι να μείνω πιστή στο αποψινό μας ραντεβού προκειμένου το μυαλό να απασχοληθεί κάπως αλλιώς. Και μία καλή λύση – που τουλάχιστον για μένα δουλεύει σχεδόν πάντα – είναι ένα καλοστημένο μυστήριο…

               Ο Nick (Ben Affleck) κι η Amy (Rosamund Pike) ετοιμάζονται να γιορτάσουν πέντε χρόνια ενός ευτυχισμένου γάμου. Επιστρέφοντας στο σπίτι, όμως ο Nick διαπιστώνει πως η γυναίκα του έχει εξαφανιστεί ενώ είναι εμφανή και τα σημάδια πάλης στο σπίτι. Η υπόθεση δεν αργεί να πάρει εκτάσεις που καλύπτονται κι από τα μέσα ενημέρωσης… Καθώς η Amy ήταν η έμπνευση για μία επιτυχημένη σειρά παιδικών βιβλίων που έγραφαν οι γονείς της. Τόσο τα κλισέ που έχουν δει και διαβάσει χρόνια σε ταινίες και βιβλία αντίστοιχα όσο κι η περιέργεια απάθεια του Nick στα γεγονότα τον καθιστούν τον κυρίως ύποπτο. Όμως τα στοιχεία δε φαίνονται να υποστηρίζουν την αθωότητά του. Ωστόσο, όσο προχωρά η έρευνα για την Amy βγαίνουν στην επιφάνεια πτυχές της ζωής του ζευγαριού που κάθε άλλο παρά έναν ονειρεμένο γάμο καταδεικνύουν.

               Η ταινία “Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε” βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Gillian Flynn, με τη συγγραφέα να έχει και τον πλήρη έλεγχο του σεναρίου. Έτσι εμπιστεύεται στον David Fincher (“Seven”, “The Girl With The Dragon Tattoo”, και“Mank”).

               Γιατί να αναζητήσετε αυτό το “Κορίτσι”;

               Έχω ένα issue με τις μεταφορές βιβλίων στη μεγάλη οθόνη. Θέλω οι ταινίες να είναι πιστές στο αρχικό τους υλικό. Καλή κι η ποιητική άδεια, όμως χρειάζεται ένα μέτρο ώστε η ουσία του έργου να μη χάνεται… Είτε από παραλείψεις ελέω κινηματογραφικού χρόνου είτε αχρείαστες “πινελιές”. Το καλό είναι πως με τη Flynn στο πηδάλιο του σεναρίου δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα,. Ετσι χαιρόμαστε που στην οθόνη φτάνει η ιστορία του Nick και της Amy ακριβώς όπως τη γνωρίσαμε όσοι είχαμε ήδη διαβάσει το βιβλίο.

               Τι βλέπουμε, λοιπόν;

               Ο Fincher μας προσκαλεί σε ένα ατμοσφαιρικό κυνήγι θησαυρού. Κάθε “ψιχουλάκι” που με μαεστρία μας ρίχνει ο σκηνοθέτης είναι στην ουσία κομμάτι ενός παζλ μυστηρίου που μόνο αν κάποιος δώσει τη δέουσα προσοχή μπορεί να συμπληρώσει. Και το παζλ αυτό περιλαμβάνει μυστικά, προδοσία, αγωνία για την επόμενη στιγμή. Με αποτέλεσμα ο θεατής να αναζητά κάθε στοιχείο που θα τον φέρει, μαζί με το Nick, πιο κοντά στην αλήθεια. Κι αυτή η διαδρομή που ο Fincher χαράζει προς την αλήθεια δεν υπολείπεται σε απότομες στροφές (“πείτε μας ανατροπές”) που ξαφνιάζουν. Κάθε μία απαντά στα “γιατί;” που εύλογα γεννιούνται. Αποτέλεσμα ένα καθηλωτικό θρίλερ μυστηρίου που θα ξυπνήσει το λαγωνικό που ζει μέσα μας.

               Όσο για το cast, δε θα πω ψέμματα. Δεν μένω πάντα ικανοποιημένη από τις ερμηνείες του Ben Affleck. Όταν κάθεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη, του βγάζω το καπέλο, αλλά σε ό,τι αφορά τους ρόλους του κάποιες φορές μειδιώ με απορία. Ευτυχώς στο “Gone Girl” αυτό δεν ισχύει. Ο ηθοποιός καταφέρνει να αφομοιώσει την εσωτερική πάλη του χαρακτήρα του κι όσα εκείνος αισθάνεται τόσο για την όλη κατάσταση στην οποία έχει μπλέξει όσο και για την ίδια του τη γυναίκα. Την ίδια στιγμή τον κάνουν “set” με τη Rosamund Pike, η οποία προσφέρει μία ερμηνεία – έκπληξη! Ξεδιπλώνει σταδιακά ένα άλλο παζλ κι αυτό δεν είναι άλλο από εκείνο που λέγεται Amy.

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Tyler Perry, Carrie Coon, Kim Dickens κ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like